FA Cup: Οι 5 σοκαριστικοί αποκλεισμοί που έγιναν στον 5ο γύρο την τελευταία 25ετία
i

© Photo by Gareth Copley/Getty Images

FA Cup: Οι 5 σοκαριστικοί αποκλεισμοί που έγιναν στον 5ο γύρο την τελευταία 25ετία

Κώστας Τσιακλής 19:47 - 28.02.2023 / Ανανεώθηκε: 20:48 - 28.02.2023

Το FA Cup επιστρέφει απόψε και το Sportal σας παρουσιάζει πέντε εκπλήξεις που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν στον 5ο γύρο.

Αρχίζει σήμερα (28/2) με τέσσερεις αναμετρήσεις ο πέμπτος γύρος του FA Cup, με το παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στην Γουέστ Χαμ που θα διεξαχθεί αύριο (21:45) να «κλέβει» τις εντυπώσεις.

Με αφορμή, λοιπόν, τις εν λόγω αναμετρήσεις, το Sportal θυμήθηκε κάποιους από τους αποκλεισμούς-σοκ τα τελευταία 25 χρόνια της διοργάνωσης, οι οποίοι έλαβαν χώρα στον πέμπτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας.

Ο Γκουαρδιόλα έριξε το «καρφί» του για τις δαπάνες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (vid)
PREMIER LEAGUE

12:51 - 28.02.2023

Ο Γκουαρδιόλα έριξε το «καρφί» του για τις δαπάνες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (vid)

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα κλήθηκε να σχολιάσει την επιστροφή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους τίτλους, αστειευόμενος για τα πολλά χρήματα που έχουν ξοδέψει οι «κόκκινοι διάβολοι» την τελευταία πενταετία.

ΜΠΑΡΝΣΛΕΪ - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (1998)

Το 1998, η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει εντός έδρας την Μπάρνσλεϊ (14/2), η οποία εκείνη την περίοδο είχε ανέβει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Premier League.

Στο 39΄ της αναμέτρησης ο Τζoν Χέντρι εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Πίτερ Σμάιχελ και έβαλε μπροστά στο σκορ τους φιλοξενούμενους. Τρία λεπτά αργότερα ο Τέντι Σέριγχαμ με ωραίο πλάσε ισοφάρισε σε 1-1 και τελικά το παιχνίδι οδηγήθηκε σε επαναληπτικό στο «Oakwell Stadium».

Στις 25 Φεβρουαρίου, ο Τζoν Χέντρι «χτύπησε» εις διπλούν και με δικά του τέρματα έκανε το 2-0 για την Μπάρνσλεϊ. Στο 56΄ ο Σέριγχαμ μείωσε σε 2-1 ωστόσο ο Σκoτ Τζόουνς με κεφαλιά έδωσε ξανά προβάδισμα δύο τερμάτων στην ομάδα του. Ο Άντι Κόοουλ με πλασέ στο 81΄ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα (3-2) που έστειλε την ομάδα-έκπληξη στα προημιτελικά, όπου και έχασε από τη Νιούκαστλ (1-3).

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 1-2 ΜΠΑΡΝΣΛΕΪ (2008)

Δέκα χρόνια μετά η Μπάρνσλεϊ πρωταγωνίστησε ξανά σε ποδοσφαιρικό «θαύμα», το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2008. Η Λίβερπουλ προηγήθηκε με το σουτ του Ντερκ Κάουτ στο 32΄. Στο δεύτερο ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι πραγματοποίησαν μια... ονειρική ανατροπή, με τον Στίβεν Φόστερ να ισοφαρίζει στο 57΄ και τον Μπράιαν Χάουαρντ με γκολ στο 90+3 να χαρίζει την πρόκριση στην ομάδα του.

Το πιο εντυπωσιακό γεγονός σε αυτό είναι ότι η Μπάρνσλεϊ την συγκεκριμένη σεζόν γλίτωσε οριακά τον υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία, ενώ η Λίβερπουλ τερμάτισε στην πρώτη τετράδα της Premier League. Στη συνέχεια οι «Τάικς» άφησαν εκτός και την Τσέλσι (1-0) και προκρίθηκαν στα ημιτελικά, όπου έχασαν από την Κάρντιφ.

ΜΠΡΑΝΤΦΟΡΝΤ 2-0 ΣΑΝΤΕΡΛΑΝΤ (2015)

Η Μπράντφορντ της τρίτης κατηγορίας αφού απέκλεισε την Τσέλσι στον 4ο γύρο με 4-2 στο Στάνφορντ Μπρίτζ, άφησε εκτός FA Cup και την Σάντερλαντ, η οποία αγωνιζόταν επίσης στα μεγάλα «σαλόνια».

Το αυτογκόλ του Τζόν Ο΄Σέα στο 3΄ και το γκολ του Τζόν Στέτ στο 61΄ ήταν αρκετά για να στείλουν την Μπράντφορντ στα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου εκεί ηττήθηκε εύκολα με 3-0 από τη Ρέντινγκ.

ΓΟΥΙΓΚΑΝ 1-0 ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (2018)

Η συγκεκριμένη ίσως να είναι η πιο μεγάλη έκπληξη των τελευταίων ετών καθώς η Γουίγκαν αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία ενώ η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα, σάρωνε τα πάντα στο πέρασμα της, κατακτώντας την Premier League με 100 βαθμούς.

Οι «πολίτες» είδαν τον Φάμπιαν Ντέλφ να αποβάλλεται στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου, βάζοντας φωτιά στο «DW Stadium». Αν και η ομάδα του Πεπ είχε 29 τελικές προσπάθειες, τελικά το γκολ πρόκρισης ήρθε για τη Γουίγκαν, με τον Γουίλ Γκρίκ στο 79΄. Στα προημιτελικά οι «Λάτικς» αποκλείστηκαν από την Σαουθάμπτον με 0-2.

ΜΙΝΤΛΕΣΜΠΡΟ 1-0 ΤΟΤΕΝΑΜ (2022)

Η τελευταία έκπληξη ήταν και η πιο πρόσφατη καθώς έγινε την περσινή περίοδο. Η Μίντλεσμπρο, η οποία αγωνιζόταν και πέρσι στην Championship απέκλεισε την Τότεναμ του Αντόνιο Κόντε, στην φάση των «16 του FA Cup.

Στην κανονική διάρκεια του αγώνα οι δύο ομάδες «κόλλησαν» στο 0-0 και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. Στο 96΄ ο Τζός Κόμπερν πέρασε ως αλλαγή στην αναμέτρηση και με γκολ στο 107΄ έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του, αφήνοντας την Τότεναμ ακόμα μια φορά χωρίς τίτλο. Στα προημιτελικά η «Μπόρο» αντιμετώπισε την μετέπειτα φιναλίστ Τσέλσι και ηττήθηκε με 0-2.