Τα κορυφαία ντέρμπι μεταξύ των «Δικεφάλων» και μία κόντρα που γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ

i

© Intime

Τα κορυφαία ντέρμπι μεταξύ των «Δικεφάλων» και μία κόντρα που γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 15:00 - 01.04.2023 / Ανανεώθηκε: 15:50 - 01.04.2023

Τα αξέχαστα ντέρμπι ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, οι τρεις συνεχόμενοι τελικοί, το σερί των «ασπρόμαυρων» τα τελευταία χρόνια και το περιβόητο ματς του 2018, που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος

Το ματς που ξεχωρίζει στο πρόγραμμα της δεύτερης αγωνιστικής των play offs της Stoiximan Super League, είναι δίχως αμφιβολία το ντέρμπι των «Δικεφάλων». Ο ΠΑΟΚ θα υποδεχτεί την ΑΕΚ στην Τούμπα (2/4, 19:30), σε μία αναμέτρηση με έντονο βαθμολογικό ενδιαφέρον, καθώς και οι δύο ομάδες έχουν παραμείνει ζωντανές στη μάχη του τίτλου. Η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου βρίσκεται στην τέταρτη θέση και στο -5 από την κορυφή, ενώ η Ένωση ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη όντας στο +3 από τους «ασπρόμαυρους», με σκοπό να σπάσει την... κατάρα της Τούμπας.

Τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά το περιβόητο ματς του πρωταθλήματος το 2018, το οποίο έμεινε στην ιστορία για το ακυρωθέν γκολ του Βαρέλα και την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη, τα ντέρμπι μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ μας έχουν προσφέρει πολύ δυνατές στιγμές, οι οποίες έχουν μείνει χαραγμένες στην μνήμη κάθε οπαδού. Από το 2017 και ύστερα, οι δύο «Δικέφαλοι» είναι αυτοί που έσπασαν το «μονοπώλιο» του Ολυμπιακού κι έγιναν διεκδικητές του πρωταθλήματος μετά από αρκετά χρόνια. 

Οι τρεις σερί τελικοί στο Κύπελλο, ένα ματς που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και το αήττητο σερί του ΠΑΟΚ στα εντός έδρας ντέρμπι με τους «κιτρινόμαυρους», έχουν δώσει μία νέα πνοή στις μονομαχίες αυτού του ζευγαριού.

Οι αναμετρήσεις που έμειναν στην ιστορία τα τελευταία χρόνια:

Ο τελικός στο Βόλο το 2017 κι ο πρώτος τίτλος του ΠΑΟΚ μετά από 14 χρόνια 

Στις 6 Μαΐου του 2017, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την ΑΕΚ στο «Πανθεσσαλικό», στον πρώτο από τους τρεις συνεχόμενους τελικούς μεταξύ των «Δικεφάλων». Στα αγωνιστικά, η ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς πήρε τη νίκη (2-1) και κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο επί εποχής Ιβάν Σαββίδη. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση έμεινε χαραγμένη για τα επεισόδια στην αερογέφυρα του γηπέδου, τα οποία έγιναν viral παγκοσμίως.

Το πιο... made in Greece ντέρμπι της σύγχρονης ιστορίας της Super League

Στις 11 Μαρτίου του 2018, διεξήχθη ένα από τα πιο επεισοδιακά ματς των τελευταίων ετών. Ένα ντέρμπι το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, όμως τα είχε όλα. Έντονο βαθμολογικό ενδιαφέρον, ένταση, τοξικό κλίμα, ένα γκολ που έφερε το απόλυτο κοντράστ συναισθημάτων και μία εισβολή που έκανε το γύρο του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. 

ΠΑΟΚ - ΑEK: Πέντε χρόνια από το πιο... made in Greece ντέρμπι της σύγχρονης ιστορίας της Super League!
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

13:54 - 11.03.2023

ΠΑΟΚ - ΑEK: Πέντε χρόνια από το πιο... made in Greece ντέρμπι της σύγχρονης ιστορίας της Super League!

Η εισβολή του Ιβάν Σαββίδη που έγινε viral σε όλο τον κόσμο, το τοξικό κλίμα ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, το ματς «τελικός» για τις δύο ομάδες και το απόλυτο κοντράστ συναισθημάτων…

Συγκεκριμένα, ο «Δικέφαλος του Βορρά» υποδέχτηκε την ΑΕΚ στην Τούμπα σε μία περίοδο που οι δύο ομάδες πραγματοποιούσαν εξαιρετικές εμφανίσεις και ήταν τα απόλυτα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο στόπερ των γηπεδούχων Φερνάντο Βαρέλα, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα στο 90ο λεπτό κι ενώ το σκορ έδειχνε 0-0, πετυχαίνοντας ένα γκολ που έμεινε στην ιστορία, καθώς ακόμα οι απόψεις διίστανται για το αν έπρεπε να μετρήσει. 

Η αλλαγή της απόφασης του Κομίνη έφερε τις έντονες διαμαρτυρίες των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, ενώ στη συνέχεια οι σκηνές που διαδραματίστηκαν με αποκορύφωμα την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη, μας έκαναν να μιλάμε για αυτό το ντέρμπι μέχρι και σήμερα. Έπειτα από όλα αυτά τα γεγονότα, το επεισοδιακό ματς έλαβε οριστικά τέλος στις δικαστικές αίθουσες, έχοντας ως αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να γνωρίσουν βαριά τιμωρία και η Ένωση να πανηγυρίσει το πρώτο της πρωτάθλημα, έπειτα από 24 χρόνια. 

Ο δεύτερος σερί τελικός και η... εκδίκηση του ΠΑΟΚ

Στις 12 Μαΐου του 2018 και μόλις δύο μήνες μετά το περιβόητο ματς του πρωταθλήματος, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κοντραρίστηκαν στον τελικό του Κυπέλλου για δεύτερη σερί χρονιά. Η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου επικράτησε με 2-0 σε έναν εντυπωσιακό τελικό, χάρη στα γκολ των Βιεϊρίνια και Πέλκα. Οι «κιτρινόμαυροι», οι οποίοι μέχρι πριν λίγες μέρες πανηγύριζαν έξαλλα την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν είχαν καλή απόδοση με αποτέλεσμα να ηττηθούν και να μείνουν μακριά από το νταμπλ. 

Η δίψα και η θέληση του ΠΑΟΚ στον συγκεκριμένο τελικό υπερτέρησαν του αντιπάλου κι έτσι ο «Δικέφαλος του Βορρά» πήρε τη δική του «εκδίκηση», κατακτώντας το δεύτερο σερί τρόπαιο στο θεσμό του Κυπέλλου.

Η τρίτη συνάντηση σε τελικό Κυπέλλου και το ιδανικό κλείσιμο σε μία ονειρική σεζόν για τον ΠΑΟΚ

Στις 11 Μαΐου του 2019, οι δύο «Δικέφαλοι» συναντήθηκαν και πάλι στο ΟΑΚΑ για τον τελικό του Κυπέλλου. Αυτή τη φορά οι ρόλοι αντιστράφηκαν, καθώς ο ΠΑΟΚ πήγαινε σε αυτήν την αναμέτρηση έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα μία εβδομάδα πριν. Σε ότι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου επικράτησε για άλλη μία φορά της ΑΕΚ (1-0) και κατέκτησε το τρίτο σερί Κύπελλο κόντρα στον ίδιο αντίπαλο, σε ισάριθμες περιπτώσεις. 

Σε εκείνο το ματς, η νίκη απέναντι στους «κιτρινόμαυρους» ήταν το... κερασάκι στην τούρτα για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος πραγματοποίησε ονειρική σεζόν, πανηγυρίζοντας το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του.

Η απίθανη ανατροπή στις καθυστερήσεις που έστειλε τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά

Τη περσινή σεζόν, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την ΑΕΚ έξι φορές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, με απολογισμό τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες. Η πιο εντυπωσιακή αναμέτρηση από τις έξι, ήταν αδιαμφισβήτητα η ρεβάνς του ΟΑΚΑ στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου. Η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου ταξίδεψε στην Αθήνα μετά το 0-0 στο πρώτο ματς της Τούμπας, με σκοπό να πάρει την πρόκριση και να βρεθεί για ακόμη μία φορά στα ημιτελικά του θεσμού.

Μπορεί η ΑΕΚ να πήρε το προβάδισμα με τον Σιμόες στο 83ο λεπτό και να ήταν με το 1,5 πόδι στους «4» της διοργάνωσης, όμως τα απίθανα γκολ των Κούρτιτς και Μιτρίτσα στα τελευταία λεπτά των καθυστερήσεων σόκαραν την Ένωση, η οποία γνώρισε τον αποκλεισμό.

Τα τελευταία χρόνια, οι «Θεσσαλονικείς» έχουν πάρει τον αέρα της ΑΕΚ, καθώς μετράνε μόλις δύο ήττες σε 22 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Τη φετινή σεζόν, οι δύο «Δικέφαλοι» μοιράστηκαν από μία νίκη στην έδρα τους με το ίδιο σκορ (2-0), στην κανονική διάρκεια της Stoiximan Super League και πλέον ετοιμάζονται να μας χαρίσουν δύο αμφίρροπες μονομαχίες, στα πιο ανταγωνιστικά play offs των τελευταίων ετών.