Κόντρα σε μια πρώην κάτοχο του Europa League ο ΠΑΟΚ: Τα προφίλ των αντιπάλων του

Άιντραχτ Φρανκφούρτης

i

© Intime

Κόντρα σε μια πρώην κάτοχο του Europa League ο ΠΑΟΚ: Τα προφίλ των αντιπάλων του

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 16:15 - 01.09.2023 / Ανανεώθηκε: 20:34 - 01.09.2023

Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Ελσίνκι και Αμπερντίν είναι οι ομάδες που θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στον όμιλο του Europa Conference League. Αυτά είναι τα προφίλ των ομάδων.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (1/9) ο ΠΑΟΚ έμαθε τους αντιπάλους του στους ομίλους του Conference League μετά την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στο «Γκριμάλντι Φόρουμ» του Μόντε Κάρλο.

Ο ΠΑΟΚ θα βρει μπροστά του την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, την Ελσίνκι και την Αμπερντίν στον 7ο έβδομο όμιλο. Το πρόγραμμα των ομίλων της διοργάνωσης θα γίνει γνωστό το βράδυ της Παρασκευής (1/9) ή νωρίς το πρωί του Σαββάτου (2/9).

Το «who is who» της Άιντραχτ Φρανκφούρτης

Η ομάδα από τη Γερμανία αποτελεί και το «βαρύ» όνομα στον όμιλο του ΠΑΟΚ. Η χρηματιστηριακή αξία του συλλόγου εκτιμάται στα 253 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πρόπερσι έφτασε μέχρι και τον τελικό του Europa League, όταν και το κατέκτησε απέναντι στη Ρέιντζερς. Την περασμένη σεζόν, η ομάδα της Γερμανίας κατέλαβε την έβδομη θέση στον βαθμολογικό πίνακα της Bundesliga και εξασφάλισε το εισιτήριο για τα play offs του Conference League.

Ένα βήμα πριν τους ομίλους της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής διοργάνωσης, η Άιντραχτ κοντραρίστηκε με την Λέφσκι Σόφιας και πήρε την πρόκριση με μία ισοπαλία και μία νίκη. Οι σούπερ σταρ της ομάδας είναι δίχως αμφιβολία οι Μάριο Γκέτσε και Κόλο Μουανί, με τον τελευταίο να βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο για λογαριασμό της Παρί Σεν Ζερμέν.

Τον περασμένο Ιούνιο, η διοίκηση γνωστοποίησε την πρόσληψη του νέου προπονητή. Ο λόγος γίνεται για τον Ντίνο Τοπμέλερ, ο οποίος μετά από δύο θητείες ως βοηθός στη Λειψία (2020-2021) και Μπάγερν Μονάχου (2021-2023), ανέλαβε την πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής σε επίπεδο Bundesliga, αφού υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1899, έχει έδρα το Deutsche Bank Park (51.500 θεατών) και έχει χρώματα κόκκινα και μαύρα. Έχει κατακτήσει μια φορά το πρωτάθλημα, το 1959 και πέντε φορές το Κύπελλο με πιο πρόσφατη το 2018.

Τρεις φορές στο παρελθόν αντιμετώπισε ομάδες από την Ελλάδα. Το 1995, όταν συνέτριψε με 5-1 τον Ηρακλή για το Ιντερτότο, το 1981 όταν για τον πρώτο γύρο του Κυπελλούχων απέκλεισε με 5-4 στα πέναλτι (2-0, 0-2) τον ΠΑΟΚ και τη σεζόν 2021-22, όταν κοντραρίστηκε με τον Ολυμπιακό στη φάση των ομίλων του Europa League, κάνοντας το 2/2 (1-2, 3-1).

Σε ότι αφορά τις πωλήσεις, αυτή που ξεχωρίζει είναι του Λίντστρομ. Ο ταλαντούχος 23χρονος επιθετικός έγινε κάτοικος Ιταλίας για λογαριασμό της Νάπολι. Οι πρωταθλητές Ιταλίας επί της ουσίας τον έκαναν δικό τους, συμφωνώντας με τους Γερμανούς σε deal συνολικού ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για δανεισμό και υποχρεωτική οψιόν αγοράς.

Σε 80 παιχνίδια με την Άιντραχτ, ο 23χρονος μέτρησε 14 γκολ και ισάριθμες ασίστ, κατακτώντας φυσικά και το Europa League το 2021. Ο Λίντστρομ ουσιαστικά ήταν η εναλλακτική του Γκάμπρι Βέιγκα, ο οποίος είχε «κλείσει» στη Νάπολι αλλά τελικά υπέγραψε στην Αλ Αχλί.

Το προφίλ της Ελσίνσκι

Η Ελσίνκι είναι η μόνιμη πρωταθλήτρια Φινλανδίας έχοντας 32 πρωταθλήματα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος της χώρας της με 43 βαθμούς και στο +1 από την δεύτερη Κουόπιο έπειτα από 21 αγωνιστικές.

Το κανόνι της είναι ο Μπόγιαν Ραντούλοβιτς με 14 γκολ στο πρωτάθλημα. Επίσης ξεχωρίζει Περπερίμ Χετεμάι γνωστός μας από το πέρασμα του στην ΑΕΚ και ο 35χρόνος Ατόμου Τανάκα. Φυσικά όπως αναφέραμε υπάρχει και ελληνικό στοιχείο με τον Γίωργο Κανελλόπουλο, ο οποίος πήρε φέτος μεταγραφή από τον Αστέρα Τρίπολης.

Σημαντική αποχώρηση αποτελεί ο Κάσπερ Τέρχο που πήγε στην Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ.

Αγωνίζεται στη «Μπολτ Αρένα» χωρητικότητας 10.000 θεατών. Στο παρελθόν δεν έχει αγωνιστεί ποτέ με ελληνική ομάδα.

Το εμπόδιο της Αμπερντίν

Η σκωτσέζικη ομάδα τερμάτισε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος πέρσι και έφτασε μέχρι και αποκλείστηκε στα playoff του Europa League από τη Χάκεν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει καλά τη χρονιά, αφού βρίσκεται στη δέκατη θέση της λίγκας έπειτα από τρεις αγωνιστικές, μετρώντας δύο ισοπαλίες και μία ήττα ως τώρα. Έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα Σκωτίας, επτά Κύπελλα και έξι League Cup στην ιστορία της, ενώ έχει και ευρωπαϊκούς τίτλους στο παλμαρέ της, με ένα Κύπελλο Κυπελλούχων και ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης.

Προπονητής της ο Μπάρι Ρόμπσον, ο οποίος είναι πρώην παίκτης του συλλόγου, στον οποίο αγωνίστηκε από το 2013 ως το 2016. Κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της, ο σέντερ φορ Ντουκ και το κεντρικό αμυντικό της δίδυμο, οι Ρις Γουίλιαμς και Σλόμπονταν Ρούμπεζιτς.