O Παναθηναϊκός πήρε την πρώτη του νίκη στην Ευρώπη μετά από 2182 ημέρες
i

© Intime

O Παναθηναϊκός πήρε την πρώτη του νίκη στην Ευρώπη μετά από 2182 ημέρες

Τζιοβάνι Ζάκαρη 22:58 - 25.07.2023

Ήταν Αύγουστος του 2017 όταν ο Παναθηναϊκός είχε πανηγυρίσει την τελευταία νίκη στην Ευρώπη, με το σερί αυτό να σταματάει στο Κόζιτσε, εναντίον της Ντνίπρο.

Ο «Ευρωπαίος» Παναθηναϊκός επέστρεψε ξανά και θύμα του ήταν η Ντνίπρο, της οποία και επικράτησε με σκορ 3-1 στο Κόζιτσε. Πλέον, οι «πράσινοι» βρίσκονται ένα βήμα πριν την πρόκριση στον τρίτο προκριματικό γύρο, εκεί που τον περιμένει η Μαρσέιγ.

Φυσικά οι πανηγυρισμοί στο «στρατόπεδο» της ομάδας δεν προέρχονται μόνο από το αποτέλεσμα στην Σλοβακία. Αυτή η επικράτηση ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική όχι μόνο για το κομμάτι «πρόκριση», αλλά και για το γεγονός πως είναι η πρώτη του «τριφυλλιού» μετά από 2182 ημέρες. 

Η τελευταία νίκη του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη

Ήταν 3 Αυγούστου του 2017 όταν ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε τελευταία φορά νίκη στην Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας την αζέρικη, Γκαμπάλα, εκτός έδρας. Το «τριφύλλι» αντιμετώπιζε την ομάδα της ομώνυμης πόλης με φόντο τα προκριματικά του UEFA Europa League

Η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη ταξίδεψε από την Αθήνα έχοντας πάρει το προβάδισμα στη διπλή «μάχη» με 1-0 και ήθελε να σφραγίσει την πρόκριση στο εκτός έδρας ματς. Ο Μολέντο στο 51' έκανε δυσκολότερο το έργο των συμπαικτών του, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα της δικής του ομάδας (53'). Εντούτοις οι «πράσινοι» δεν είχαν διάθεση να την... ξαναπατήσουν κόντρα στην Γκαμπάλα, όπως είχε συμβεί περίπου μία διετία πριν.

Χρειάστηκε ένα δεκάλεπτο για να πανηγυρίσουν τελικά τη νίκη και την αρχή έκανε ο Ρόμπιν Λουντ, ο οποίος ισοφάρισε στο 63ο λεπτό της αναμέτρησης. Την ανατροπή έφερε τελικά ο Μπράιαν Καμπέσας στο 69' και έτσι ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στα playoffs της διοργάνωσης. Εκεί ακολούθησε το αξέχαστο παιχνίδι με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, εκεί όπου το «τριφύλλι» βρέθηκε από το 2-0 στο... 2-3. 

Οι αναμετρήσεις κόντρα στους Ισπανούς ήταν και οι τελευταίες του συλλόγου για ένα διάστημα τετραετίας, αφού ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε από την UEFA για τις οικονομικές οφειλές που είχε.