Ο Ολυμπιακός άλωσε με Σαμασέκου την Τούμπα και τερμάτισε τρίτος, ο ΠΑΟΚ έχει ένα ακόμα «κανονάκι» με τον τελικό Κυπέλλου

Ολυμπιακός

i

© Intime

Ο Ολυμπιακός άλωσε με Σαμασέκου την Τούμπα και τερμάτισε τρίτος, ο ΠΑΟΚ έχει ένα ακόμα «κανονάκι» με τον τελικό Κυπέλλου

Γιώργος Σακελλαρίου 21:57 - 14.05.2023 / Ανανεώθηκε: 22:04 - 14.05.2023

Ο Σαμασέκου χάρισε σπουδαία νίκη στην Τούμπα με 1-0 επί του ΠΑΟΚ. Οι Πειραιώτες τερμάτισαν τρίτοι και έχουν το βλέμμα στο Europa League, αλλά οι Θεσσαλονικείς ελπίζουν να κλέψουν το εισιτήριο κατακτώντας το Κύπελλο στον τελικό με την πρωταθλήτρια ΑΕΚ.

Ο τελικός της τρίτης θέσης βάφτηκε κόκκινος.

Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός έδιναν τελικό για την τρίτη θέση, που οδηγεί στο Europa League. Οι Πειραιώτες τήρησαν το πλάνο που είχαν με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό κι έφυγαν νικητές και κόντρα στον «Δικέφαλο» με 1-0 και σκόρερ τον Σαμασέκου στο 33'. Ο Ολυμπιακός κράτησε αυτό το τέρμα έως το τέλος και  απαραβίαστη την εστία του για τρίτο σερί ντέρμπι. Έτσι κατέκτησε την τρίτη θέση. 

Ο ΠΑΟΚ, ωστόσο, έχει ένα ακόμα «κανονάκι». Έναν ακόμα τελικό που συνοδεύεται κι από τίτλο, αυτόν του Κυπέλλου με την πρωταθλήτρια ΑΕΚ. Στην περίπτωση που οι Θεσσαλονικείς στεφθούν Κυπελλούχοι παίρνουν αυτοί το εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League και οι «ερυθρόλευκοι» υποβιβάζονται στο Conference League.

Γκολ ο Σαμασέκου

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους. Η κατοχή ήταν σχεδόν μοιρασμένη, αλλά και οι δύο βρήκαν χώρους για ν’ απειλήσουν.

Η πρώτη καλή στιγμή στο ματς ήταν για τον ΠΑΟΚ. Στο 5’ ο Κωνσταντέλιας έκανε ατομική ενέργεια κι έδωσε κάθετη στον Τόμας, ο οποίος σούταρε με το αριστερό, αλλά ο Τζολάκης απέκρουσε με τα πόδια.

Στο 10’ ο Ολυμπιακός διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι όταν με το χέρι ο Νάσμπεργκ βρήκε στο πρόσωπο τον Σαμασέκου μετά το κόρνερ του Φορτούνη, αλλά ο Ευαγγέλου δεν έδειξε κάτι.

Στο 16’ νέα καλή ενέργεια και σουτ εντός περιοχής από τον Κωνσταντέλια, μπλόκαρε ο Τζολάκης. Στο 20’ ήταν η σειρά του Ολυμπιακού ν’ απειλήσει. Ο Φορτούνης έκανε το διαγώνιο σουτ, όμως, ο Κοτάρσκι απομάκρυνε με τα πόδια, ενώ στο 22’ ο Μπίσεσβαρ εκτέλεσε με το δεξί, αλλά η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του Τζολάκη.

Στο 27’ σε σέντρα του Ζίβκοβιτς, έκανε κακό τελείωμα ο Ράφα Σοάρες κι έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ, ενώ στο 28’ ο Ολυμπιακός άγγιξε το 0-1. Ο Μπιέλ βρέθηκε σε ευνοϊκή θέση, όμως, ο Κοτάρσκι απέκρουσε.

