Οι άξονες του πλάνου του Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Χρήστος Κόντης

i

Intime

Οι άξονες του πλάνου του Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Μπάμπης Τσιμπίδας 11:45 - 22.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:28 - 22.10.2023

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει χαράξει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και το Sportal σας παρουσιάζει τους βασικούς άξονες στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φαίνεται πως έχει καταλήξει στους έντεκα που θα παρατάξει απόψε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και έχει εκπονήσει τη στρατηγική του Παναθηναϊκού. Ο Σέρβος προπονητής έχει λάβει υπόψη μία σειρά από τα πλεονεκτήματα της ομάδας, καθώς και τα ατού του Ολυμπιακού. Προκειμένου να παρουσιάσει ένα ισορροπημένο σχέδιο που θα δώσει στο Τριφύλλι τη νίκη στο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων. Το πλάνο του Γιοβάνοβιτς θα βασιστεί σε μερικούς «άξονες» και το Sportal αναλύει…

Το μάθημα που πήρε από το Ισραήλ

Στο ματς με τη Μακάμπι Χάιφα στο Ισραήλ, ο Παναθηναϊκός κινδύνευσε από πολλά ατομικά λάθη στην άμυνα. Τα οποία δεν σχετίζονταν με την ανασταλτική λειτουργία, αλλά με την ολιγωρία και την επιπολαιότητα των παικτών. Παρά την ποιότητα των γηπεδούχων, η βιασύνη τους στα τελειώματα και οι αποκρούσεις του Μπρινιόλι διατήρησαν το μηδέν. Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβαίνει πάντα και ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη. 

Τουλάχιστον, στο μέτρο του δυνατού. Ο Γιοβάνοβιτς έχει σύμμαχο τη σημασία του ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων, αφού η συγκέντρωση όλων θα αγγίξει το... μάξιμουμ. Πάντως, ο Σέρβος προπονητής μιλώντας στην ομάδα ζήτησε να αποφευχθούν τα ρίσκα και οι εξεζητημένες ενέργειες και όλοι να αναζητούν την πιο ασφαλή πάσα στον πιο κοντινό συμπαίκτη τους.

Τα λάθη των «ερυθρόλευκων» αμυντικών

Οι κεντρικοί αμυντικοί του Ολυμπιακού μέχρι σήμερα, έχουν αποδειχτεί επιρρεπείς στο ατομικό λάθος. Το Τριφύλλι διαθέτει πιεστικούς μεσοεπιθετικούς, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να εκμεταλλευτούν την κάθε αδράνεια. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το γκολ που είχε σκόραρει πέρυσι ο Άντραζ Σπόραρ, στη νίκη του Παναθηναϊκού με 2-0 επί του Ολυμπιακού στο “Απόστολος Νικολαΐδης” στα Play Offs.

Μπλακ-άουτ στο φινάλε των 90λεπτων

Ο Ολυμπιακός παθαίνει “μπλάκ-άουτ” στα τελευταία λεπτά των αγώνων του. Έχει δεχτεί αρκετά γκολ, έχει χάσει ακόμα και πλεονέκτημα δύο γκολ. Ασφαλώς, το ιδανικό σενάριο θα είναι οι “πράσινοι” να “καθαρίσουν” νωρίτερα, όμως σε άλλο ενδεχόμενο, μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την αδυναμία των “ερυθρολεύκων”, την οποία ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ δεν έχει καταφέρει να διορθώσει μέχρι σήμερα.

Επιμένει στην «ταυτότητα» του

H ποδοσφαιρική ταυτότητα του Παναθηναϊκού έχει μεταβληθεί σημαντικά. Απόρροια της αύξησης της ποσότητα και της ποιότητας στο ρόστερ του. Το περσινό σύνολο του Γιοβάνοβιτς στηριζόταν στην σκληρή ανασταλτική λειτουργία, ενώ φέτος η ομάδα του Σέρβου προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής και πρωτοβουλίας

Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς κόντρα στον Ολυμπιακό και οι «πράσινοι» σκόρερ στον Πειραιά
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

19:15 - 21.10.2023

Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς κόντρα στον Ολυμπιακό και οι «πράσινοι» σκόρερ στον Πειραιά

Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς βρίσκει απέναντι του τον Ολυμπιακό στο πρώτο ντέρμπι μεταξύ των δύο και βασίζεται στην εμπειρία του Σέρβου, μεταξύ άλλων, να παίρνει αποτελέσματα κόντρα στον μεγάλο του αντίπαλο.

