Παναθηναϊκός: Ένα ρόστερ στα «θέλω» του προπονητή

O Ιβάν Γιοβάνοβιτς

i

© ΙΝΤΙΜΕ

Παναθηναϊκός: Ένα ρόστερ στα «θέλω» του προπονητή

Μπάμπης Τσιμπίδας 18:00 - 22.02.2023 / Ανανεώθηκε: 18:00 - 22.02.2023

Μετά από τέσσερις μεταγραφικές περιόδους υπό την επίβλεψη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο Παναθηναϊκός είναι πλέον η ομάδα του.

Ο Ιανουάριος πέρασε και στο ρόστερ του Παναθηναϊκού συντελέστηκε μία ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση, με βάση τις υποδείξεις του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Επαρκής ή όχι, αυτό αξιολογείται από τον κόσμο και τον Τύπο και θα κριθεί τελεσίδικα στο χορτάρι, σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα του Τριφυλλιού στο τέλος της σεζόν. Στο «Γεώργιος Καλαφάτης» ήρθαν ως νέα πρόσωπα οι Ντάνιελ Μαντσίνι και Λάζλο Κλάινχαϊσλερ με κανονική μεταγραφή, καθώς και ο Τιμοτέους Πούχατς με εξάμηνο δανεισμό.

Πλέον, δεκαεννέα μήνες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού, ο Γιοβάνοβιτς έχει διαμορφώσει το υλικό σύμφωνα με τα «θέλω» του. Οι περισσότεροι παίκτες οι οποίοι προπονούνται καθημερινά στο Κορωπί, έχουν επιλεγεί από τον 60χρονο προπονητή. Αυτοί οι οποίοι προϋπήρχαν του Σέρβου είναι λιγότεροι, μερικοί χωρίς ιδιαίτερα ενεργό ρόλο και τον προσεχή Ιούνιο ενδέχεται να αποχωρήσουν.

Για του λόγου το αληθές, αρκεί μία εξέταση στα ονόματα του έμψυχου δυναμικού των «πράσινων» ανά γραμμή… Για παράδειγμα στην εστία, μετά και την παραχώρηση του Σωκράτη Διούδη στη Ζαγκλιέμπε Λούμπλιν και του Νίκου Χριστογεώργου στον ΟΦΗ, το δίδυμο Αλμπέρτο Μπρινιόλι – Γιούρι Λοντίγκιν έχει συγκροτηθεί εξ’ ολοκλήρου από τον Γιοβάνοβιτς. Έχει απομείνει από την προηγούμενη κατάσταση ο Βασίλης Ξενόπουλος, ο οποίος δύσκολα θα παραμείνει μετά τον Ιούνιο.

Αντίθετα, η άμυνα έχει κρατήσει αρκετούς από την… προ Γιοβάνοβιτς εποχή και μάλιστα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Οι Σένκεφελντ και Χουάνκαρ είναι βασικοί στην τετράδα, ο Βαγιαννίδης ναι μεν επανήρθε στις πρώτες μέρες του Σέρβου αλλά έχει αναδειχτεί από την ακαδημία του Τριφυλλιού, ο Πούγγουρας παίρνει χρόνο και ο Σάντσες είναι ένα… «μπάλωμα» για κάθε κενό. Οι Μάγκνουσον, Κώτσιρας, Σάρλια, Γκάνεα και Πούχατς έχουν έρθει με την έγκριση του Ιβάν.

Ο «άξονας» είναι ο χώρος που έχει υποστεί σχεδόν ολικό λίφτινγκ από τον Γιοβάνοβιτς. Ο μόνος ο οποίος έχει γλυτώσει από τις ανακατατάξεις του προπονητή, είναι ο αρχηγός Δημήτρης Κουρμπέλης. Όλοι οι άλλοι χαφ αποτελούν επιλογές του 60χρονου κόουτς, είτε την πρώτη και κυρίως τη δεύτερη σεζόν του. Άλλος ένας μέσος, ο Ραμόν Λούντκβιστ φόρεσε τα πράσινα πέρυσι, αλλά δεν έμεινε. Πρόκειται για ένα δείγμα ότι ο Γιοβάνοβιτς έχει στο μυαλό του ένα διαφορετικό ποδοσφαιρικό στυλ και οι παίκτες που κλήθηκαν αρχικά να συνεργαστούν μαζί του, δεν το υπηρετούσαν.

Στην επίθεση, οι Αϊτόρ και Ιωαννίδης βελτιώθηκαν από τη συνεργασία με τον Γιοβάνοβιτς και έχουν κερδίσει τη θέση τους. Οι υπόλοιποι έχουν τη… σφραγίδα του Σέρβου, με τελευταίο τον Μαντσίνι. Είχαν προηγηθεί οι Παλάσιος, Σπόραρ και Βέρμπιτς. Υπάρχει και ο Καμπετσής, ο οποίος όμως δεν υπολογίζεται και σπάνια αγωνίζεται.

Ασφαλώς, η διαμόρφωση του ρόστερ στα μέτρα του Γιοβάνοβιτς, αυξάνει την ευθύνη του. Ο προπονητής του Τριφυλλιού έχει εκπονήσει ένα σχέδιο και πια έχει τις κατάλληλες μονάδες για να το υλοποιήσει. Για να το πετύχει, η διοίκηση ξόδεψε αρκετά χρήματα, με δαπανηρές μεταγραφές όπως των Σπόραρ, Μαντσίνι και Παλάσιος. Για τον Σλοβένο στράικερ η Σπόρτινγκ Λισαβόνας εισέπραξε 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ο Αργεντινός εξτρέμ κόστισε σχεδόν 3 εκ. ευρώ σε Άρη και Μπορντό, ενώ συνολικά για τον Παλάσιος απαιτήθηκαν 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Με Γιοβάνοβιτς: Αλμπέρτο Μπρινιόλι, Γιούρι Λοντίγκιν

Προ Γιοβάνοβιτς: Βασίλης Ξενόπουλος

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Με Γιοβάνοβιτς: Χόρντουρ Μάγκνουσον, Ζβόνιμιρ Σάρλια, Γιάννης Κώτσιρας, Κρίστι Γκάνεα, Τιμοτέους Πούχατς

Προ Γιοβάνοβιτς: Χουάνκαρ, Φακούντο Σάντσες, Μπαρτ Σένκεφελντ, Αχιλλέας Πούγγουρας, Γιώργος Βαγιαννίδης, Γιώργος Σιδεράς

ΜΕΣΟΙ

Με Γιοβάνοβιτς: Ρούμπεν Πέρεθ, Ενίς Τσόκαϊ, Άνταμ Τσέριν, Λάζλο Κλάινχαϊσλερ, Μπερνάρ Ντουάρτε, Αλέξις Τρουιγιέ

Προ Γιοβάνοβιτς: Δημήτρης Κουρμπέλης

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Με Γιοβάνοβιτς: Άντραζ Σπόραρ, Σεμπάστιαν Παλάσιος, Ντάνιελ Μαντσίνι, Μπέντζαμιν Βέρμπιτς

Προ Γιοβάνοβιτς: Φώτης Ιωαννίδης, Αϊτόρ Κανταλαπιέντρα, Αργύρης Καμπετσής