Ένας χρόνος χωρίς τον θρυλικό Πελέ!

Πελέ

i

© photo by John Powell / Getty Images / Ideal Images

Ένας χρόνος χωρίς τον θρυλικό Πελέ!

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 09:33 - 29.12.2023 / Ανανεώθηκε: 09:37 - 29.12.2023

Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο (29/12/2022) έφυγε από τη ζωή ο τεράστιος Πελέ.

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τον θάνατο του θρυλικού Πελέ!

Σε ηλικία 82 ετών, ο τεράστιος αυτός ποδοσφαιριστής, έφυγε από τη ζωή, μετά από αρκετές ημέρες νοσηλείας σε νοσοκομείο του Σάο Πάουλο. Ο μύθος τους βραζιλιάνικου και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, που υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων όλων των εποχών, νοσηλευόταν από τις 29 Νοεμβρίου, λόγω επιπλοκών που παρουσιάστηκαν στην υγεία του, έχοντας αρχικά διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου τον Σεπτέμβριο του 2021.

Έκτοτε υποβαλλόταν συχνά σε θεραπείες, ενώ νωρίτερα τον Δεκέμβρη είχε βρεθεί θετικός και στον Covid-19, γεγονός που επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση της υγείας του, με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε να αναφέρει πως ο καρκίνος: «έχει προχωρήσει και ο Πελέ χρειάζεται επιπλέον φροντίδα που σχετίζεται με δυσλειτουργία στα νεφρά και την καρδιά».

Ο Πελέ μεγαλούργησε με τη φανέλα της Σάντος και φυσικά με εκείνη της εθνικής Βραζιλίας. Στη Σάντος μετακινήθηκε το 1956, σε ηλικία 15 ετών. Στο ντεμπούτο του, την ίδια χρονιά, σημείωσε τέσσερα τέρματα σε ντέρμπι με την Κορίνθιας και τα υπόλοιπα είναι… ιστορία. Με την ομάδα του «Βίλα Μπελμίρο» πραγματοποίησε 659 εμφανίσεις, σημειώνοντας 643 τέρματα! Στη δύση της καριέρας του αγωνίστηκε και στις Ηνωμένες Πολιτείες με την Cosmos της Νέας Υόρκης (1757-77).

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη «σελεσάο», ο Πελέ αγωνίστηκε σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, κατακτώντας τα τρία εξ αυτών (1958, 1962, 1970). Σκόραρε 12 φορές σε 14 συμμετοχές σε αγώνες του Μουντιάλ και συνολικά με την κίτρινη φανέλα σημείωσε 77 γκολ σε 92 συμμετοχές. Ολοκλήρωσε τη θρυλική καριέρα του σημειώνοντας συνολικά 1.283 γκολ! Με δεκάδες τίτλους και αμέτρητες προσωπικές διακρίσεις. Μερικές από τις σπουδαιότερες εξ αυτών τις κατέγραψε στα Παγκόσμια Κύπελλα.

To 1958, στη Σουηδία, έγινε ο νεότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί και έχει σκοράρει ποτέ σε Μουντιάλ, σε ηλικία 17 ετών και 239 ημερών. Δέκα ημέρες αργότερα έγινε και ο νεότερος παίκτης που συμμετείχε στον τελικό της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον πλανήτη, σκοράροντας μάλιστα και δυο φορές απέναντι στη Σουηδία.

Η Άννα Βίσση εκστασιασμένη στην κάμερα του Sportal για τη νίκη του Παναθηναϊκού: «Ενθουσιάστηκα, φώναζα, έκλεισε η φωνή μου!»
EUROLEAGUE

00:20 - 29.12.2023

Η Άννα Βίσση εκστασιασμένη στην κάμερα του Sportal για τη νίκη του Παναθηναϊκού: «Ενθουσιάστηκα, φώναζα, έκλεισε η φωνή μου!»

Η Άννα Βίσση, αφού είδε το παιχνίδι του Παναθηναϊκού AKTOR με τον Ερυθρό Αστέρα, «ανακρίθηκε» μπροστά στην κάμερα του Sportal, με την Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ να έχει πολλά να πει!

Επίσης, υπήρξε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκόραρε σε τρία διαδοχικά Μουντιάλ, αυτός με τις περισσότερες ασίστ (10) στη διοργάνωση και ο μόνος στην ιστορία που σημείωσε χατ τρικ πριν συμπληρώσει τα 18 του χρόνια. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα αναρίθμητα επιτεύγματα ενός ανθρώπους, που θα μνημονεύεται για πάντα, έχοντας βάλει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ποδοσφαίρου.