Η προηγούμενη συνάντηση με την Άιντραχτ και η ιστορία των αναμετρήσεων του ΠΑΟΚ κόντρα σε γερμανικές ομάδες (vids)

ΠΑΟΚ - Ντόρτμουντ

i

© Intime

Η προηγούμενη συνάντηση με την Άιντραχτ και η ιστορία των αναμετρήσεων του ΠΑΟΚ κόντρα σε γερμανικές ομάδες (vids)

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 18:55 - 05.10.2023 / Ανανεώθηκε: 19:08 - 05.10.2023

Με αφορμή την επερχόμενη σπουδαία αναμέτρηση στην Τούμπα ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Άιντραχτ Φρανκφούρτης, το Sportal σας παρουσιάζει την προϊστορία των «ασπρόμαυρων» κόντρα σε γερμανικές ομάδες.

Μετά το διπλό της πρεμιέρας στη Φινλανδία κόντρα στην Ελσίνκι (2-3), ο ΠΑΟΚ στρέφει την προσοχή του στη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Conference League.

Η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου θα κοντραριστεί με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στην Τούμπα (5/10, 22:00), σε ένα ματς με έπαθλο την πρωτιά. Να θυμίσουμε πως την πρώτη αγωνιστική η γερμανική ομάδα πήρε τη νίκη κόντρα στην Αμπερντίν (2-1) κι έτσι «μοιράζεται» την κορυφή στον βαθμολογικό πίνακα του ομίλου μαζί με την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή λοιπόν την επερχόμενη σπουδαία αναμέτρηση στην Τούμπα, το Sportal σας παρουσιάζει την προϊστορία του Δικεφάλου απέναντι σε γερμανικές ομάδες, ενώ σας θυμίζει και την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση πριν αρκετά χρόνια.

O Δικέφαλος του Βορρά θα αγωνιστεί για 12η φορά κόντρα σε ομάδα της Γερμανίας και από την άλλη θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Άιντραχτ για 3η φορά. 

Σε σύνολο 12 αναμετρήσεων, ο ΠΑΟΚ μετράει 2 νίκες και 4 ισοπαλίες ενώ ηττήθηκε 5 φορές. Επίσης, έχει πανηγυρίσει δύο σπουδαίες νίκες κόντρα σε Άιντραχτ και Ντόρτμουντ, ενώ σε συνολικό σκορ τερμάτων έχει πετύχει 9 γκολ κι έχει δεχτεί 13.

Οι πρώτες μονομαχίες με την Άιντραχτ

Τη σεζόν 1981-82, ΠΑΟΚ και Άιντραχτ κοντραρίστηκαν σε διπλή αναμέτρηση για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Στο πρώτο ματς στη Γερμανία, οι «Αετοί» επικράτησαν με 2-0 και πήραν ισχυρό προβάδισμα πρόκρισης, ωστόσο στη ρεβάνς της Τούμπας τα δεδομένα άλλαξαν. Ο Δικέφαλος «απάντησε» με το ίδιο νόμισμα στη Θεσσαλονίκη, πήρε τη νίκη με 2-0 χάρη στα γκολ του Κωστίκου κι έστειλε το ματς στην παράταση.

Στο έξτρα ημίωρο ο ρυθμός έπεσε, οι δύο ομάδες έβγαλαν κούραση και αναπόφευκτα, το ματς οδηγήθηκε στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι. Σε μία κατάμεστη Τούμπα, οι «ασπρόμαυροι» έφτασαν κοντά στο να πάρουν μία ιστορική πρόκριση, ωστόσο γνώρισαν τον πικρό αποκλεισμό. Στη «ρώσικη ρουλέτα», οι παίκτες και των δύο ομάδων ευστόχησαν σε όλα τα πέναλτι, πλην του τελευταίου και πιο κρίσιμου για τον ΠΑΟΚ, με τον άπειρο τότε Χρήστο Δημόπουλο να αστοχεί.

