ΠΑΟΚάρα για πρωτάθλημα, διέλυσε τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα και πάει για τελικό στο «Βικελίδης»
i

© Intime

ΠΑΟΚάρα για πρωτάθλημα, διέλυσε τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα και πάει για τελικό στο «Βικελίδης»

Μάνος Τσαλγατίδης 21:58 - 15.05.2024 / Ανανεώθηκε: 09:40 - 29.05.2024

Ο ΠΑΟΚ κρατάει την τύχη στα χέρια του. Ο Δικέφαλος του Βορρά επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού στον «τελικό» (4-1) κι επέστρεψε στην κορυφή μία στροφή πριν το φινάλε.

Ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη με 4-1 κόντρα στον Παναθηναϊκό, προσπέρασε την ΑΕΚ στην κορυφή της βαθμολογίας και πλέον πάει στο Χαριλάου στην τελευταία αγωνιστική για να στεφθεί πρωταθλητής στην έδρα του αιώνιου αντιπάλου του, Άρη. Οι «ασπρόμαυροι» έκαναν εξαιρετική εμφάνιση και πήραν μια νίκη που τους φέρνει μια ανάσα από το τρόπαιο του πρωταθλητή.

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου αποφάσισε να φρεσκάρει την ενδεκάδα του σε σχέση με αυτή κόντρα στον Ολυμπιακό. Έτσι έκανε τέσσερις αλλαγές ξεκινώντας τους Όττο αντί του Σάστρε, τον Οζντόεφ αντί του Σβαμπ, τον Μουργκ αντί του Κωνσταντέλια και τον Ντεσπόντοφ αντί του του Αντρίγια. Ο σχηματισμός για πολλοστή φορά ήταν το 4-2-3-1.

Από την άλλη ο Φατίχ Τερίμ επέλεξε κι αυτός τον ίδιο σχηματισμό και έριξε στο χορτάρι, ό,τι καλύτερο είχε με την αρχική του ενδεκάδα να απαρτίζεται από τους: Λοντίγκιν, Χουάνκαρ, Πέρεθ, Γεντβάι, Μπακασέτα, Τσέριν, Αράο, Κώτσιρα, Μαντσίνι, Μπερνάρ και Σπόραρ.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε δυναμικά στο ματς. Ο Δικέφαλος έριξε το βάρος στα αριστερά στο ξεκίνημα του αγώνα με τους Τάισον και Μπάμπα να έχουν... κέφια. Μόλις στο 2ο λεπτό το σύνολο του Λουτσέσκου άγγιξε το γκολ. Ο Μπάμπα έγινε κάτοχος της μπάλας από τα αριστερά, βρήκε με ωραία πάσα τον Μπράντον στην περιοχή, αλλά το πλασέ του Ισπανού από διαγώνια θέση βρήκε το δεξί δοκάρι του Λοντίγκιν.

Το πρώτο δεκάλεπτο του παιχνιδιού ήταν αμιγώς «ασπρόμαυρο». Οι γηπεδούχοι πίεζαν ψηλά και προσπαθούσαν να χτυπήσουν τον Παναθηναϊκό με ταχύτητα στον κενό χώρο, όμως οι επιλογές στην τελική πάσα δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές.

Στο 18ο λεπτό ο Μουργκ έγινε αναγκαστική αλλαγή. Ο Αυστριακός είχε θέμα χαμηλά στο δεξί του πόδι με τον Γιάννη Κωνσταντέλια να περνά στη θέση του. Μόλις ένα λεπτό μετά την είσοδο του στο ματς, ο νεαρός επιχείρησε δυνατό αριστερό πλασέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά ο Λοντίγκιν μπλόκαρε την μπάλα.

Η είσοδος του Κωνσταντέλια στο παιχνίδι έδωσε στον ΠΑΟΚ την απρόβλεπτη ενέργεια και επιπλέον ταχύτητα. Ωστόσο, οι «ασπρόμαυροι» δεν εκμεταλλεύονταν τα λάθη του άξονα των «πρασίνων», που δυσκολεύονταν να κρατήσουν μπάλα. Στο 29ο λεπτό ο διαιτητής Λίντχαουτ Αλάρντ και ο VAR Γιόακιμ Κάμφιους έκλεισαν τα μάτια σε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ. Ο Όττο έκανε την πάσα προς τον Ντεσπόντοφ, η μπάλα βρήκε στο απλωμένο χέρι του Χουάνκαρ και δεν δόθηκε η εσχάτη των ποινών όπως θα έπρεπε.

Η ανωτερότητα του ΠΑΟΚ μετουσιώθηκε σε γκολ στο 37ο λεπτό! Ο Πέρεθ έκανε άτσαλο διώξιμο, ο Κωνσταντέλιας κέρδισε την μπάλα από τα δεξιά, σέρβιρε εξαιρετικά στον Τάισον, ο οποίος εκτέλεσε υποδειγματικά τον Λοντίγκιν από πλεονεκτική θέση για το 1-0.

