Παναθηναϊκός: Γιατί το cost control δεν επηρεάζει την ενδεχόμενη άμεση αγορά του Ουναΐ

Ο Αζεντίν Ουναΐ.

Παναθηναϊκός: Γιατί το cost control δεν επηρεάζει την ενδεχόμενη άμεση αγορά του Ουναΐ

Λάμπρος Γκαραγκάνης 10:15 - 13.05.2025 / Ανανεώθηκε: 10:45 - 13.05.2025

Η ρήτρα των 11,5 εκατομμυρίων για την αγορά του Μαροκινού παικταρά από τη Μαρσέιγ, οι αντικειμενικές δυσκολίες να καταβληθεί από τον Παναθηναϊκό (και οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα) και το εμπόδιο των Financial Sustainability Regulations που δεν είναι, χρονικά, ανυπέρβλητο. Το Sportal.gr αναλύει τα δεδομένα...

Μπορεί στον Ρουί Βιτόρια να καταλογίζονται πολλά, για την εξέλιξη της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, από την αποτυχία κατακτήσεων τίτλων, τη διαχείριση έμψυχου δυναμικού (πχ Ιωαννίδης), όμως στην περίπτωση του Αζεντίν Ουναΐ παίρνει «άριστα δέκα». Ο Μαροκινός παικταράς έβγαλε τον καλύτερο εαυτό του, με το Τριφύλλι, επί των ημερών του Πορτογάλου προπονητή. Όντας καθοριστικός σε μία σειρά αγώνων. Αποτελεί τον ποδοσφαιριστή – σημείο αναφοράς, τον πιο αγαπητό, αυτή τη στιγμή, από τους φιλάθλους και την αγωνιστική μονάδα που δημιουργεί την ελπίδα. Πώς, αν μείνει, μπορεί ο νέος Παναθηναϊκός να δομηθεί γύρω του.

Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου 2024, που ο 25χρονος μεσοεπιθετικός φόρεσε τα πράσινα, ως δανεικός από τους Μασσαλούς, η ρήτρα αγοράς των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ υπήρξε a priori ένα ποσό που δεν γινόταν να καταβληθεί. Όχι μόνο από τον Παναθηναϊκό, αλλά από οποιαδήποτε ελληνική ομάδα. Και η αναφορά έχει να κάνει με τη σύνδεση, σε επίπεδο φημολογίας έστω, ότι και ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ «γλυκοκοίταξαν» κάποια στιγμή ή εξακολουθούν να «γλυκοκοιτάζουν» την περίπτωσή του. Η γαλλική ομάδα, αν και δεν υπολογίζει τον Ουναΐ (έχει συμβόλαιο μαζί της έως το καλοκαίρι του 2027), δεν σκοπεύει να τον δώσει μπιρ παρά.

Ωστόσο, από συγκεκριμένες αγορές μπορεί να έρθει, άμεσα, πρόταση που να την ικανοποιεί. Τέτοια αγορά, όπως έχει αναλύσει με σειρά ρεπορτάζ το Sportal.gr, είναι αυτή της Σαουδικής Αραβίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, προς επιβεβαίωση, αποτελεί και το πρόσφατο δημοσίευμα στο Χ του λογαριασμού «La Tribune Olympienne». Που ανέφερε, τη Δευτέρα (12/5), ότι «το μέλλον του Ουναΐ στον Παναθηναϊκό παραμένει αβέβαιο, ότι ο ελληνικός σύλλογος θέλει να μειώσει την οψιόν αγοράς και πως ομάδες από την Ιταλία και την Ισπανία ενδιαφέρονται για νέο δανεισμό του με οψιόν αγοράς». Για τον δανεισμό του, αυτή είναι η έννοια – κλειδί, όχι για την αγορά του. Τη στιγμή που ο ίδιος ο Ουναΐ φαίνεται να επιθυμεί την παραμονή του στην Ελλάδα και το Τριφύλλι, έχοντας προσαρμοστεί πλήρως.

Το cost contrοl είναι εμπόδιο, όχι, όμως, χρονικό εμπόδιο...

Εδώ επιβάλλεται να γίνει μία επεξήγηση, ώστε να μπει η υπόθεση Ουναΐ σε σωστό υπόβαθρο συζήτησης. Πέραν, όμως, αυτού να οριοθετηθεί ορθώς και η μεταγραφική πολιτική του Τριφυλλιού και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα κληθεί να την υλοποιήσει. Ναι, το περασμένο καλοκαίρι οι Πράσινοι βρέθηκαν στα -21,78 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση μεταγραφών.

