Παναθηναϊκός: Το μυστικό της επιτυχίας των ντέρμπι

Παναθηναϊκός: Το μυστικό της επιτυχίας των ντέρμπι

Οι τρεις φετινές νίκες του Παναθηναϊκού επί Ολυμπιακού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν ένα κοινό στοιχείο: την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Κουρμπέλη, Τσέριν, Ρούμπεν στην ενδεκάδα.

Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει μία σίγουρη συνταγή της επιτυχίας. Ένα σύστημα ή ένα τρικ, το οποίο αν το εφαρμόσει ένας προπονητής, θα πετύχει. Από την άλλη, εάν μία τακτική επιλογή αποδίδει σε περισσότερα από ένα παιχνίδια, μάλλον δεν οφείλεται στην τύχη.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο πως ο Παναθηναϊκός έχει καταγράψει τις τρεις νίκες του σε ντέρμπι, με την τριάδα των Ρούμπεν – Τσέριν – Κουρμπέλη στη μεσαία γραμμή. Με οποιαδήποτε άλλη σύνθεση στον «άξονα», η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ηττήθηκε ή απέσπασε ισοπαλία στο καλύτερο σενάριο.

Έχοντας βασικούς τους Ρούμπεν Πέρεθ, Δημήτρη Κουρμπέλη και Άνταμ Τσέριν, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 2-1 της ΑΕΚ στον πρώτο γύρο στο «Απόστολος Νικολαΐδης», με 2-1 επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα (αμφότερες οι νίκες με ανατροπή στο σκορ) και εσχάτως, 2-0 επί του Ολυμπιακού στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς μεταμόρφωσε και τον Μπερνάρ
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

17:23 - 10.04.2023

Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς μεταμόρφωσε και τον Μπερνάρ

Ο Μπερνάρ ήταν ο αδύναμος κρίκος στα δύο προηγούμενα ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων. Την Κυριακή ήταν καταλυτικός στη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους... Το Sportal εξηγεί!

Στο ενδιάμεσο, ο Γιοβάνοβιτς προσπαθούσε να χωρέσει τον Μπερνάρ στο «10», όμως ο Βραζιλιάνος δεν ξεδίπλωσε στο χορτάρι τις αρετές του, ανασταλτικά είχε μικρή συνεισφορά και το κέντρο παρουσίαζε δυσλειτουργίες.

Για τις αναμετρήσεις με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, οι τρεις ποδοσφαιριστές ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις. Προσδίδουν σκληράδα, τρεξίματα, ένταση και ενέργεια στον «άξονα», κερδίζοντας τον έλεγχο για τους «πράσινους». Δεν έχουν την ποιότητα, το κράτημα της μπάλας και την ταχύτητα των αποφάσεων του Μπερνάρ, αλλά αναπληρώνουν με φυσικά προσόντα τα πλεονεκτήματα του παλιού διεθνούς της «σελεσάο».

Αυτή η τριάδα των χαφ εξασφαλίζει συνολικά μεγαλύτερη ισορροπία. Απορροφά πίεση από την άμυνα και μεταφέρει γρήγορα τη μπάλα στην επίθεση. Μία εύρυθμη λειτουργία που έχει φέρει τις νίκες για τον Παναθηναϊκό.

Ενδεκάδα που νικάει, δεν αλλάζει και ο Γιοβάνοβιτς ασπάζεται τη συγκεκριμένη λογική. Συνεπώς, ο Σέρβος δύσκολα θα «πειράξει» κάποιον από τους Ρούμπεν, Τσέριν και Κουρμπέλη. Είτε με αλλαγή προσώπου, είτε με αλλαγή σχηματισμού. Οι τρεις μέσοι συνεργάζονται αρμονικά, ο ένας καλύπτει τον άλλον και έχουν μάθει να παίζουν μαζί. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, με αυτούς ο Παναθηναϊκός θα δώσει τη μάχη της Τούμπας.