Ντέρμπι για την κορυφή η Ελσίνκι πριν την πρεμιέρα με τον ΠΑΟΚ

Ντέρμπι για την κορυφή η Ελσίνκι πριν την πρεμιέρα με τον ΠΑΟΚ

Γιώργος Σακελλαρίου 17:26 - 02.09.2023 / Ανανεώθηκε: 17:29 - 02.09.2023

Η Ελσίνκι υποδέχεται αύριο στο φινάλε της κανονικής διάρκειας τη δεύτερη Κουόπιο και θέλει την πρωτιά πριν φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ ξεκινάει τις υποχρεώσεις του στους ομίλους του Conference League στη Φινλανδία με αντίπαλο την Ελσίνκι.

Η πρωταθλήτρια της χώρας μετράει πέντε σερί νίκες κι έτσι προσπέρασε την Κουόπιο, η οποία στο τελευταίο της ματς ήρθε ισόπαλη 2-2 εκτός έδρας με τη Χάκα. Η Ελσίνκι έχει 43 βαθμούς σε 21 ματς και η Κουόπιο 42. Το ντέρμπι αύριο στις 16.00 δεν κρίνει πρωταθλητή, αφού θα γίνουν και playoffs. Μία νίκη, όμως, θα δώσει ψυχολογία στην ομάδα του Γιώργου Κανελλόπουλου πριν την κόντρα με τον ΠΑΟΚ στις 21 του μήνα. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι συνεργάτες του δεδομένα έχουν αρχίσει να συλλέγουν πληροφορίες για τους Φινλανδούς, αλλά το αυριανό ντέρμπι είναι μία ακόμα καλή ευκαιρία για να βγάλουν συμπεράσματα οι Θεσσαλονικείς.

Η κανονική διάρλεια της Veikkausliiga, λοιπόν, ολοκληρώνεται την Κυριακή με το ντέρμπι στη Bolt Arena χωρητικότητας σχεδόν 11.000 θεατών. Στην ιστοσελίδα της Ελσίνκι αναφέρεται: «Ο σύλλογος ξεκινά τον αυριανό αγώνα με άνεση, καθώς οι κυανόλευκοι ανέβηκαν στην κορυφή της βαθμολογίας μετά τον τελευταίο γύρο, αφήνοντας την ομάδα του Κουόπιο έναν βαθμό πίσω. Την τρίτη θέση κατέχει η SJK, η οποία είναι πολύ μακριά για να μπορέσει να μπει στη μάχη για τη νίκη της κανονικής περιόδου.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Κυριακής, οι αγώνες στη Veikkausliiga θα συνεχιστούν μετά τη διακοπή της εθνικής ομάδας με τουλάχιστον πέντε αγώνες της σειράς πρωταθλήματος, στους οποίους θα καθοριστεί η πρωταθλήτρια ομάδα της φετινής σεζόν. Οι έξι ομάδες με την καλύτερη κατάταξη της κανονικής περιόδου παίζουν στη σειρά του πρωταθλήματος.

Έτσι, δεν θα δοθούν τρόπαια πρωταθλήματος ή μετάλλια αύριο, αλλά ο αγώνας της Κυριακής θα έχει ακόμα μια σημαντική εξέλιξη: ο νικητής της κανονικής περιόδου θα παίξει τον τελευταίο, πιθανώς καθοριστικό για το πρωτάθλημα αγώνα της σεζόν στην έδρα του.

Ο σημαντικός αγώνας έχει προκαλέσει αξιοθαύμαστο ενδιαφέρον στο κοινό: Για τη Bolt Arena είχαν ήδη πωληθεί πάνω από το μισά εισιτήρια πριν από μερικές εβδομάδες και το απόγευμα του Σαββάτου είχαν απομείνει μόνο λίγες θέσεις.

“Το ματς Ελσίνκι-Κουόπιο έχει γίνει clasico στη Veikkausliiga τα τελευταία χρόνια κι ακόμη και τώρα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον αγώνα. Ένα γεμάτο γήπεδο φυσικά θα φέρει το δικό του πρόσθετο κίνητρο στον αυριανό αγώνα”, δήλωσε ο προπονητής της Ελσίνκι Τόνι Κορκεακούνας και συμπλήρωσε.

“Ο αγώνας είναι ιδιαίτερος για μένα και γιατί στον πάγκο της Κουόπιο βρίσκονται δύο καλοί μου φίλοι και συνάδελφοι που εκτιμώ: ο Σίκου (Sixten Boström) και ο Χόνσου (Jani Honkavaara). Έχουμε ένα σπουδαίο ματς. Πρέπει να μπορέσουμε να κάνουμε ξανά την καλύτερη απόδοση της σεζόν για να εξασφαλίσουμε τους σημαντικούς τρεις βαθμούς και την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο. Έχουμε συνηθίσει να παίζουμε κάθε τρεις μέρες. Διακυβεύονται πολλά στον αγώνα της Κυριακής και πιστεύω ότι, όπως το βράδυ της Πέμπτης, θα γίνει ένας σπουδαίος ποδοσφαιρικός αγώνας”.

Η Ελσίνκι πηγαίνει στον αγώνα της Κυριακής με ένα πειστικό σερί πέντε νικών στη Veikkausliiga. Επιπλέον, την Πέμπτη, η ομάδα πανηγύρισε την τρίτη συνεχόμενη θέση της στη φάση των ομίλων στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Η Ελσίνκι και η Κουόπιο κυριαρχούν στη Veikkausliiga τα τελευταία χρόνια. Ο σύλλογος έχει κερδίσει το πρωτάθλημα σε κάθε σεζόν από το 2017, εκτός από τη σεζόν του 2019, όταν η Κουόπιο στέφθηκε πρωταθλήτρια.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο μεγάλων συλλόγων της Veikkausliiga ήταν ιδιαίτερα σφιχτός τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν το πρωτάθλημα κρίθηκε με διαφορά μόνο ενός βαθμού - αν και το περασμένο φθινόπωρο ο σύλλογος είχε ήδη εξασφαλίσει το πρωτάθλημα πριν την τελευταία αγωνιστική.

Ήταν μάχη όχι μόνο στη βαθμολογία αλλά και σε αμοιβαίους αγώνες. Η ισοπαλία ήταν ένα σύνηθες αποτέλεσμα σε αγώνες πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια και στην πραγματικότητα, η προηγούμενη εντός έδρας νίκη της Ελσίνκι επί της Κουόπιο, χρονολογείται πριν από περισσότερα από έξι χρόνια, τον Αύγουστο του 2017. Εκείνη την εποχή, η Ελσίνκι νίκησε 1-0 με γκολ του Ακσέλι Πελβάκσεν. Από τους σημερινούς παίκτες της Ελσίνκι, μόνο ο Αάπο Χάλμε ήταν εκείνη την περίοδο στην ενδεκάδα των γηπεδούχων.

Εκτός από τους μακροχρόνιους απόντες, μόνο ο Μαξίμ Στιόπιν και ο Φιλίπ Ρόγκιτς, ο οποίος ήδη συμμετέχει στην προπόνηση της ομάδας, θα μείνουν εκτός αγώνα για τον αυριανό αγώνα».