Ναι, οι κανονισμοί της μετεξέλιξης του Financial Fair Play, που αφορούν, πλέον, την οικονομική βιωσιμότητα των συλλόγων που βρίσκονται στη σκέπη της UEFA θέτουν όρια. Ωστόσο, αυτό το -21,78, αφορά την περίοδο χρήσης για τη σεζόν 2024/25. Δεν σημαίνει, φυσικά, ότι μπορεί να επαναληφθεί. Αν το Τριφύλλι μπει σε αυτή τη διαδικασία, τον Μάιο του 2026 θα έχει να αντιμετωπίσει δυσκολότερες καταστάσεις, με το μεταγραφικό ban να είναι πιθανό να προκύψει ως λαιμητόμος επάνω από το κεφάλι του.

Επίσης, ναι, υπάρχει επιτήρηση προς όλους τους συλλόγους, μικρών και μεγάλων ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων. Το μεταγραφικό καλοκαίρι του 2025, ωστόσο, εντάσσεται στην περίοδο χρήσης 2025/26. Για την προηγούμενη σεζόν υπάρχει σημαντική πιθανότητα να προκύψει ένα χρηματικό πρόστιμο, όχι ιδιαίτερα ψηλό, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Βιωσιμότητας της UEFA. Προσμετρώνται, φυσικά, όλα τα οικονομικά στοιχεία που φέρνουν έσοδα. Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει ολοκληρώσει μεγάλες Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου τους τελευταίους μήνες, που ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια. Έσοδα από τηλεοπτικό συμβόλαιο, χορηγούς, εισιτήρια, από τη συμμετοχή στην Ευρώπη (Europa και Conference League) υπάρχουν.

Το πλάνο σταθερότητας, ωστόσο, πρέπει να περιλαμβάνει παρουσία εσόδων από τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία της ομάδας. Τους ποδοσφαιριστές της, για παράδειγμα. Οι δαπάνες προς το ρόστερ, το προπονητικό επιτελείο, τα μερίδια προς μεσάζοντες στην ολοκλήρωση μεταγραφών (ατζέντηδες) δεν γίνεται να ξεπερνούν ένα ποσοστό 70% επί των εσόδων του συλλόγου. Με λόγια απλά, ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να φέρει έναν νέο Πελίστρι, έναν νέο Τετέ και να κρατήσει τον Ιωαννίδη, όπως πέρυσι. Διαφορετικό αυτό και διαφορετική η θεώρηση ότι δεν μπορεί να αγοράσει τώρα τον Ουναΐ, αν πρώτα δεν κάνει κάποια πώληση. Τούτο δεν ισχύει. Δεν υπάρχει τέτοιος χρονικός περιορισμός, ούτε το περιβόητο cost control αποτελεί μία ελεγκτική διαδικασία, η οποία εξελίσσεται ανά ημέρα...

Στο θέμα μας... Τα 11,5 εκατομμύρια για τον Ουναΐ, εφόσον ο Παναθηναϊκός κρίνει ότι ο παίκτης τα αξίζει, μπορεί να τα δώσει και αύριο το πρωί. Σίγουρα, θέλει (και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει) να κλείσει μία πιο επικερδή συμφωνία. Άλλο αυτό. Δεν χρειάζεται, πάντως, να πουλήσει κάποιον παίκτη πρώτα (πχ Βαγιαννίδη, που έχει γραφτεί για δεκάδες ομάδες), ώστε να εξασφαλίσει έσοδα και να προχωρήσει σε κίνηση προς τη Μαρσέιγ. Άλλωστε, αυτά τα ποσά των μεταγραφών για την αγορά παικτών ποτέ δεν πληρώνονται «ντούκου», μα σε εύρος χρόνου. Μέσα στο καλοκαίρι, όμως, αλλά και στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, οι Πράσινοι μπορούν να ισοσκελίσουν τα οικονομικά δεδομένα, ώστε να μην έχουν κανένα πρόβλημα με τον έλεγχο κόστους της UEFA.

Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να «δαιμονοποιεί» τον μεταγραφικό σχεδιασμό και να καθιστά απαγορευτική την υλοποίηση μεταγραφών. Μπορεί, άλλωστε, ο Παναθηναϊκός να μπει σε League Phase Champions League και όλη αυτή η συζήτηση να μοιάζει κωμική, εμπρός στα έσοδα που θα έχει. Μπορεί να μπει σε League Phase Europa League και να έχει ένα minimum λαμβάνειν 12-13 εκατομμυρίων. Σαφέστατα, όμως, έχει την ευελιξία κινήσεων, να αγοράσει, πχ, στα 9-10 εκατομμύρια αρχές Ιουνίου τον Ουναΐ και στη συνέχεια, τον Ιούλιο, να πουλήσει, πχ, τον Βαγιαννίδη. Η δεύτερη κίνηση, στην υπόθεση εργασίας αυτή, δεν επιβάλλεται να ολοκληρωθεί πρώτη. Οπότε, είναι σαφές ότι οι Financial Sustainability Regulations δεν επηρεάζουν την ενδεχόμενη, άμεση χρονικά, αγορά του Ουναΐ.