Όταν ο Κλοπ ανέλυσε τη φιλοσοφία του… Γιοβάνοβιτς

Ιβάν Γιοβάνοβιτς / Intime

i

Ιβάν Γιοβάνοβιτς / Intime

Όταν ο Κλοπ ανέλυσε τη φιλοσοφία του… Γιοβάνοβιτς

Μπάμπης Τσιμπίδας 09:16 - 19.04.2023 / Ανανεώθηκε: 09:16 - 19.04.2023

Οι απαντήσεις του Γιούργκεν Κλοπ για τη μεταγραφική πολιτική της Λίβερπουλ και η επεξήγηση για τα μεταγραφικά κριτήρια του, κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν ειπωθεί από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Στο ποδόσφαιρο δεν είναι το πιο δόκιμο να συγκρίνεις διαφορετικές προσωπικότητες, ούτε να βάζεις έναν άνθρωπο στο… καλούπι του άλλου. Ωστόσο, προφανώς, μπορείς να εντοπίζεις ομοιότητες και να παρομοιάζεις τις νοοτροπίες.

Κατά κάποιο τρόπο, τα τελευταία χρόνια η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ στην Αγγλία διεκδικεί τον τίτλο με αντίστοιχες προϋποθέσεις που πρωταγωνιστεί φέτος ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Με μικρότερα μπάτζετ από τους ανταγωνιστές, με παίκτες οι οποίοι εξελίχτηκαν μέσω της δουλειάς του προπονητή και συχνά αποτελώντας το αουτσάιντερ. Κοινώς, είναι μία ομάδα που θέτει υψηλούς στόχους κυρίως εξαιτίας του προπονητή, παρά από την οικονομική ισχύ και την ποιότητα της.

Τα προηγούμενα 24ώρα η Λίβερπουλ κατέστησε σαφές ότι δεν θα κινηθεί για τον Τζουντ Μπέλιγχαμ της Ντόρτμουντ, διότι δεν θα πάρει μέρος στην άτυπη πλειοδοσία που υποκινεί η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι. Την παραμονή του αγώνα των «ρεντς» με τη Λιντς που θα διεξαχθεί το βράδη της Δευτέρας, ο Κλοπ ρωτήθηκε αν έχει θυμώσει με το γεγονός πως δεν αντέχει οικονομικά να φέρει τον Μπέλιγχαμ στο Άνφιλντ.

Ο Κλοπ εξήγησε γιατί η Λίβερπουλ δεν θα κινηθεί για τον Μπέλιγχαμ: «Αν ένα παιδί ζητήσει μία Φεράρι για τα Χριστούγεννα, του λες ότι δεν μπορείς να την αγοράσεις» (vid)
PREMIER LEAGUE

13:16 - 14.04.2023

Ο Κλοπ εξήγησε γιατί η Λίβερπουλ δεν θα κινηθεί για τον Μπέλιγχαμ: «Αν ένα παιδί ζητήσει μία Φεράρι για τα Χριστούγεννα, του λες ότι δεν μπορείς να την αγοράσεις» (vid)

Ο Γιούργκεν Κλοπ κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις γύρω από την υπόθεση του Τζουντ Μπέλιγχαμ και την απόφαση της Λίβερπουλ να αποσυρθεί για την περίπτωσή του.

Η απάντηση του Κλοπ κατέδειξε και την κοσμοθεωρία του Γερμανού γύρω από το ποδόσφαιρο. Ο Κλοπ στη Ντόρτμουντ και στη Λίβερπουλ περισσότερο «έχτισε», παρά αγόρασε και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Ακόμα και σε μέτρια σεζόν όπως είναι η φετινή για το club του μεγάλου αγγλικού λιμανιού.

«Δεν είμαι θυμωμένος με τους ιδιοκτήτες. Δεν συμφωνώ με όσα κάνουμε, αλλά είναι εργαζόμενος εδώ και δεν είμαι εδώ για να θυμώνω με όσα λειτουργούν σωστά και με όσα όχι. Εάν θυμώσω, δεν πρόκειται ξαφνικά να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα και να έχουμε πόρους για να φτιάξουμε τα πάντα. Με τον τρόπο που δουλέψαμε στο παρελθόν, θα δουλέψουμε και στο μέλλον. Αυτός είναι ο τρόπος.

Δεν μπορώ να το αλλάξω αυτό, κανένας δεν θα μπορούσε. Ήταν αρκετά επιτυχημένοι με αυτή τη μέθοδο. Το ότι δεν κατακτήσαμε τέσσερα τρόπαια πέρυσι, δεν είχε καμία σχέση με την μεταγραφική αγορά, με το γεγονός πως δεν αποκτήσαμε αρκετούς παίκτες. Ίσως μερικοί να πιστεύουν ότι εάν είχε υπογράψει με συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, θα είχαμε κερδίσει κάποιους πόντους παραπάνω» εξήγησε επί λέξη ο Κλοπ στη συνέντευξη Τύπου.

Πόσο δύσκολο είναι να φανταστείτε στη θέση του Κλοπ, τον Γιοβάνοβιτς να απαντάει με αυτά τα λόγια; Καθόλου. Άλλωστε, ο Παναθηναϊκός είναι πρωτοπόρος στη βαθμολογία από την αρχή της σεζόν, έχοντας το τέταρτο μπάτζετ μετά τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και την άμεση ανταγωνίστρια ΑΕΚ. Η διαφορά στην ποιότητα και στην ποσότητα, έχει καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό χάρη στην επιτυχημένη δουλειά του Σέρβου προπονητή, με τα όποια λάθη της.

Εκεί που ο Κλοπ απέδωσε – άθελα του, εννοείται – τη λογική του Γιοβάνοβιτς, ήταν όταν περιέγραψε τα μεταγραφικά κριτήρια του. Κατ’ αντιστοιχία, ο Κλοπ διαλέγει με τις ίδιες προϋποθέσεις που ψάχνει και ο Γιοβάνοβιτς. Διαβάστε την απάντηση του Γερμανού και ανακαλέστε στη μνήμη σας παλαιότερες απαντήσεις του Ιβάν… Δεν έχουν το ίδιο νόημα; 

«Θέλουμε να φέρουμε τους κατάλληλους παίκτες εδώ, αυτούς οι οποίοι θα παλέψουν για το σήμα, θα πολεμήσουν για τον σύλλογο, θα εξελιχτούν μαζί και θα νιώθουν όμορφα. Ξεκούραστα πόδια, φρέσκα μυαλά, με αυτές τις προϋποθέσεις, τότε θα πάμε για κάτι καλό. Μετά αυτοί οι παίκτες θα αντιμετωπίζονται σαν πετυχημένες μεταγραφές. Ίσως δεν έχετε την ίδια εντύπωση πριν τη σεζόν, αυτό δεν μπορώ να το προβλέψω» σχολίασε ο Κλοπ.