Ο εμβληματικός αρχηγός Βιεϊρίνια που ψάχνει το… πέμπτο και καλό

Αντελίνο Βιεϊρίνια

i

© BeFunky

Ο εμβληματικός αρχηγός Βιεϊρίνια που ψάχνει το… πέμπτο και καλό

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 11:58 - 24.05.2023 / Ανανεώθηκε: 12:21 - 24.05.2023

Σε περίπτωση κατάκτησης του Κυπέλλου στον τελικό κόντρα στην ΑΕΚ, ο ηγέτης του «Δικεφάλου» Αντρέ Βιεϊρίνια θα γράψει ακόμη ένα ρεκόρ, στον τελευταίο του ίσως χορό με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Ο τελικός του «Πανθεσσαλικού» ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ θα είναι ιστορικός για πολλούς και διάφορους λόγους. Από τη μία η Ένωση, η οποία θέλει να πανηγυρίσει το πρώτο της νταμπλ μετά το 1978 και να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μία ονειρική σεζόν, ενώ από την άλλη ο «Δικέφαλος του Βορρά», ο οποίος έχει ως στόχο το 5/7 στον θεσμό του Κυπέλλου την τελευταία επταετία.

Για την ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου, ο συγκεκριμένος τελικός θα μείνει χαραγμένος στην ιστορία του συλλόγου ανεξαρτήτου αποτελέσματος, καθώς για τους Βιεϊρίνια, Ελ Καντουρί και Μπίσεσβαρ ίσως να είναι και το τελευταίο ματς με τον «Δικέφαλο» στο στήθος. 

Η συγκεκριμένη τριάδα αποτελεί και τα τελευταία κομμάτια από εκείνη την «χρυσή» φουρνιά της διετίας (2017-19). Μετά την αποχώρηση των Πασχαλάκη, Κρέσπο και Βαρέλα την περασμένη χρονιά, έγινε κατανοητό προς όλους πως η απόφαση της διοίκησης ήταν να δημιουργηθεί ένα νέο ρόστερ πιο ανανεωμένο και με διαφορετικό μοντέλο. 

Ωστόσο, αυτοί οι τρεις ποδοσφαιριστές παρέμειναν στην ομάδα για ακόμη μία σεζόν, έπειτα από εισήγηση και του Ρουμάνου τεχνικού και σήμερα θα δώσουν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τον τελευταίο τους χορό με τα «ασπρόμαυρα».

Βιεϊρίνια: «Η ΑΕΚ ήταν η καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα - Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε»

Βιεϊρίνια: «Η ΑΕΚ ήταν η καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα - Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε»

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια μίλησε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν τον τελικό με την ΑΕΚ και σχολίασε τη φετινή σεζόν, την εμπειρία που χρειάζεται σε τέτοια ματς και για το τι μέλλει γενέσθαι για εκείνον μετά το τελευταίο παιχνίδι.

Ο συλλέκτης τίτλων Βιεϊρίνια που κυνηγάει τους Κρέσπο-Βαρέλα

Η νίκη του ΠΑΟΚ κόντρα στον Ολυμπιακό (2-1) για τον τελικό του Κυπέλλου τον Μάιο του 2021, αποτέλεσε ματς-ορόσημο για τους Κρέσπο και Βαρέλα. Έχοντας έρθει το καλοκαίρι του 2016 σχεδόν ταυτόχρονα στην Τούμπα, οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές δημιούργησαν το κορυφαίο αμυντικό δίδυμο που πέρασε από τον σύλλογο, τουλάχιστον την τελευταία 20ετία. 

Η νίκη κόντρα στους Πειραιώτες στον τελικό χάρη στο buzzer beater του Κρμέντσικ, έβαλε τους Κρέσπο και Βαρέλα στην κορυφή μίας ξεχωριστής λίστας. Συγκεκριμένα, οι «Διόσκουροι» του «Δικεφάλου» έφτασαν τις τέσσερις κατακτήσεις Κυπέλλου και σε συνδυασμό με το αήττητο πρωτάθλημα του 2019, ξεπέρασαν σε συνολικό αριθμό τροπαίων (πέντε) τον Κώστα Ιωσηφίδη (2 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα) κι έγιναν οι πρώτοι που το καταφέρνουν αυτό.

