Λείπει η «υπογραφή» του Μπερνάρ

Μπερνάρ

i

©Intime

Λείπει η «υπογραφή» του Μπερνάρ

Ο Μπερνάρ ήρθε στον Παναθηναϊκό για να προσφέρει το κάτι παραπάνω στο τερέν και όχι απλώς για να έχει καλή απόδοση. Ο Βραζιλιάνος δεν είναι αρνητικός, αλλά δεν έχει ανεβάσει το επίπεδο.

«Μπερνάρ, έλα, μας έχει πιάσει τρέλα» τραγουδούσαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όταν συγκεντρώθηκαν στις 23 Αυγούστου για να υποδεχτούν τον φημισμένο Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό. Φυσιολογική αντίδραση, για έναν κόσμο που είχε χρόνια να δει έναν παίκτη αυτού του βεληνεκούς.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επέλεξε τον Μπερνάρ μετά την εξαντλητική εσωτερική διαδικασία ελέγχου που υποβάλλει κάθε επιλογή του, για να αποτελέσει το «δεκάρι» του αναβαθμισμένου Παναθηναϊκού που δημιουργεί. Ο Σέρβος έχει πειστεί ότι ο 30χρονος άσος έχει τις προδιαγραφές και την προσωπικότητα για να πάρει τον ρόλο του ηγέτη στη μεσαία γραμμή.

Ο Γιάννης Αλαφούζος και η διοίκηση βρήκαν στον Μπερνάρ την προσωποποίηση της υπέρβασης που ήθελαν να πραγματοποιήσουν στις μεταγραφές. Να φέρουν στο Κορωπί έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος θα είχε δυνατό βιογραφικό, ακριβό κόστος και θα ενθουσίαζε τους φίλους του Τριφυλλιού.

Άλλωστε, ο Μπερνάρ μπορεί να έπαιξε ένα χρόνο στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά δεν θεωρούταν… απόμαχος του αθλήματος. Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, ο Βραζιλιάνος ανήκε στην Έβερτον και ανταποκρινόταν στον καταιγιστικό ρυθμό της Premier League. Από τη στιγμή που δεν ταλαιπωρήθηκε από σοβαρό τραυματισμό και δεν… τον πήραν τα χρόνια, ο Μπερνάρ έμοιαζε εξαιρετική επιλογή για τον Παναθηναϊκό.

Δεν αρκεί το «καλός»

Ένα εξάμηνο αργότερα, ο αντικειμενικός στόχος της απόκτησης του Μπερνάρ, δεν έχει επιτευχθεί. Ο Βραζιλιάνος δεν έχει αποδειχτεί… φούσκα, ούτε είναι ανενεργός. Αντιθέτως, ο 30χρονος μεσοεπιθετικός συμπεριφέρεται ως άψογος επαγγελματίας, είναι συνεπής στις υποχρεώσεις και συμβάλλει στο οικογενειακό κλίμα στα αποδυτήρια. Επίσης, συμμετέχει στις υποχρεώσεις του Παναθηναϊκό και δεν κοροϊδεύει στο 90λεπτου, προσπαθώντας για το καλύτερο.

Ο Μπερνάρ προσφέρει ασφάλεια στην κατοχή της μπάλας, σιγουριά στις μεταβιβάσεις και έξυπνες αποφάσεις όταν ο Παναθηναϊκός τελεί υπό την πίεση του αντιπάλου. Ο Βραζιλιάνος βοηθάει και στα περισσότερα ματς, δεν χαρακτηρίζεται αρνητικός στην απόδοση του. Ωστόσο, εδώ προστίθεται στην εξίσωση ένα μεγάλο «αλλά».

Ντέμης για το οφσάιντ στο ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: «Σοβαρά μιλάμε; Εννοείται ότι είναι σωστή η απόφαση»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

21:58 - 27.02.2023

Ντέμης για το οφσάιντ στο ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: «Σοβαρά μιλάμε; Εννοείται ότι είναι σωστή η απόφαση»

Ξεκάθαρος ήταν ο Ντέμης Νικολαΐδης για τη φάση του ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, τονίζοντας υπάρχει ξεκάθαρη περίπτωση οφσάιντ στο ακυρωθέν γκολ του Βρουσάι.

Από τον πιο ακριβοπληρωμένο και φημισμένο ποδοσφαιριστή του ρόστερ, έναν βασικό διεθνή με τη «σελεσάο», ο Παναθηναϊκός δεν αρκείται σε πράγματα που θα πρόσφερε ένας απλά καλός επιτελικός χαφ. Από τον Μπερνάρ, ο σύλλογος χρειάζεται το κάτι παραπάνω, την ατομική ενέργεια που δεν μπορούν να επιχειρήσουν οι υπόλοιποι. Ο Μπερνάρ - υποτίθεται ότι - πρέπει να κάνει τη διαφορά στο τερέν.

Η αλήθεια είναι πως αυτό δεν έχει συμβεί. Δεν υπάρχει ένα ματς στη Super League, στο ο οποίο ο Παναθηναϊκός να νίκησε λόγω μιας μεγάλης εμφάνισης του Μπερνάρ. Υπάρχουν παιχνίδια στα οποία ο Μπερνάρ είχε μεγάλη ή καθοριστική συμβολή, αλλά όχι παιχνίδια με την… υπογραφή του Μπερνάρ. Δηλαδή, αυτό ακριβώς το οποίο θα περίμενε η ομάδα από τον πιο ποιοτικό ποδοσφαιριστή της.

Οι δύο φετινές μάχες του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός εξουδετερώθηκε πλήρως από τον Εμβιλά και οι «πράσινοι» κόπηκαν στη… μέση από την αρχή της αναμέτρησης, ενώ αντίθετα οι «ερυθρόλευκοι» κυριάρχησαν εύκολα στη μεσαία γραμμή. Εκεί που ο Μπερνάρ πρέπει (και τον αναμένουν) να λάμψει, αυτός δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα. Πάντως, ο 30χρονος ποδοσφαιριστής έχει μπροστά του τη μεγάλη ευκαιρία των Play Offs για να δώσει απαντήσεις στο χορτάρι.