Ο «μάγος» Πινέδα οδηγεί την ΑΕΚ και δικαιώνει τον Αλμέιδα (vids)
i

Ο Ορμπελίν Πινέδα πανηγυρίζει μετά το γκολ του κόντρα στον Παναθηναϊκό/©Intime

Ο «μάγος» Πινέδα οδηγεί την ΑΕΚ και δικαιώνει τον Αλμέιδα (vids)

Κώστας Τόπας 11:10 - 09.01.2023 / Ανανεώθηκε: 20:35 - 27.02.2024

Ο Ορμπελίν Πινέδα ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, καθώς χάρη στο δικό του γκολ οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση μιας σπουδαίας νίκης.

Ο Ορμπελίν Πινέδα αποτέλεσε το σίριαλ στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο της ΑΕΚ. Ενας παίκτης που ο Ματίας Αλμέιδα επέμενε αρκετά στο να τον εντάξει στο δυναμικό της Ένωσης, μιας και στο παρελθόν οι δυο τους είχαν συνεργαστεί ξανά στην Τσίβας. Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός φοράει τα «κιτρινόμαυρα» αλλά με τη μορφή δανεισμού από την Θέλτα. 

Αυτή την ΑΕΚ δεν την βάζει κανείς εύκολα κάτω
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ

08:50 - 09.01.2023

Αυτή την ΑΕΚ δεν την βάζει κανείς εύκολα κάτω

Μια ΑΕΚ που βγάζει δόντια με την πλάτη στον τοίχο, χωρίς γκολ σε κανονική ροή αγώνα από ΠΑΟ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, που νικά με απουσίες τον πρωτοπόρο και αήττητο, δεν την κάνεις εύκολα ζάφτι. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Δείγμα ότι τον πιστεύουν στην Ισπανία και στους Κέλτες, ο Πινέδα αναβάθμισε την μεσαία γραμμή της Ένωσης -μαζί με τον Γκατσίνοβιτς –, ενώ είναι ακόμη ένας παίκτης που έλειπε από το ρόστερ της ομάδας. Πολυσύνθετος, πολυθεσίτης παίζοντας κυρίως σε θέση 8 και 10 αλλά χαμηλώνοντας αρκετές φορές μέσα στο παιχνίδι σε θέση 6 δίπλα στο αμυντικό χάφ, για να δημιουργήσει παιχνίδι αλλά και να βοηθήσει στην αμυντική λειτουργία της ομάδας.

Φορτσάρει για προσωπικό ρεκόρ

Εως τώρα ο Ορμπελίν Πινέδα τα πηγαίνει εξαιρετικά με την ΑΕΚ, αποτελώντας κομβικό παίκτη για τον Ματίας Αλμέιδα. Αλλωστε αυτό μαρτυρούν και οι αριθμοί του. Σε 18 συμμετοχές που μετράει σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, ο 26χρονος μετράει πέντε τέρματα και δύο ασίστ. 

Μία επίδοση που ο Πινέδα είχε αρκετά χρόνια να πιάσει, μιας και τελευταία φορά που σκόραρε περισσότερα από πέντε γκολ ήταν τη σεζόν 2015/16. Τότε είχε βρει οκτώ φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα, φορώντας τις φανέλες των Γουαδαλαχάρα Κερέταρο.

Ο Ορμπελίν Πινέδα πανηγυρίζει/©Intime

Τα φετινά νούμερα του Ορμπελίν Πινέδα με την ΑΕΚ:

  • 18 Συμμετοχές 
  • 5 Γκολ
  • 0,3 Γκολ ανά παιχνίδι
  • 260 λεπτά συχνότητα σκοραρίσματος
  • 1,4 Σουτ ανά παιχνίδι
  • 2 γκολ με το αριστερό πόδι 
  • 3 γκολ με το δεξί πόδι
  • 49,4 Επαφές με την μπάλα ανά παιχνίδι
  • 1,1 Key Passes ανά παιχνίδι
  • 74% Ακρίβεια μεταβιβάσεων ανά παιχνίδι
  • 1,3 Τάκλιν ανά παιχνίδι 

