Οι παίκτες «κλειδιά» που μπορούν να κρίνουν το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και η εμπειρία του ΠΑΟΚ

Οι παίκτες «κλειδιά» που μπορούν να κρίνουν το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και η εμπειρία του ΠΑΟΚ

Ορέστης Καδδάς 23:37 - 16.09.2023 / Ανανεώθηκε: 23:46 - 16.09.2023

ΠΑΟΚ και Άρης «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» στην Τούμπα για το πρώτο ντέρμπι της σεζόν με την ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου να έχει το προβάδισμα της έδρας αλλά και της εμπειρίας, αφού έχει αρκετούς παίκτες που γνωρίζουν τι σημαίνει ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με τον Άρη.

Το πρώτο ντέρμπι για τη φετινή Super League θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη με τον ΠΑΟΚ και τον Άρη να κοντράρονται στην Τούμπα για την 4η αγωνιστική, την Κυριακή (17/9, 20.30). ΠΑΟΚ και Άρης δεν έχουν ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο τη χρονιά στο πρωτάθλημα με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να έχει χάσει το τελευταίο του παιχνίδι με 1-0 κόντρα στον ΟΦΗ και τον Άρη να πήρε μόλις την πρώτη του νίκη μετά από τρεις αγωνιστικές κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης. Έτσι έχουν 6 και 3 βαθμούς αντίστοιχα και ένα θετικό αποτέλεσμα στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης θα τονώσει την ψυχολογία ενόψει της δύσκολης συνέχειας και θα μετριάσει τη μουρμούρα.

Φυσικά η πίεση είναι μεγαλύτερη στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ, δεδομένου ότι αγωνίζεται εντός έδρας, αλλά σίγουρα και στον Άρη δεν θα ήθελαν να μείνουν με μια νίκη και τρεις βαθμούς μετά από τέσσερις αγώνες. Ένα πλεονέκτημα που σίγουρα έχει η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου είναι ότι έχει παίκτες που στο παρελθόν έχουν παίξει και έχουν σκοράρει κόντρα στον Άρη, σε αντίθεση με τον Άρη που έχει πάρα πολλούς νέους παίκτες, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν βιώσει την ατμόσφαιρα των αναμετρήσεων αυτών.

Οι παίκτες «κλειδιά» που μπορούν να κρίνουν την αναμέτρηση

Κλειδί για τον ΠΑΟΚ θα είναι η επιθετική του γραμμή. Ζίβκοβιτς (5γκολ, 3ασίστ), Τάισον (2γκολ), Κωνσταντέλιας (2γκολ) και Μπράντον Τόμας (2γκολ, 2ασίστ) εάν βρουν χώρους και ρυθμό θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στην άμυνα του Άρη, που δύσκολα δεν θα δεχτεί γκολ και σε αυτήν την περίπτωση, μιας και έως τώρα μόνο απέναντι στην Ντιναμό Κιέβου στο πρώτο παιχνίδι των προκριματικών του Conference League και στο δεύτερο με την σχετικά αδύναμη Αραράτ δεν δέχθηκε. Ματς που ήταν και τα δύο εντός έδρας για τον Άρη. Στην επιθετική αυτή τετράδα ήρθε και ελπίζει να δέσει άμεσα και ο Κίριλ Ντεσπόντοφ.

Η ομάδα του Άκη Μάντζιου από την άλλη θα πρέπει να βρει ισορροπία στις γραμμές της. Οι νέοι παίκτες είναι πολλοί. Από την περασμένη σεζόν αυτοί που θα βρίσκονται στην αποστολή στο ντέρμπι της Κυριακής είναι κατά πάσα πιθανότητα οι Νταρίντα, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Κουέστα, Ντουκουρέ και Οντουμπάτζο. Φυσικά έχουν γίνει και πολλές ποιοτικές προσθήκες, που όμως είναι λογικό να μην έχουν δέσει άμεσα, δεδομένου ότι μιλάμε για ένα καινούργιο ρόστερ σε μεγάλο βαθμό, το οποίο βίωσε και αλλαγή προπονητή πρόσφατα.

Ο Βλάντιμιρ Νταρίντα είναι ο εγκέφαλος αυτής της ομάδας και πολλές επιθέσεις θα περάσουν από τα πόδια του, με τον Άρη να βασίζει πολλά στην απόδοσή του. Αντίστοιχα Φαμπιάνο και Μπράμπετς, έχουν χημεία μετά την περσυνή τους συνεργασία και θα πρέπει να βρουν απάντηση στην επιθετική τετράδα του ΠΑΟΚ. Το ερωτηματικό είναι ο Λορέν Μορόν. Ο πρώην άσος της Ρεάλ Μπέτις έχει δείξει καλά στοιχεία έως τώρα έχοντας 2 γκολ και 2 ασίστ στο πρωτάθλημα και στον Άρη ελπίζουν πως ο Ισπανός θα είναι η λύση στο επιθετικό πρόβλημα.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ που ξέρουν πως να σκοράρουν με τον Άρη

Εκεί όμως που ο ΠΑΟΚ έχει σίγουρα πλεονέκτημα είναι στην εμπειρία του ρόστερ του, με πολλούς από τους παίκτες του να ξέρουν τί σημασία έχει ένα ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, αλλά και το να σκοράρει σε ένα τέτοιο. Στο 3-2 της περασμένης χρονιάς σκόραραν τόσο ο Τάισον, όσο και ο Σβαμπ με το Ζίβκοβιτς. Ο Αυστριακός με τον Σέρβο έχουν πετύχει γκολ και στο παρελθόν απέναντι στον Άρη. Συγκεκριμένα ο Σβαμπ έδωσε τη νίκη με 1-0 στο Χαριλάου το Απρίλιο του 2021, αλλά και τον Μάιο του ίδιου χρόνου σκόραρε στη νίκη με 2-0. Οι δύο τους είχαν σκοράρει και στη νίκη του ΠΑΟΚ με 2-1 εκτός έδρα τον Μάρτιο του 2023. Τέλος δύο γκολ έχει και ο εμβληματικός Αντελίνο Βιερίνια. Το ένα το 2019 στο 1-1 μεταξύ τους και το άλλο στη νίκη με 2-2 στην Τούμπα το 2021.

Στον Άρη οι μόνοι παίκτες που βρίσκονται στην ομάδα και έχουν γνωρίσει τη χαρά του να σκοράρεις σε ένα τέτοιο παιχνίδια είναι οι Νταρίντα, Ντουκουρέ και Βέλεθ. Ο Τσέχος στην ήττα πέρυσι με 3-2 στο τελευταίο χρονικά ντέρμπι μεταξύ των δύο συλλόγων και ο Ντουκουρέ το 2022 στη νίκη με 1-0. Τέλος, ο Φραν Βέλεθ που επέστρεψε πρόσφατα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι ο μόνος παίκτης που αγωνίζεται αυτή τη στιγμή στον Άρη και έχει σημειώσει δύο γκολ. Το ένα στην ισοπαλία με 1-1 το 2019 και το άλλο το 2020 στην μεγάλη νίκη των «Κιτρινόμαυρων» με 4-2.