Η νίκη του μαχητή Τροστ-Έκονγκ κόντρα στον ηγέτη του ΠΑΟΚ Σβέριρ Ίνγκασον (vid)

Η νίκη του μαχητή Τροστ-Έκονγκ κόντρα στον ηγέτη του ΠΑΟΚ Σβέριρ Ίνγκασον (vid)

Γιώργος Σακελλαρίου 21:47 - 03.07.2023 / Ανανεώθηκε: 21:54 - 03.07.2023

Ο Τροστ-Έκονγκ έχει εντελώς διαφορετικό στυλ παιχνιδιού από τον Σβέριρ Ίνγκασον. Τα στοιχεία που περιμένει ο ΠΑΟΚ και η μάχη τους στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Ο Σβέριρ Ίνγκασον αποχωρεί για τη Μίντιλαντ και στη θέση του στον ΠΑΟΚ έρχεται ο Γουίλιαμ Τροστ-Έκονγκ.

Οι δύο παίκτες έχουν την ίδια ηλικία. Ο διεθνής Νιγηριανός στόπερ γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1993. Ο διεθνής Ισλανδός 27 μέρες νωρίτερα. Στις 5 Αυγούστου 1993.

Ο Ίνγκασον ήρθε σε μία εποχή που ο ΠΑΟΚ είχε Βαρέλα, Κρέσπο και δεν ήταν βασικός στο νταμπλ του 2019. Ούτε και την επόμενη σεζόν. Σταδιακά, όμως, έγινε ηγέτης. Κι έφτασε με τον ΠΑΟΚ τα 148 ματς και 15 γκολ, ενώ η δεύτερη ομάδα με τα περισσότερα παιχνίδια στην καριέρα του είναι η βελγική Λόκερεν με 70 αγώνες και 1 γκολ. Ο Ίνγκασον στην καριέρα του έχει 381 συμμετοχές και 32 γκολ. Ένα τέρμα ανά 11,9 αγώνες. Έχει παίξει εκτός από τον ΠΑΟΚ, σε Λόκερεν, Γρανάδα, Μπρέινταμπλικ, Βίκινγκ, Ροστόφ. Η Μίντιλαντ θα είναι η έβδομη ομάδα στην καριέρα του.

Ο Τροστ-Έκονγκ αντίθετα, έχει παίξει σε Γκρόνινγκεν, Σαλερνιτάνα, Γουότφορντ, Ουντινέζε, Ντόρντρεχτ, Χάουγκεσουντ, Γάνδη, Μπούρσασπορ και ο ΠΑΟΚ θα είναι η ένατη ομάδα στην καριέρα του. Η τεράστια διαφορά σε ό,τι αφορά τους αριθμούς είναι στα ματς και στα γκολ. Ο Νιγηριανός έχει 274 ματς και 11 γκολ. Με την ίδια ηλικία δηλαδή μετράει 107 αγώνες λιγότερους από τον Ισλανδό, αφού σε ορισμένες ομάδες όπως στη Γουότφορντ τα δύο τελευταία χρόνια και στη Γάνδη την περίοδο 2016-17 δεν ήταν βασικός. Έχει επίσης 21 γκολ λιγότερα από τον «Ίγκι», ο οποίος μόνο με τον ΠΑΟΚ πέτυχε 4 γκολ περισσότερα απ’ ό,τι έχει ο Νιγηριανός σε όλη την καριέρα του. Ο Ίνγκασον, άλλωστε, είναι γνωστό ότι στις στατικές φάσεις ήταν ιδιαίτερα ικανός.

Στο αγωνιστικό κομμάτι η διαφορά είναι στο στυλ του παιχνιδιού. Ο Σκανδιναβός αμυντικός προσπαθούσε να έχει συμμετοχή στο χτίστιμο του παιχνιδιού, ήταν δυνατός και ηγέτης εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά και στα αποδυτήρια. Ο Τροστ-Έκονγκ είναι ένας παίκτης που βασίζεται στη δύναμη και είναι επίσης δυνατός στον αέρα. Ο «νέος» έχει ύψος 1,91, ο «παλιός» που αποχωρεί 1,88. Το σημαντικό για τον ΠΑΟΚ είναι ότι γνωρίζει πως να είναι ηγέτης, αφού κι αυτός ήταν αρχηγός στην εθνική Νιγηρίας τα προηγούμενα χρόνια.

Η μονομαχία στο Μουντιάλ!