Από την άλλη, στον σημερινό τελικό (24/5, 20:30) απέναντι στην Ένωση, ο Βιεϊρίνια θέλει να συνεχίσει να γράφει ιστορία, με αποτέλεσμα να μπει κι αυτός στην κορυφή της σχετικής λίστας. Η επιστροφή του Πορτογάλου στην Τούμπα για τη δεύτερή του θητεία έγινε το καλοκαίρι του 2017 κι όπως είναι λογικό, ο αρχηγός δεν ήταν παρών στον πρώτο τίτλο του ΠΑΟΚ επί εποχής Ιβάν Σαββίδη

Συγκεκριμένα, μπορεί στον τελικό του Βόλου το 2017 ο Αντελίνο να μην αποτελούσε ακόμα μέλος του «ασπρόμαυρου» ρόστερ, ωστόσο αυτό που ακολούθησε ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Οι ηγετικές εμφανίσεις του Βιεϊρίνια αποτέλεσαν οδηγό, για να έρθει μία ονειρική διετία για τον σύλλογο. 

Ο Πορτογάλος μπακ πρωταγωνίστησε στο νταμπλ του ΠΑΟΚ τη σεζόν 2018-19, στον τελικό με την ΑΕΚ έναν χρόνο πριν, αλλά και στον τελικό με τον Ολυμπιακό το 2021. Έτσι, ο ηγέτης της ομάδας έφτασε τους 4 τίτλους (1 πρωτάθλημα, 3 κύπελλα) και σήμερα στο χορτάρι του «Πανθεσσαλικού», θα διεκδικήσει το πέμπτο του εγχώριο τρόπαιο.

Στην πρόσφατη αναμέτρηση κόντρα στον Άρη για τα play offs, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια πέρασε ως αλλαγή στη θέση του Σάστρε στο 79ο λεπτό και κατέγραψε ακόμη ένα ατομικό ρεκόρ, καθώς έφτασε τις 300 συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ. Με τη φανέλα του «Δικφάλου» σε αυτές τις 302 εμφανίσεις πλέον, ο Βιεϊρίνια μετράει 49 γκολ και 43 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ επίσης έγινε ο πρώτος ξένος σε συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου.

Κάποια σπουδαία γκολ σε τελικούς και σε μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές για τον ΠΑΟΚ, η προσωπικότητα στις κρίσιμες στιγμές και η συγκινητική αποθέωση στη φιέστα όταν και αγωνίστηκε στα τελευταία λεπτά με κομμένο χιαστό, έχουν αποτυπωθεί στην μνήμη των φίλων των «ασπρόμαυρων», οι οποίοι στα μάτια του Βιεϊρίνια είδαν τον ηγέτη της σύγχρονης εποχής.

Τέσσερα χρόνια από τον σοκαριστικό τραυματισμό του Βιεϊρίνια, στο ματς που θα «κλείδωνε» το πρωτάθλημα
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

11:17 - 14.04.2023

Τέσσερα χρόνια από τον σοκαριστικό τραυματισμό του Βιεϊρίνια, στο ματς που θα «κλείδωνε» το πρωτάθλημα

Σαν σήμερα το 2019, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, Αντελίνο Βιεϊρίνια, έπαθε ρήξη χιαστού μία αγωνιστική πριν τη φιέστα, σε μία ονειρική σεζόν για τον ίδιο και τον «Δικέφαλο»

Τα δύο γκολ στους τελικούς και η απουσία από εκείνον του 2019

Ένα από τα πολλά ποδοσφαιρικά ρητά, λένε πως οι μεγάλες προσωπικότητες στο ποδόσφαιρο φαίνονται εκεί που η μπάλα… καίει. Ο Βιεϊρίνια μας το έχει αποδείξει αυτό πολλάκις, καθώς με τον ηγετικό του χαρακτήρα έχει συμβάλει τα μέγιστα για να φτάσει τον ΠΑΟΚ στην κορυφή. 

Στους δύο από τους τελευταίους τρεις τελικούς Κυπέλλου που κατέκτησαν οι «ασπρόμαυροι», ο Πορτογάλος έχει δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του, ωστόσο και σε αυτόν που έλειπε είχε βάλει το δικό του λιθαράκι.

