Η Γκενκ απειλεί τον Παναθηναϊκό – Το φιλικό με την ΑΕΚ, ο Καρέλης και οι Κουρτουά, Ντε Μπρόινε (vid)

Γκενκ

i

© KRCGenkofficial

Η Γκενκ απειλεί τον Παναθηναϊκό – Το φιλικό με την ΑΕΚ, ο Καρέλης και οι Κουρτουά, Ντε Μπρόινε (vid)

Γιώργος Σακελλαρίου 10:00 - 05.06.2023 / Ανανεώθηκε: 10:07 - 05.06.2023

Η Γκενκ είναι υποψήφια αντίπαλος του Παναθηναϊκού στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League και φυσικά δεν μπορεί να την υποτιμήσει κανείς.

Ο κύβος ερρίφθη.

Η ουκρανική Ντνίπρο και η βελγική Γκενκ είναι υποψήφιες αντίπαλοι του Παναθηναϊκού στον δεύτερο προκριματικό γύρο. Η Γκενκ, η οποία στο 90’ της τελευταίας αγωνιστικής στο Βέλγιο ήταν πρωταθλήτρια με τη Σεν Ζιλουάζ να είναι στον δρόμο του Παναθηναϊκού τελικά ισοφαρίστηκε από την Αντβέρπ, που κατέκτησε τον τίτλο και τερμάτισε δεύτερη, οπότε είναι αυτή πιθανή αντίπαλος του «τριφυλλιού».

Η Γκενκ είναι μία παραδοσιακή δύναμη στη χώρα της. Μία ομάδα, που επενδύει πολύ σε νέα παιδιά και είναι μία Βαβέλ. Έχει, όπως και όλες οι ομάδες στη χώρα, αρκετούς Αφρικανούς, αλλά και Κολομβιανό, Αργεντινό, Αμερικάνο και φυσικά ποιοτικούς Βέλγους.

Η Γκενκ έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα. Τις σεζόν 1998-99, 2001-02, 2010-11, 2018-19. Έχει κερδίσει επίσης πέντε Κύπελλα Βελγίου, με πιο πρόσφατο το 2021. Έχει, παράλληλα, εμπειρία από ομίλους UEFA Champions League, διότι συμμετείχε τις περιόδους 2002-03, 2011-12 και 2019-20.

Ο σύλλογος δημιουργήθηκε το 1988 από τη συγχώνευση της Waterschei Thor με την KFC Winterslag. Είναι από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους στο Βέλγιο από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και προκρίνονται τακτικά σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο σύλλογος παίζει στην πρώτη κατηγορία από τη σεζόν 1996-97 και έδρα της είναι η Cegeka Arena. Χρώματά της το μπλε και το λευκό.

Ο σύλλογος FC Winterslag ιδρύθηκε το 1923. Στην 35η επέτειό του, πρόσθεσε το Βασιλικό πρόθεμα Koninklijke (σ.σ. βασιλικό) στο όνομά του για να γίνει KFC Winterslag. Τη σεζόν 1972-73 η Winterslag έφτασε στη δεύτερη κατηγορία και τελικά ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία τη σεζόν 1974-75.

Η Winterslag έφτασε στην 5η θέση το 1981 κι έπαιξε στο ΟΥΕΦΑ, όπου νίκησε τη νορβηγική Μπριν και την Άρσεναλ! Στον επόμενο γύρο αποκλείστηκε από τη Νταντί Γιουνάιτεντ. Δύο σεζόν αργότερα υποβιβάστηκε στη δεύτερη φάση, διότι τερμάτισε τελευταία. Εκείνη τη σεζόν η Σταντάρ Λιέγης κέρδισε το πρωτάθλημα με δωροδοκία σε έναν αγώνα εναντίον της Waterschei Thor.

Έπειτα από τέσσερις σεζόν στη δεύτερη κατηγορία, η Winterslag βρήκε ξανά τη θέση της στην πρώτη κατηγορία και παράλληλα συγχωνεύθηκε με τον σύλλογο Waterschei Thor

Η Waterschei SV Thor δημιουργήθηκε το 1919 και κέρδισε δύο φορές το Κύπελλο Βελγίου (1980 και 1982). Η τελευταία κατάκτηση τους οδήγησε στο να φτάσουν στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης τη σεζόν 1982-83. Απέκλεισε την Παρί Σεν Ζερμέν στους προημιτελικούς κι αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Αμπερντίν.

Κόντρα στην ΑΕΚ

Το 1988, λοιπόν, σχηματίστηκε η σημερινή Γκενκ. Η Γκενκ έπαιξε στο UEFA Champions League το 1999-2000 αλλά έχασε στον δεύτερο προκριματικό γύρο από τη Μάριμπορ. Η σεζόν σώθηκε με την κατάκτηση του Κυπέλλου Βελγίου ξανά, αυτή τη φορά κόντρα στη Σταντάρ. Την επόμενη σεζόν αποκλείστηκε στο ΟΥΕΦΑ από τη Βέρντερ Βρέμης κι ενώ νωρίτερα πέταξε εκτός τη Ζυρίχη. Η Γκενκ κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα τη σεζόν 2001-02 και την επόμενη στους ομίλους του Champions League ήρθε τέταρτη φέρνοντας ισοπαλίες κόντρα σε Ρεάλ Μαδρίτης, Ρόμα και ΑΕΚ (0-0 εντός και 1-1 εκτός με την Ένωση).