Σε ό,τι αφορά τις εθνικές τους ομάδες, ο Τροστ-Έκονγκ έχει 64 ματς και 4 γκολ με τη Νιγηρία, ενώ ο Ισλανδός μετράει 42 αγώνες και 3 γκολ. Ο Ίνγκασον έπαιξε στο Euro 2016 στη Γαλλία, όπου κατέκτησε τον τίτλο η Πορτογαλία του Βιεϊρίνια και στο Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία. Ο Τροστ-Έκονγκ έπαιξε σε δύο Κόπα Άφρικα το 2019 (τρίτη θέση) και το 2022 (αποκλεισμός στους «16»). Το ιδιαίτερο, ωστόσο, είναι ότι συμμετείχε κι αυτός στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία το 2018. Και το έφερε η μοίρα, ώστε να τεθεί αντιμέτωπος με τον Ίνγκασον!

Η Ισλανδία του Ίνγκασον και η Νιγηρία του Τροστ-Έκονγκ ήταν στον τέταρτο όμιλο με την Αργεντινή και την Κροατία (δευτεραθλήτρια το 2018). Η Νιγηρία, λοιπόν, είχε βασικό σε ρόλο δεξιού στόπερ, σε τριάδα στην άμυνα, τον νέο κεντρικό αμυντικό του ΠΑΟΚ. Ο Τροστ-Έκονγκ έπαιξε σε όλο το ματς, ενώ ο Ίνγκασον μπήκε αλλαγή στο 65’. Η Νιγηρία σε εκείνο το ματς επικράτησε 2-0. Ο Ίνγκασον είχε στο Μουντιάλ το 25λεπτο κόντρα στη Νιγηρία κι ένα 90λεπτο με την Κροατία και ο Τροστ-Έκονγκ ήταν βασικός και έπαιξε τρία 90λεπτα κόντρα σε Κροατία, Ισλανδία και την Αργεντινή του Μέσι.

Ο Τροστ-Έκονγκ στο Μουντιάλ του 2018 έπαιξε με τον αριθμό «5» στη φανέλα.

Η καριέρα

Ο Τροστ-Έκονγκ είναι ουσιαστικά ολλανδοθρεμμένος. Γεννήθηκε στο Χάαρλεμ της Ολλανδίας, απ’ όπου κατάγεται η μητέρα του, η Ελεονόρ Τροστ κι έχει δύο αδέρφια, την Έμιλυ και τον Έβερετ. Πήγε στο γυμνάσιο στο Hockerill Anglo-European College στο Bishop's Stortford, στην Αγγλία και έπαιξε αρχικά στην Ακαδημία της Φούλαμ και στην Τότεναμ. Δεν κέρδισε συμβόλαιο στην Αγγλία και γύρισε στην Ολλανδία, όπου έπαιξε σε Γκρόνινγκεν και Ντόρντρεχτ.

Τον Ιούλιο του 2015 πήγε στο Βέλγιο για τη Γάνδη, αλλά δεν ήταν βασικός και κατέληξε δανεικός στη νορβηγική Χάουγκεσουντ.

Τον Ιούλιο του 2017 υπέγραψε στην τουρκική ομάδα Μπούρσασπορ. Εκεί ήταν αναντικατάστατος και στις 17 Αυγούστου 2018 τον αγόρασε η Ουντινέζε. Στον ιταλικό σύλλογο έκανε σπουδαία καριέρα με 66 ματς σε δύο σεζόν και μεταξύ άλλων ήταν βασικός στις νίκες κόντρα σε Μίλαν και Γιουβέντους.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 αποχώρησε για την αγγλική Γουότφορντ, η οποία έχει ίδια ιδιοκτησία με την Ουντινέζε και πέτυχε το πρώτο του γκολ σε μία νίκη 3-2 επί της Κόβεντρι Σίτι στις 7 Νοεμβρίου 2020. Στις 24 Ιανουαρίου 2023 δόθηκε δανεικός στη Σαλερνιτάνα.

Στις εθνικές, αν και ήταν μέλος της Ολλανδίας Κ19 και Κ20 επέλεξε τελικά τη Νιγηρία κι έκανε το ντεμπούτο του στις 13 Ιουνίου 2015 εναντίον του Τσαντ.

Ήταν επίσης μέλος της ομάδας Κ23 της Νιγηρίας το 2016 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βραζιλίας στο Ρίο. Στο βίντεο εμφανίζεται με τη φανέλα με τον αριθμό «6» να πανηγυρίζει γκολ της χώρας του κόντρα στη Δανία.