Τον Μάιο του 2018, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την ΑΕΚ στον τελικό του ΟΑΚΑ σε ένα εκρηκτικό ματς που μύριζε… μπαρούτι. Τα όσα είχαν προηγηθεί λίγους μήνες νωρίτερα, στην περιβόητη αναμέτρηση του πρωταθλήματος που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, είχαν αποτελέσει οδηγό για να δούμε έναν τελικό με μεγάλη ένταση. 

Από τη μία η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ, η οποία πήγαινε στον τελικό ως πρωταθλήτρια και ήθελε το νταμπλ όπως και φέτος, ενώ από την άλλη η ομάδα του Ραζβαν Λουτσέσκου, η οποία έψαχνε.. εκδίκηση. 

Στα αγωνιστικά, οι «ασπρόμαυροι» μπήκαν πιο αποφασισμένοι στον αγωνιστικό χώρο, φάνηκαν να το θέλουν πιο πολύ και επικράτησαν της Ένωσης με 2-0, ενώ το σκορ άνοιξε ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Αντελίνο Βιεϊρίνια, με μία εντυπωσιακή εκτέλεση φάουλ.

Την επόμενη χρονιά, οι δύο «Δικέφαλοι» συναντήθηκαν και πάλι στο ΟΑΚΑ για τον τελικό του Κυπέλλου. Αυτή τη φορά οι ρόλοι αντιστράφηκαν, καθώς ο ΠΑΟΚ πήγαινε σε αυτήν την αναμέτρηση έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα μία εβδομάδα πριν. Σε ότι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου επικράτησε για άλλη μία φορά της ΑΕΚ (1-0) και κατέκτησε το τρίτο σερί Κύπελλο κόντρα στον ίδιο αντίπαλο, σε ισάριθμες περιπτώσεις. 

Από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση ο Βιεϊρίνια απουσίαζε, καθώς έναν μήνα νωρίτερα και μία αγωνιστική πριν από τη φιέστα, υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και έσω μηνίσκου. Η ατυχία χτύπησε… κόκκινο για τον αρχηγό, ωστόσο είχε καταφέρει να βάλει το δικό του λιθαράκι όσο ήταν διαθέσιμος.

Τον Μάιο του 2021, ο «Δικέφαλος» αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό και πάλι στο ΟΑΚΑ, για τον τελικό του Κυπέλλου. Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια δήλωσε παρών σε ακόμη ένα μεγάλο ραντεβού του ΠΑΟΚ με την ιστορία. Στο 36ο λεπτό, ο Πορτογάλος νίκησε τον Σα από την άσπρη βούλα κι έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του. Στη συνέχεια ο Εμβιλά απάντησε, όμως το buzzer beater του Κρμέντσικ (2-1) χάρισε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης το όγδοο Κύπελλο της ιστορίας της. 

Ο αρχηγός των Θεσσαλονικιών είναι η προσωπικότητα που θα ήθελε κάθε οπαδός να έχει στην ομάδα του. Ο χαρακτήρας του εντός κι εκτός γηπέδου αποτελεί κόσμημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και πλέον μένει να δούμε, εάν θα καταφέρει να φτάσει τους πέντε τίτλους, σε αυτόν τον τελευταίο του ίσως αγώνα με τα «ασπρόμαυρα».

Το last dance των Μπίσεσβαρ και Ελ Καντουρί

Εκτός από τον Βιεϊρίνια, του οποίου το συμβόλαιο λήγει τις επόμενες μέρες και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το μέλλον του, ο τελικός κόντρα στην ΑΕΚ θα αποτελέσει το last dance για δύο σπουδαίους παίκτες, που έγραψαν ιστορία με «χρυσά» γράμματα φορώντας την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Ο λόγος γίνεται για τους Μπίσεσβαρ και Ελ Καντουρί, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσουν παρελθόν μετά τον τελικό. 

Το συγκεκριμένο δίδυμο τα τελευταία χρόνια άφησε το δικό του στίγμα, πανηγύρισε τίτλους και γνώρισε τρομερή αγάπη από τους φίλους της ομάδας. Το βράδυ της Τετάρτης στο στάδιο του «Πανθεσσαλικού», μαζί με αυτούς θα κλείσει ο κύκλος της ομάδας που έφτασε στην κορύφωσή της, υπό τις οδηγίες του Ράζβαν Λουτσέσκου.