Με συνέπεια να εκτίθεται περισσότερο στις αντεπιθέσεις. Αυτό το στυλ κόστισε την ήττα από την ΑΕΚ στο “Απόστολος Νικολαΐδης” και την ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ στο ίδιο γήπεδο, με την ισοφάριση στην κυριολεξία στο τελευταίο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης. Άρα, προκύπτει το ερώτημα εάν ο Γιοβάνοβιτς θα επιμείνει στην τακτική του ή θα λειτουργήσει πιο συντηρητικά. 

Ξεκάθαρη απάντηση έχει μόνο ο Γιοβάνοβιτς και δεν θα τη μοιραστεί με άλλους εκτός από το επιτελείο του. Πάντως, την προηγούμενη διετία, τέτοια εποχή ο Γιοβάνοβιτς επέμεινε στο ποδόσφαιρο του και κρατούσε την κυνική πλευρά του εαυτού του για μετά τα Χριστούγεννα, όταν η βαθμοθηρία καθίσταται επιτακτική ανάγκη. Το επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι ότι ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να επιβάλλει τον ρυθμό του και να έχει τη μπάλα, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται μέχρι τώρα.

Δεν ψάχνει την εκδίκηση για τον χαμένο τίτλο

Παρότι πριν λίγους μήνες ο Παναθηναϊκός δεν στέφθηκε πρωταθλητής εξαιτίας της ήττας από τον Ολυμπιακό στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν μεταδίδει το συναίσθημα της εκδίκησης. Για τον Σέρβο είναι ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι και δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Άλλωστε, ο Σέρβος ξέρει πως η εμμονή με ότι έχει συμβεί, ίσως να καταλήξει καταστροφική για το μέλλον. Ο Ιβάν ζητά από τους παίκτες του να νικήσουν για να πετύχουν τους φετινούς στόχους τους και όχι για να εξιλεωθούν.

Το αβαντάζ της προπονητικής συνέχειας

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς σέβεται απεριόριστα τον συνάδερφο του και εκτιμά τη δουλειά του στο Ρέντη. Όμως, υπάρχει ένα αντικειμενικό δεδομένο: ο Σέρβος δουλεύει το ρόστερ του για μία τριετία με τις φυσιολογικές προσθαφαιρέσεις, ενώ ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ μαθαίνει το υλικό του, το οποίο ανανεώθηκε σημαντικά στη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Άρα, σε θεωρητικό επίπεδο ο Γιοβάνοβιτς υπερέχει σε αυτό το κομμάτι του αντιπάλου του. Ξέρει τις αντοχές και τις δυνατότητες της ομάδας και οι παίκτες έχουν εμπιστοσύνη στις επιλογές του. Όταν ο Ισπανός είναι φυσιολογικό να ψάχνεται περισσότερο και να έχει αναπάντητα ερωτήματα.

Η μάχη των αιθέρων σε άμυνα και επίθεση

Ο Ολυμπιακός έχει αρκετούς ψηλούς και αλτικούς ποδοσφαιριστές και είναι επικίνδυνος στις στημένες φάσεις. Οι “πράσινοι” θα δεχτούν μεγάλη πίεση και θα πρέπει να συμπεριφερθούν με μεγάλη προσοχή σε αυτό τον τομέα. Ο Γουίλιαν Αράο έχει βελτιώσει πάρα πολύ την αποτελεσματικότητα του Παναθηναϊκού στον αέρα, αφού ο Βραζιλιάνος είναι πολύ ικανός και προσθέτει ένα δυνατό κορμί στους δύο στόπερ. 

Χαρακτηριστικά που δεν είχε ο Ρούμπεν Πέρεθ. Φυσικά, σημαντική θα είναι η συνεισφορά του Ιωαννίδη ή του Σπόραρ, αλλά έστω και έτσι, ο Ολυμπιακός είναι πολύ επικίνδυνος και απαιτείται εγρήγορση. Ούτως ώστε το σωματικό μειονεκτήματα να καλυφθεί από την ομαδική δουλειά και τη σωστή τοποθέτηση.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στο Sportal! Live Streaming το pre game του ντέρμπι των «αιωνίων» με όλο το ρεπορτάζ από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

Κάντε Εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!