Ο Καρέλης

Η συνέχεια δεν ήταν καλή για τη Γκενκ, που ήταν στη μέση της βαθμολογίας στο πρωτάθλημα μέχρι το 2010. Σταδιακά άρχισε ν’ ανεβαίνει και την περίοδο 2010-11 απέκλεισε την Ίντερ Τούρκου από τη Φινλανδία. Στη συνέχεια αποκλείστηκε στο Europa League από την Πόρτο. Εκείνη τη σεζόν πήρε το πρωτάθλημα με δεύτερη τη Σταντάρ Λιέγης.

Στον 3ο προκριματικό γύρο του UEFA Champions League 2011-12, η Γκενκ απέκλεισε την Παρτιζάν και τη Μακάμπι Χάιφα στα play-off. Κληρώθηκε στη φάση των ομίλων (πέμπτο όμιλο) με Τσέλσι, Βαλένθια και Λεβερκούζεν. Η Γκενκ κατάφερε εντός να πάρει 1-1 απέναντι στην Τσέλσι και τη Λεβερκούζεν και μια ισοπαλία χωρίς γκολ κόντρα στη Βαλένθια. Εκτός έχασε και τα τρία παιχνίδια.

Τη σεζόν 2012-13 στη φάση των ομίλων του Europa League, αφού πέρασε τις Ακτόμπε, Λουκέρνη, αντιμετώπισε στη συνέχεια τη Στουτγκάρδη.

Η Ντνίπρο από τον τελικό του Europa League με Μάτος, Σάχοφ, έπεσε στον γκρεμό και τώρα «βλέπει» τον Παναθηναϊκό (vid)
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

18:58 - 04.06.2023

Η Ντνίπρο από τον τελικό του Europa League με Μάτος, Σάχοφ, έπεσε στον γκρεμό και τώρα «βλέπει» τον Παναθηναϊκό (vid)

Η Ντνίπρο από τις μέρες δόξας, έφτασε στη διάλυση, ανασυστάθηκε και κυνηγάει ξανά το όνειρο του Champions League. Ένας δρόμος στον οποίο βρίσκεται και ο Παναθηναϊκός.

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου που έπαιξε στην Ευρώπη και με τον νέο χρόνο. Αποκλείστηκε από τους Γερμανούς κι έκλεισε τη χρονιά κατακτώντας το Κύπελλο. Τον Γενάρη του 2016 η Γκενκ αγόρασε με ένα σεβαστό ποσό άνω των 2 εκατ. ευρώ τον Νίκο Καρέλη από τον Παναθηναϊκό. Τη σεζόν 2016-17 μάλιστα, έπαιξε ξανά στο UEFA Europa League. Σε όμιλο με Μπιλμπάο, Ραπίντ Βιέννης, Σασουόλο πήρε την πρόκριση και στη συνέχεια απέκλεισε και τις Άστρα, Γάνδη, αλλά στα προημιτελικά την απέκλεισε η Θέλτα, στην πιο επιτυχημένη ευρωπαϊκή σεζόν της Γκενκ.

Η Γκενκ κέρδισε το πρωτάθλημα τη σεζόν 2018-19 για τέταρτη φορά και προκρίθηκε στο UEFA Champions League 2019-20 έπειτα μετά από οκτώ χρόνια απουσίας. Αποκλείστηκε, όμως, σε όμιλο με Λίβερπουλ, Νάπολι, Σάλτσμπουργκ.

Το 2021 έπαιξε στο Europa League κι αντιμετώπισε μεταξύ άλλων και τη Γουέστ Χαμ.

Ακαδημία

Η Γκενκ είναι γνωστή για την εξαιρετική της Ακαδημία. Το 2003 έχτισε το προπονητικό κέντρο των Νέων και υπάρχουν σχέδια για κατασκευή κι άλλων γηπέδων. Από τη Γκενκ έχουν βγει οι Καράσκορ, Κουρτουά, Πράετ, Μπεντέκε, Οριγί, Τροσάρ, Ντε Μπρόινε. Τη φανέλα της, μάλιστα, φόρεσαν και οι Κουλιμπαλί, Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς.

Τα αστέρια

Η Γκενκ τον περασμένο Γενάρη πούλησε στη Σαουθάμπτον με 5 εκατ. ευρώ τον πρώτο της σκόρερ, τον Νιγηριανό Ονουάτσου. Έχει εννέα παίκτες με χρηματιστηριακή αξία άνω των 7 εκατ. ευρώ. Στα 9 είναι ο τερματοφύλακας Μάρτεν Φάντερορντ, ο ακραίος μπακ Ντάνιελ Μουνιόζ από την Κολομβία και ο Γκανέζος φορ Τζόσεφ Πέιντσιλ. Στα 11 εκατ. είναι ο Βελγομαροκινός Ελ Κανούς, στα 13 εκατ. ευρώ ο Βέλγος μεσοεπιθετικός με καταγωγή κι από το Μπουρουντί Μάικ Τρεσόρ και ο αρχηγός της, ο Βέλγος χαφ Μπράιαν Χέινεν, που σκόραρε στο ματς με την Αντβέρπ είναι επίσης στα 11 εκατ. ευρώ. Στα 8 είναι ο Κολομβιανός στόπερ Κάρλος Κουέστα και στα 7 εκατ. ο Αμερικανός αμυντικός Μαρκ ΜακΚένζι. Σατ 7 εκατ. ευρώ είναι και ο Μεξικανός αριστερός μπακ Ζεράρντο Αρτεάγκα.

Το φιλικό

Η σεζόν για τη Γκενκ ξεκίνησε με φιλικό κόντρα στην νταμπλούχο της Ελλάδας ΑΕΚ. Η Ένωση σ’ εκείνο το ματς επικράτησε 2-0. Προηγήθηκε στο 3’ με αυτογκόλ του Μουνιόζ, στο 13’ ο Αθανασιάδης απέκρουσε πέναλτι και στο 33’ ο Μήτογλου έκανε το 2-0.