Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς μεταμόρφωσε και τον Μπερνάρ

Μπερνάρ / Intime

i

Μπερνάρ / Intime

Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς μεταμόρφωσε και τον Μπερνάρ

Μπάμπης Τσιμπίδας 17:23 - 10.04.2023 / Ανανεώθηκε: 17:24 - 10.04.2023

Ο Μπερνάρ ήταν ο αδύναμος κρίκος στα δύο προηγούμενα ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων. Την Κυριακή ήταν καταλυτικός στη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους... Το Sportal εξηγεί!

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποφάσισε να επιμείνει σε συγκεκριμένα πρόσωπα για την ενδεκάδα του ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων και εκ του αποτελέσματος, δικαιώθηκε. Με αποκορύφωμα την απόδοση του Φακούντο Σάντσες, ο οποίος ανασύρθηκε από τη… ναφθαλίνη την προηγούμενη Τετάρτη και ήταν ο MVP του Παναθηναϊκού.

Ωστόσο, από τακτικής άποψης, ο μεγαλύτερος θρίαμβος του Γιοβάνοβιτς ήταν η αξιοποίηση του Μπερνάρ. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός είχε «εξαφανιστεί» στα δύο προηγούμενα ντέρμπι, παίζοντας ως επιτελικός μέσος.

Στα ματς της κανονικής διάρκειας, ο Μπερνάρ έπεφτε πάνω στον Εμβιλά, ο οποίος στηριζόμενος στα σωματικά προσόντα και στη δύναμη του, τον αναχαίτισε πλήρως. Παρότι είχε όρεξη, ο 30χρονος μέσος δεν είχε καταφέρει να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό και αποτέλεσε τον αδύναμο κρίκο.

Ο Γιοβάνοβιτς δεν ήθελε να επαναλάβει το ίδιο λάθος, όμως δεν ήθελε να χάσει τα στοιχεία που προσφέρει ο Μπερνάρ στην ενδεκάδα. Το ασφαλές κράτημα της μπάλας, τις γρήγορες και έξυπνες πάσες, τις εκτελέσεις στις στατικές μπάλες και την ποιότητα του άλλοτε διεθνή με τη «σελεσάο».

Μιλώντας αρκετά με τον Μπερνάρ πριν από το παιχνίδι, ο Γιοβάνοβιτς τον χρησιμοποίησε ως αριστερό εξτρέμ. Άλλωστε, εκεί ο Βραζιλιάνος ξεχώρισε στην καριέρα του και ανάγκασε τη Σαχτάρ να δαπανήσει 25 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει.

Η μετάθεση του Μπερνάρ έλαβε υπόψη της και τον αντίπαλο τον οποίο θα αντιμετώπιζε. Ο Ροντινέι είναι ένας ποιοτικός δεξιός μπακ, αλλά δεν συνηθίζει να καταδιώκει τον επιτιθέμενο στο χώρο ευθύνης του. Οπότε, ο Μπερνάρ θα είχε χώρο για να δράσει, χωρίς ιδιαίτερη πίεση.

Στην πράξη, το σχέδιο του Γιοβάνοβιτς για το «δεκάρι» του Παναθηναϊκού εφαρμόστηκε κατά γράμμα. Ο Μπερνάρ πήρε πολλές πρωτοβουλίες, δημιούργησε και κινήθηκε σε αρκετούς χώρους, λειτουργώντας κατ’ ουσίαν σαν τέταρτος χαφ, παρά ως εξτρέμ.

Βέβαια, ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής προσπάθησε πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα ματς με τον Ολυμπιακό. Ο Μπερνάρ είχε επίγνωση πως είχε βοηθήσει ελάχιστα τον Παναθηναϊκό και έψαχνε μία πειστική εμφάνιση.

Ο 30χρονος μεσοεπιθετικός έτρεξε πολύ περισσότερο, μάρκαρε, πίεσε, είχε ένταση και έβαλε δύναμη. Αντιδράσεις που στο προηγούμενο ματς στο Φάληρο, δεν είχε στον ίδιο βαθμό. Γιατί όσο καλή και να είναι η σκέψη του προπονητή, εξαρτάται από την απόδοση του εκάστοτε παίκτη.

Η πιο ενεργή ανάμειξη του Μπερνάρ αποτυπώνεται στο δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού, αφού από δική του εκτέλεση ο Ελ Αραμπί στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Ολυμπιακού. Ωστόσο, η συνεισφορά του Βραζιλιάνου ήταν ορατή σε όσους παρακολούθησαν το ντέρμπι και η μεγαλύτερη συμμετοχή του σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού του Τριφυλλιού.