Η προϊστορία κόντρα στους Γερμανούς:

Εκτός από τις δύο αναμετρήσεις κόντρα στην Άιντραχτ, ο ΠΑΟΚ έχει τεθεί αντιμέτωπος και με τις Μπάγερν Μονάχου, Στουτγκάρδη, Ντόρτμουντ και Σάλκε.

Τη σεζόν 1983-84 για το κύπελλο UEFA, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε τη μεγάλη Μπάγερν Μονάχου. Οι δύο «λευκές» ισοπαλίες (0-0) σε Τούμπα και Μόναχο οδήγησαν στη διαδικασία των πέναλτι, εκεί που ο Δικέφαλος στάθηκε άτυχος καθώς ηττήθηκε με 9-8 κι έτσι γνώρισε τον πικρό αποκλεισμό. 

Μετά από αρκετά χρόνια ο ΠΑΟΚ ήρθε ξανά αντιμέτωπος με γερμανική ομάδα. Τη σεζόν 2005-06 ο Δικέφαλος έπαιξε κόντρα στη Στουτγκάρδη για τους ομίλους του UEFA. Οι αγώνες ήταν μονοί και στις 24 Νοεμβρίου του 2005 ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα την ομάδα της Γερμανίας, από την οποία ηττήθηκε με 1-2. Το γκολ για τους «ασπρόμαυρους» έβαλε ο Καρυπίδης.

Τη σεζόν 2013-14 και στο πλαίσιο των play off του Champions League, η ισχυρή τότε Σάλκε βρέθηκε στον δρόμο του ΠΑΟΚ. Στο πρώτο ματς στη Γερμανία, ο Δικέφαλος έμεινε ισόπαλος στο Γκελζερκίνχεν, με τον Στοχ να πετυχαίνει το γκολ της ισοφάρισης (1-1). Μία εβδομάδα αργότερα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε ραντεβού με την ιστορία, ωστόσο δεν κατάφερε να κάνει την «υπέρβαση».

Στη ρεβάνς της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε σε ματς-θρίλερ με 2-3 από τη Σάλκε κι έχασε την πρόκριση μέσα από τα χέρια του. Για τους «ασπρόμαυρους» είχαν βρει δίχτυα οι Κλάους και Κατσουράνης.

Σε ακόμη μια διαφορετική διοργάνωση, αυτή του Europa League, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τη Ντόρτμουντ τη σεζόν 2015-16, με τις δύο ομάδες να διασταυρώνουν τα... ξίφη τους στη φάση των ομίλων. Στο ματς της Τούμπας, η ομάδα του Ίγκορ Τούντο είχε πάρει το προβάδισμα με το γκολ του Μακ, ωστόσο μία λάθος εκτίμηση του Όλσεν στο δεύτερο μέρος έφερε το ματς στα ίσα (1-1).

Στο δεύτερο ματς, ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στη Γερμανία όντας αδιάφορος βαθμολογικά κι αποκλεισμένος, ωστόσο κατάφερε να πάρει ένα σπουδαίο διπλό, με τον Ρόμπερτ Μακ να βρίσκει ξανά δίχτυα (0-1).

Τέλος, τη σεζόν 2016-17 ο ΠΑΟΚ κοντραρίστηκε για τελευταία φορά με ομάδα της Γερμανίας. Για τη φάση των «32» του Europa League, η κληρωτίδα έστειλε στον Δικέφαλο τη Σάλκε για δεύτερη φορά. Η ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς έψαξε την... εκδίκηση, ωστόσο «λύγισε» στην ανωτερότητα των Γερμανών. 

Στο πρώτο ματς της Τούμπας, οι «ασπρόμαυροι» γνώρισαν τη βαριά ήττα με 0-3, ενώ στη ρεβάνς του Γκελζερκίνχεν το μόνο που κατάφεραν είναι να αποσπάσουν την ισοπαλία (1-1).