Το «φτωχό» παρελθόν των αναμετρήσεων του Παναθηναϊκού με ισραηλινές ομάδες (vids)

Παναθηναϊκός

i

© Intime

Το «φτωχό» παρελθόν των αναμετρήσεων του Παναθηναϊκού με ισραηλινές ομάδες (vids)

Μαρία Δαλιάνη • 14:40 - 05.10.2023 / Ανανεώθηκε: 17:56 - 05.12.2023

Ο Παναθηναϊκός μετά την νικηφόρα πρεμιέρα στους ομίλους του Europa League, φιλοξενείται από την Μακάμπι Χάιφα με τις αναμετρήσεις του «τριφυλλιού» με ισραηλινές ομάδες να σπανίζουν.

Ο Παναθηναϊκός μετά την νίκη επί της Βιγιαρεάλ με 2-0 στο ΟΑΚΑ για την πρεμιέρα των ομίλων του Europa League, βρίσκεται στο Ισραήλ για την αναμέτρηση με την Μακάμπι Χάιφα (5/10, 22:00) για την δεύτερη αγωνιστική της διοργάνωσης.

Οι μάχες του Παναθηναϊκού με ισραηλινές ομάδες δεν είναι συχνές, με το «τριφύλλι» στο παρελθόν να έχει αντιμετωπίσει άλλες δύο φορές σε επίσημο αγώνα ομάδες από το Ισραήλ.

Παναθηναϊκός-Χαποέλ Τελ Αβίβ

Τη σεζόν 2006/2007 ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε όμιλο του Κυπέλλου UEFA, με το σύστημα που ίσχυε τότε να περιλαμβάνει ομίλους των 5 ομάδων, με τέσσερις αγωνιστικές (δύο εντός, δύο εκτός) και μία αναμέτρηση με κάθε ομάδα.

Για πρώτη φορά ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε Ισραηλινή ομάδα την σεζόν 2006/2007 για τους ομίλους του Κυπέλλου UEFA. Τόσο οι «πράσινοι» όσο και Χαποέλ Τελ Αβίβ δεν είχαν ξαναέρθει αντιμέτωποι με ισραηλινές και ελληνικές ομάδες αντίστοιχα.

Στην προηγούμενη φάση της διοργάνωσης ο Παναθηναϊκός δεινοπάθησε για να προκριθεί απέναντι στη Μέταλουργκ Ζαπορίζιε. Εντός έδρας (ο αγώνας είχε γίνει στην Πάτρα επειδή στο ΟΑΚΑ γινόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο Στίβου) φέρνει ισοπαλία 1-1 με τους φιλάθλους να μπαίνουν στο γήπεδο και τον Παναθηναϊκό να τιμωρείται με μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών.

Μετά τον αγώνα ο προπονητής Χανς Μπάκε απομακρύνεται και ο Παναθηναϊκός τιμωρείται με ένα αγώνα κεκλεισμένων των θυρών. Αυτός θα γίνει την πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων απέναντι στη Χάποελ Τελ Αβίβ του Ιντζάκ Σουμ, και θα πάρει τη νίκη με 2-0.

Τα γκολ για τους «πράσινους» πέτυχαν οι Χεν και ο Ρομέρο στο 47' και στο 62'. Εκείνη την χρονιά μάλιστα οι «πράσινοι» είχαν τερματίσει πρώτη στον όμιλο μπροστά από τις Παρί Σεν Ζερμέν, Χαποέλ Τελ Αβίβ, Ραπίντ Βουκουρεστίου και Μλάντα Μπόλεσλαβ.

Παναθηναϊκός-Μακάμπι Τελ Αβίβ

Άλλη μία φορά οι «πράσινοι» έχουν αντιμετωπίσει ισραηλινή ομάδα αυτή την φορά την σεζόν 2011/2012 για τα play off του Europa League. 

Το «τριφύλλι» έδωσε το πρώτο παιχνίδι εκτός έδρας και δέχτηκε βαριά ήττα με 3-0. Ο Παναθηναϊκός ήταν κατώτερος των περιστάσεων και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο φάνηκε να χάνει την μπάλα. Το πρώτο ημίχρονο ήταν ισορροπημένο όμως στο δεύτερο η ομάδα του Φερέιρα κατέρρευσε. 

Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 60' με τον Κονάτε να εκμεταλλεύεται τα συνεχόμενα λάθη των αμυντικών του Παναθηναϊκού οι οποίοι δεν κατάφεραν να διώξουν την μπάλα, με τον Σενεγαλέζο μετά από διπλή προσπάθεια να κερδίζει τον Τζόρβα. Στο 67' οι Ισραηλινοί κέρδισαν πέναλτι μετά από παράβαση τουυ Καντέ με τον Ατάρ να ευστοχεί και να διπλασιάζειι τα τέρματα για την ομάδα του. Το τελικό 3-0 διαμορφώθηκε στο 90ο λεπτό της αναμέτρησης με τον Ατάρ να χρήζεται πάλι σκόρερ. Σαφώς, οι Ισραηλινοί είχαν αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα για την πρόκριση στους ομίλους του Europa League. 

Οι «πράσινοι» έψαχναν το θαύμα στην ρεβάνς του ΟΑΚΑ, ωστόσο δεν τα κατάφεραν. Μπορεί οι «πράσινοι» να έκαναν την ανατροπή με γκολ των Καραγκούνη και Τοτσέ ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να τους χαρίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση.