Τι είναι η θανατοπραξία που δεν αλλοιώνει το πρόσωπο του Πελέ ως την ταφή - Είχε συμβεί και με τον Σόκρατες
i

Πελέ/PrtScr

Τι είναι η θανατοπραξία που δεν αλλοιώνει το πρόσωπο του Πελέ ως την ταφή - Είχε συμβεί και με τον Σόκρατες

Κώστας Τόπας 11:30 - 03.01.2023

Οι γιατροί αποφάσισαν να υποβάλλουν τον Πελέ σε θανατοπραξία για να διατηρηθεί το πρόσωπό του. Τι είναι η θανατοπραξία που είχε συμβεί στο παρελθόν και με τον Σόκρατες;

Από το μεσημέρι της Δευτέρας (02/01) έχει ξεκινήσει στο γήπεδο της Σάντος, το 24ωρο λαϊκό προσκύνημα στον «Βασιλιά» του ποδοσφαίρου. Η ταφή του Πελέ θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας), στο «Memorial Necropole Ecumenica», ένα «κάθετο νεκροταφείο».

Μέχρι τότε, η σορός του Πελέ βρίσκεται το στάδιο Vila Belmiro, εκεί όπου χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν για να αποχαιρετήσουν τον Βραζιλιάνο θρύλο του ποδοσφαίρου. Οι συγγενείς του Πελέ είχαν αποφασίσει αρχικλα  το φέρετρο με την σορό του Πελέ να είναι κλειστό στην διάρκεια του προσκυνήματος, αλλά στη συνέχεια, επειδή οι Βραζιλιάνοι ήθελαν να τον δουν και να τον αγγίξουν για τελευταία φορά, αποφασίστηκε να εκτεθεί χωρίς το καπάκι.

Ετσι, ο κόσμος που παρευρέθηκε στο λαϊκό προσκύνημα μπορούσε να δει και να αγγίξει το πρόσωπό του, αλλά όχι το υπόλοιπο σώμα του, μιας και ήταν καλυμμένο με λουλούδια και τη σημαία της Βραζιλίας.

Τι είναι η θανατοπραξία

Το πρόσωπο του Πελέ άντεξε τόσες μέρες, καθώς οι γιατροί του αποφάσισαν να τον υποβάλλουν σε θανατοπραξία, χρησιμοποιώντας μια σειρά τεχνικών που βοηθούν στην καλύτερη διατήρηση του νεκρού εκτός από την προετοιμασία τους αισθητικά για τις διάφορες τελετές κηδείας, από 10 έως 15 ημέρες πριν από την ταφή.

Πρόκειται για διαδικασία που που επιτυγχάνεται με την έγχυση συντηρητικού υγρού στο αρτηριακό σύστημα, καθώς και με κάποιες πιο επιφανειακές θεραπείες. Στο παρελθόν το ίδιο είχαν κάνει και με τον διάσημο Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή, τον Σόκρατες.