Στο 33’ τελικά ήρθε το γκολ για τον Ολυμπιακό. Από δεξιά ο Ροντινέι έβγαλε τρομερή σέντρα με το αριστερό και ο Σαμασέκου βρέθηκε στην καρδιά της άμυνας, πήρε την κεφαλιά προ του Ίνγκασον άνοιξε το σκορ.

Ο ΠΑΟΚ πλέον βγήκε στην επίθεση για να βρει γκολ ισοφάρισης και στο 36’ ο Ντάντας αστόχησε, ενώ στο 45’ από συνεχόμενες πλαγιοκοπήσεις ο «Δικέφαλος» δεν βρήκε το τελείωμα για να νικήσει τον Τζολάκη.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Θεσσαλονικείς πήραν τα ηνία, ενώ ο Ολυμπιακός διαχειριζόταν το υπέρ του σκορ κλείνοντας τους χώρους. Ο Λουτσέσκου έριξε στη μάχη τον Κουλιεράκη κι αυτός παραλίγο στο 57’ να πετύχει ένα απίθανο γκολ με σουτ από τα 35 μέτρα, αλλά απέκρουσε στο αριστερό παραθυράκι σε κόρνερ. Στο επόμενο λεπτό η κεφαλιά του Κετζιόρα δεν βρήκε στόχο.

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ στη συνέχεια πέρασε και τους έμπειρους Σβαμπ, Τάισον για να πιέσει περισσότερο, ενώ ο Ανιγκό χρησιμοποίησε τον Ελ Αραμπί και τον Βρουσάι.

Στο 75’ ο ΠΑΟΚ έχασε σπουδαία ευκαιρία. Ο Τάισον από δεξιά εκτέλεσε φάουλ και ο Κετζιόρα μόνος του στην περιοχή έκανε την κεφαλιά κι έστειλε τη μπάλα 1-2 μέτρα άουτ από το αριστερό δοκάρι.

Στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε, ο Ολυμπιακός έκλεισε τους χώρους και η επόμενη φάση ήταν στο 84’ όταν ο Κωνσταντέλιας εκτέλεσε και η μπάλα έφυγε λίγο άουτ. Στο 92' ο Κοτάρσκι είχε απάντηση στην προσπάθεια του Βρουσάι και στο 93' στο σουτ του Κασάμι και το 0-1 έμεινε έως το τέλος.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ

Ο Ολυμπιακός βρήκε πρώτος τον δρόμο προς τα δίχτυα, όπως και στο Φάληρο με τον Παναθηναϊκό, το κράτησε έως το τέλος, αφού ο ΠΑΟΚ δεν είχε τον τρόπο να φέρει σωστά τη μπάλα στην περιοχή και να βγάλει αρκετές κλασικές φάσεις. Οι Πειραιώτες με τρία χαφ ήταν συμπαγείς κι έτσι κράτησαν και πάλι το μηδέν.

Ο MVP

Ασφαλώς ο Ντιαντέ Σαμασέκου. Ο 27χρονος χαφ από το Μάλι πέτυχε το νικητήριο γκολ για την ομάδα του και της έδωσε την τρίτη θέση.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Ο Ευαγγέλου δεν συγκινήθηκε στη φάση του 10’ με το μαρκάρισμα του Νάσμπεργκ στον Σαμασέκου, ενώ και στο 50’ σωστά δεν έδειξε κάτι σε φάση που ο ΠΑΟΚ ζήτησε πέναλτι για χέρι του Ντόη.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Κετζιόρα, Ράφα Σοάρες, Ίνγκασον, Νάσμπεργκ (46’ Κουλιεράκης), Ντάντας (64’ Σβαμπ), Αουγκούστο (76’ Φιλίπε), Κώνσταντέλιας, Μπίσεσβαρ (64’ Τάισον), Ζίβκοβιτς, Τόμας (82’ Τζίμας).

Ολυμπιακός (Ζοσέ Ανιγκό): Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέαμπτσιουκ, Παπασταθόπουλος, Ντόη, Σαμασέκου, Εμβιλά, Χουάνγκ (78’ Κασάμι), Φορτούνης (78’ Μασούρας), Μπιέλ (65’ Βρουσάι), Μπακαμπού (72’ Ελ Αραμπί).