Το γκολ του Δικεφάλου ήταν και η τελευταία φάση στο πρώτο μέρος με τον Δικέφαλο να έχει πραγματοποιήσει μια από τις κορυφαίες εμφανίσεις του σε πρώτο μέρος.

Η έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ξεκίνησε χωρίς αλλαγές από τους δύο προπονητές και τον ΠΑΟΚ να μην πιέζει τόσο ψηλά όσο στο ξεκίνημα του πρώτου μέρους. Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης ο Δικέφαλος δεν πιέσε όσο ψηλά πίεζε στο πρώτο μέρος, όμως έψαχνε το δεύτερο γκολ που με την εικόνα που έβγαζαν οι δύο ομάδες θα κλείδωνε το ματς. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός κρατούσε την μπάλα καλύτερα και έβγαζε πιο μεγάλη ηρεμία σε σχέση με την αρχή του αγώνα.

Το παιχνίδι άρχισε να παίρνει μια άγρια ομορφιά από το 55ο λεπτό και έπειτα. Στο 61΄ ο Μπάμπα έπιασε ωραίο «γλυκό» πλασέ με το δεξί(!), αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατήρι και χτύπησε στο οριζόντιο δοκάριο. Ένα λεπτό αργότερα ο Σπόρα βγήκε στην κόντρα με όλο τον ΠΑΟΚ να τον κυνηγά, πλάσαρε, αλλά ο Κοτάρσκι απέκρουσε με το πόδι το πλασέ του.

Η Τούμπα στην είδηση πως ο Ολυμπιακός σκόραρε είχε μια μεγάλη έκρηξη συναισθημάτων. Ωστόσο η έκρηξη αυτή δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτή του 70ου λεπτού! Ο Σαμάτα κέρδισε το πέναλτι και ο Αντρίγια με ψύχραιμη εκτέλεση έκανε το 2-0 αναγκάζοντας την Τούμπα να φωνάζει «σήκωσε το... τιμημένο!»

Από το πουθενά και σε μια φάση που δεν φαινόταν ότι μπορεί να κάνει ζημιά στον ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 2-1 με κεφαλιά του Γερεμέφ, που κατάφερε να σκοράρει ανάμεσα σε Κουλιεράκη, Κεντζιόρα και Κοτάρσκι. Ο Λουτσέσκου μετά από αυτό έριξε στο ματς του Σβαμπ και Βιεϊρίνια που έχουν την εμπειρία και την ποιότητα για να κρατήσουν μπάλα, καθώς ο ΠΑΟΚ δεν το έκανε αυτό.

Στο 90΄ ο ΠΑΟΚ βρήκε και τρίτο γκολ! Ο Βιεϊρίνια με κεραυνό μέσα από την περιοχή έγραψε το 3-1 και έστειλε τον ΠΑΟΚ στα ουράνια. Ο Δικέφαλος ήταν ασταμάτητος και βρήκε και 4ο γκολ! Ο Όττο μπήκε από τα δέξια σέντραρε και ο Αντρίγια έκανε το 4-1! Αυτό ήταν και το τελικό σκορ με τον Δικέφαλο να πάει πλέον για τον τελικό των τελικών στο Χαριλάου.

ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ:

ΠΑΟΚ (Ράζβαν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Μπάμπα, Κουλιεράκης, Κεντζιόρα, Όττο, Μεϊτέ, Οζντόεφ (80΄ Σβαμπ), Μουργκ (18΄ Κωνσταντέλιας), Τάισον (66΄ Αντρίγια), Ντεσπόντοφ (80΄ Βιεϊρίνια) και Μπράντον (66΄ Σαμάτα).

Παναθηναϊκός (Φατίχ Τερίμ): Λοντίγκιν, Χουάνκαρ (66΄Μλαντένοβιτς), Πέρεθ, Γεντβάι, Μπακασέτας, (66΄ Γερεμέγεφ) Τσέριν, Αράο, Κώτσιρας, Μαντσίνι (66΄ Βαγιαννίδης), Μπερνάρ (85΄ Βιλένα) και Σπόραρ.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ:

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια σκόραρα πιθανότατα στο τελευταίο του ματς με τον ΠΑΟΚ!

ΜVP:

Ο Τάισον Φρέντα σκόραρε, έτρεξε σαν έφηβος σπρίντερ, μάλωσε, μάρκαρε και έκανε τα πάντα.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ:

Το ματς κρίθηκε στο 3-1 του Αντελίνο Βιεϊρίνια που ουσιαστικά τελείωσε τον Παναθηναϊκό.