Τους νίκησε όλους στο «σπίτι» του κι απέχει 90 λεπτά από το... ριφιφί

Παίκτες ΠΑΟΚ

i

© Intime

Τους νίκησε όλους στο «σπίτι» του κι απέχει 90 λεπτά από το... ριφιφί

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 13:02 - 16.05.2024 / Ανανεώθηκε: 10:11 - 29.05.2024

Ο ΠΑΟΚ που έδειχνε «τελειωμένος» στη Λαμία, καλείται να πανηγυρίσει ακόμη ένα τρίποντο σε μία αρκετά ζόρικη έδρα, με σκοπό να στεφθεί πρωταθλητής.

Το συναρπαστικότερο πρωτάθλημα όλων των εποχών πλησιάζει στο τέλος του, με τον ΠΑΟΚ του Ράζβαν Λουτσέσκου να «κλέβει» την παράσταση στο φινάλε.

Έπειτα από ένα εφιαλτικό 20ήμερο μέσα στον Απρίλη, όπου οι ασπρόμαυροι γνώρισαν δίκαια τον αποκλεισμό από την Μπιρζ και ηττήθηκαν σε Φάληρο και Λαμία, όλα έδειχναν πως η σεζόν ολοκληρώθηκε άδοξα.

Ο Δικέφαλος του Βορρά παρουσιάστηκε πιο «άδειος» από ποτέ, σε ένα καθοριστικό χρονικό σημείο. Ακόμη και ο πιο αισιόδοξος φίλος του Δικεφάλου δεν θα περίμενε πως λίγες εβδομάδες μετά την γκέλα ολκής στο «Αθανάσιος Διάκος», η ομάδα του Ρουμάνου τεχνικού θα κρατάει την τύχη στα χέρια της.

Άπαντες γνώριζαν πως μετά τη Λαμία, ο ΠΑΟΚ θα επέστρεφε στην Τούμπα για τρία συνεχόμενα ντέρμπι απέναντι στους διώκτες του και σχεδόν οι περισσότεροι απ΄ αυτούς παραδεχόντουσαν πως το έργο είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο, όμως το σύνολο του Λουτσέσκου απέδειξε για ακόμη μία φορά πως είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει.

Οι εννιά πόντοι που τον έφεραν στην κορυφή

Το ημερολόγιο έγραφε 28 Απριλίου κι όλα τα φώτα έπεφταν στη μάχη των Δικεφάλων. Η Ένωση ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη προερχόμενη από έναν θρίαμβο κόντρα στον Παναθηναϊκό (3-0), με μοναδικό στόχο να «κλειδώσει» το πρωτάθλημα και το back to back.

Η ομάδα του Αλμέιδα θέλησε να εκμεταλλευτεί το φορμάρισμά της, σε αντίθεση με τους ασπρόμαυρους που έμοιαζαν «τελειωμένοι». Ωστόσο όπως αποδείχτηκε, «τελειωμένοι» ήταν μόνο στα λόγια.

Στο αγωνιστικό κομμάτι του ντέρμπι, ο ΠΑΟΚ έκανε την ανατροπή στην ανατροπή χάρη στην οβίδα του Σάστρε κι επέστρεψε στα τρίποντα με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο (3-2).

Μπορεί αυτή η νίκη να μην του έδινε το πλεονέκτημα αλλά ούτε την κορυφή, όμως ο Δικέφαλος έστειλε το μήνυμά του ενόψει της απαιτητικής συνέχειας.

Έπειτα ακολούθησε το ντέρμπι με τον «μεθυσμένο» Ολυμπιακό. Λίγες ώρες πριν τον αγώνα της Τούμπας, οι Πειραιώτες έγραφαν ιστορία στην Ευρώπη με την πρόκριση στον τελικό του Conference League. Αυτήν τη συγκυρία εκμεταλλεύτηκε λοιπόν ο ΠΑΟΚ, ο οποίος επιβλήθηκε της ομάδας του Μεντιλίμπαρ (2-0) και την έβγαλε εκτός διεκδίκησης.

Τέλος, το χθεσινό (15/5) «do or die» ματς με τον Παναθηναϊκό αποτέλεσε το καθοριστικό για να αλλάξουν τα δεδομένα στην κατάταξη. Οι Θεσσαλονικείς ήταν καταιγιστικοί και διέλυσαν τους πράσινους (4-1), ενώ την ίδια ώρα η ΑΕΚ γνώριζε την ήττα στο «Γ. Καραϊσκάκης» κι έπεφτε από την κορυφή.

Πηγαίνει για το... ριφιφί του αιώνα

Σε αυτά τα συνεχόμενα «must win» ντέρμπι για τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, το κοντέρ έγραψε 3/3 και εννιά πόντους στο σακούλι. Οι ασπρόμαυροι πραγματοποίησαν μία σεμιναριακή «αντεπίθεση» και είναι έτοιμοι να γράψουν ιστορία, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

Απέχουν μόλις 90 λεπτά από το... ριφιφί του αιώνα, όμως το έργο τους δεν είναι εύκολο. Έχουν μπροστά τους μία δύσκολη αποστολή, σε μία ζόρικη έδρα. Ο Άρης που εδώ κι αρκετό καιρό περιμένει να ολοκληρωθεί το μίνι πρωτάθλημα και να πάρει σειρά ο τελικός Κυπέλλου, βρήκε ένα μεγάλο κίνητρο στο... παρά πέντε. Ποιο είναι αυτό; Να κόψει το πρωτάθλημα από τον συμπολίτη του.

Κι αυτό είναι και το λογικό. Καμία ομάδα δεν θα ήθελε να δει τον μεγάλο της αντίπαλο να πανηγυρίζει μέσα στην έδρα της ένα τρόπαιο. Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η εικόνα που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Κυριακή (19/5, 20:00) η ομάδα του Μάντζιου, όπως κι αυτή του Λουτσέσκου, η οποία δίνει τον δικό της «τελικό», σε ένα ματς δίχως αύριο...

Οι πρωταγωνιστές που «μίλησαν» στο φινάλε

Δίχως αμφιβολία, η εικόνα που παρουσιάζει ο ΠΑΟΚ όλη τη σεζόν αλλά κυρίως τις τελευταίες αγωνιστικές, αποτελεί «έργο Λουτσέσκου». Ο Ρουμάνος «στρατηγός» έχει βάλει τη σφραγίδα του, έχοντας στο πλευρό του τους «πολεμιστές» του.

Το αξιοσημείωτο στο φετινό ρόστερ του Δικεφάλου είναι ο αριθμός των πρωταγωνιστών. Ο καθοριστικός και «κέρβερος» Κοτάρσκι, ο Κουλιεράκης που δείχνει στα καλύτερά του, ο «τίμιος» Κεντζιόρα και ο συγκλονιστικός Μπάμπα είναι οι παίκτες-κλειδιά καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ στο φινάλε αυτοί που έκαναν τη διαφορά ήταν τρεις.

Ο λόγος γίνεται για τους Κωνσταντέλια, Τάισον και Ζίβκοβιτς, οι οποίοι με 2 γκολ/2 ασίστ, 2 γκολ και 3 γκολ/2 ασίστ αντίστοιχα, έχουν καταφέρει να οδηγήσουν τον σύλλογο σε ένα σερί που τα έφερε όλα... τούμπα.