Παυλίδης, Χατζηδιάκος μπήκαν στο κλειστό κλαμπ που κυνήγησε ευρωπαϊκό τελικό – Η γενιά του Γουέμπλεϊ κι από τον Ζήκο στον Τσιμίκα

Παυλίδης και Χατζηδιάκος κυνηγούν το όνειρο.

Παυλίδης, Χατζηδιάκος μπήκαν στο κλειστό κλαμπ που κυνήγησε ευρωπαϊκό τελικό – Η γενιά του Γουέμπλεϊ κι από τον Ζήκο στον Τσιμίκα

Γιώργος Σακελλαρίου 19:45 - 21.04.2023 / Ανανεώθηκε: 20:03 - 21.04.2023

Από τη γενιά του Γουέμπλεϊ, στον Ζήκο, τον Τζιόλη και η σκυτάλη σε Μήτρογλου, Παπασταθόπουλο, Τσιμίκα. Το κλειστό κλαμπ στο οποίο μπήκαν με την Αλκμάαρ Παυλίδης, Χατζηδιάκος και η επίδοση των Ελλήνων που πήγαν σ' ευρωπαϊκό τελικό.

Ο Βαγγέλης Παυλίδης είναι ένα «κανόνι». Αν και τραυματίας άντεξε ένα ημίχρονο και με δύο γκολ στο 5’ και το 14’ είχε ισοφαρίσει την ήττα της Άλκμααρ στο Βέλγιο από την Άντερλεχτ με 2-0.

Ο Έλληνας φορ έγινε αλλαγή στο ημίχρονο, το 2-0 έμεινε στην κανονική διάρκεια και στην παράταση και η ολλανδική ομάδα πέρασε στα πέναλτι με 4-1 στα ημιτελικά του Conference League. Ο 24χρονος διεθνής φορ έφτασε τα 22 γκολ σε 34 ματς σε όλες τις διοργανώσεις με την Άλκμααρ την τρέχουσα σεζόν, ενώ έχει και δέκα ασίστ και είναι δεδομένο ότι το ερχόμενο καλοκαίρι το όνομά του θ’ ακουστεί για σπουδαίους συλλόγους, ειδικά στη Γερμανία.

Στην άμυνα βασικός κι αναντικατάστατος ο Παντελής Χατζηδιάκος. Ο βιονικός διεθνής στόπερ από τη Ρόδο έχει την τρέχουσα περίοδο ήδη 46 συμμετοχές! Δεν έχει σκοράρει, αλλά μετράει έξι ασίστ. Συνολικά, στην καριέρα του με την Άλκμααρ έχει ήδη 201 παιχνίδια, 5 γκολ και 9 ασίστ.

Οι δύο άσοι διαφημίζουν στο εξωτερικό τον Έλληνα ποδοσφαιριστή και πλέον έχουν μπροστά τους έναν ευρωπαϊκό ημιτελικό. Μία πρόκληση με την ισχυρή Γουέστ Χαμ. Αν περάσουν θ’ αντιμετωπίσουν τον νικητή του ζευγαριού Φιορεντίνα-Βασιλεία. Οι Παυλίδης, Χατζηδιάκος έχουν γίνει μέλη ενός κλειστού κλαμπ.

Δεν είναι και πολλοί οι Έλληνες που έχουν παίξει σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Όσοι το έκαναν, πάντως, πήγαν και τελικό. Αν παίξουν στον τελικό οι Παυλίδης, Χατζηδιάκος, οι Έλληνες παίκτες που θα έχουν διεκδικήσει ευρωπαϊκό τίτλο (σε συλλογικό επίπεδο, γιατί η Εθνική πήρε το Euro του 2004) θα είναι 29. Το κακό είναι ότι όσοι πήγαν τελικό, δεν πανηγύρισαν. Αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν ένα παράσημο στην πλούσια καριέρα τους.

Η αρχή έγινε από τον Παναθηναϊκό του 1971. Οι 22 πρώτοι Έλληνες που το κατάφεραν είναι αυτοί που ανήκαν στο ρόστερ του «τριφυλλιού», που στον ημιτελικό απέκλεισαν τον Ερυθρό Αστέρα με ήττα 4-1 εκτός και νίκη 3-0 εντός. Στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971, έπαιξαν με τον Άγιαξ του αείμνηστου Γιόχαν Κρόιφ και ηττήθηκαν 2-0.

Πρόκειται για τους Οικονομόπουλο, Τομαρά, Καψή, Σούρπη, Βλάχο, Καμάρα, Ελευθεράκη, Γραμμό, Αντωνιάδη, Δομάζο, Φυλακούρη, Κωνσταντίνου, Γονιό, Αθανασόπουλο, Μητρόπουλο, Δεληγιάννη, Χατζηανδρέου, Καλλιγέρη (είχαν αγωνιστεί σε εκείνη την πορεία), αλλά και τους Πανόπουλο, Ροκίδη, Δημητρίου και Παπαδημητρίου (άνηκαν στο ρόστερ, αλλά δεν έπαιξαν καθόλου).

Ο επόμενος Έλληνας που βρέθηκε σε τελικό Champions League, ήταν ο Άκης Ζήκος, ο οποίος το 2004 έπαιξε με την Μονακό στον τελικό απέναντι στην Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο και ηττήθηκε 3-0. Στον ημιτελικό απέκλεισε την Τσέλσι με νίκη 3-1 εντός και ισοπαλία 2-2 στο Λονδίνο.

Το 2009 ο Αλέξανδρος Τζιόλης έπαιζε ως δανεικός στη Βέρντερ από τον Παναθηναϊκό κι έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στη Σαχτάρ. Το ματς πήγε στην παράταση (1-1 κανονική διάρκεια), όπου η ουκρανική ομάδα επικράτησε με 2-1. Ο Έλληνας μέσος πέρασε στο ματς ως αλλαγή στο 103'. Στον ημιτελικό γνώρισε την ήττα 1-0 εντός από το Αμβούργο, αλλά στη ρεβάνς σε ένα ματς θρίλερ η ομάδα της Βρέμης νίκησε 3-2 και πήγε στον τελικό.

Το 2018 ο Κώστας Μήτρογλου έφθασε μέχρι τον τελικό του Europa League με τη φανέλα της Μαρσέιγ, αλλά και αυτός ηττήθηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης 3-0. Ο Έλληνας επιθετικός μπήκε ως αλλαγή στο 74’. Στα ημιτελικά αντιμετώπισε τη Σάλτσμπουργκ και προκρίθηκε με νίκη 2-0 εντός και ήττα 2-1 εκτός στην παράταση.

Το 2019 ήταν η σειρά του Σωκράτη Παπασταθόπουλου να παίξει στον τελικό του Europa League με την Άρσεναλ. Ωστόσο, «κανονιέρηδες» ηττήθηκαν με 4-1 από την Τσέλσι. Στα ημιτελικά η αγγλική ομάδα πέρασε με δύο νίκες, 3-1 εντός και 4-2 εκτός, τη Βαλένθια.

Σωκράτης Παπασταθόπουλος © Intime

Τελευταίος ήταν πέρσι ο Κώστας Τσιμίκας με τη Λίβερπουλ. Οι «κόκκινοι» ηττήθηκαν στο Παρίσι 1-0 κι έτσι κι αυτός δεν μπόρεσε να σηκώσει κούπα. Στον ημιτελικό πήρε την πρόκριση με δύο νίκες, 2-0 εντός και 3-2 εκτός κόντρα στη Βιγιαρεάλ.

Κώστας Τσιμίκας Κώστας Τσιμίκας / © Andrew Powell/Liverpool FC via Getty Images