Με υπογραφή Πινέδα η ΑΕΚ έσπασε το αήττητο του Παναθηναϊκού

Ο Ορμπελίν Πινέδα άνοιξε το σκορ για την ΑΕΚ στο 68ο λεπτό. Ο Αραούχο με πανέξυπνη κεφαλιά πάσα βρήκε τον Μεξικανό διεθνή μεσοεπιθετικό μέσα στην περιοχή και εκείνος από πλάγια θέση έστειλε την μπάλα κάτω από τα πόδια του Μπρινιόλι και έδωσε το προβάδισμα στην Ένωση. Το γκολ και οι… τούμπες του Πινέδα, ήταν αρκετές για να ξεσηκώσουν την γεμάτη από φιλάθλους «OPAP Arena», οι οποίοι απήλαυσαν το σόου του 26χρονου Μεξικανού. 

Ο Πινέδα τελείωσε το ματς με τους «πράσινους» έχοντας 51 επαφές με την μπάλα, 67% ευστοχία στις πάσες, μία εύστοχη μακρινή μεταβίβαση, πέντε κερδισμένες μονομαχίες, δύο κερδισμένα φάουλ, ένα κλέψιμο, δύο τάκλιν και φυσικά το… κερασάκι στην τούρτα, το γκολ.

Βλέπει Παναθηναϊκό και αφηνιάζει

Ο Μεξικανός αστέρας της ΑΕΚ μετράει πέντε γκολ στο φετινό πρωτάθλημα εκ των οποίων τα δύο τα έχει σημειώσει κόντρα στον Παναθηναϊκό. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο 26χρονος μεσοεπιθετικός ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στο ντέρμπι της Λεωφόρου, με την Ένωση τότε να γνωρίζει την ήττα με 2-1. 

Το αξιοσημείωτο όμως της υπόθεσης είναι ότι ο Πινέδα είχε γίνει ο πρώτος παίκτης που κατάφερε εκείνη τη χρονική περίοδο να σκοράρει εις βάρος του Παναθηναϊκού που προερχόταν από τρία clean sheets με Ιωνικό, ΟΦΗ και Λεβαδειακό.

«Γνωρίζαμε την ποιότητά μας, πηγαίνουμε βήμα - βήμα»

Ο Ορμπελίν Πινέδα στις δηλώσεις του μετά τη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού, στην «OPAP Arena», τόνισε πως κάθε παίκτης της Ένωσης είναι έτοιμος να ακολουθήσει το πλάνο του Αλμέιδα.

Οι πανηγυρισμοί του Ορμπελίν Πινέδα με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του/©Intime

«Γνωρίζουμε καλά την ποιότητα των ποδοσφαιριστών που έχουμε. Κάθε παίκτης είναι έτοιμος να ακολουθήσει το σχέδιο του προπονητή. Το πιο σημαντικό είναι να βλέπουμε το κάθε ματς ξεχωριστά. Βήμα βήμα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βλέπουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά», ανέφερε χαρακτηριστικά στην κάμερα της Cosmote TV, ο Πινέδα.

Η τεράστια συμβολή στο παιχνίδι που ζητάει ο Αλμέιδα

Ο Πινέδα όπως σε κάθε ματς έτσι και κόντρα στον Παναθηναϊκό, αγωνίστηκε πιο ψηλά στον αγωνιστικό χώρο, όντας ένας εκ των πυλώνων του υψηλού pressing που ζητάει και έχει αφομοιώσει στη δική του ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα. Ο χώρος δράσης του πολλές φορές ταυτίζεται με τον Σέρχιο Αραούχο, ενώ με το κάθετο παιχνίδι που μπορεί να προσφέρει στον άξονά της. Ο Μεξικανός μεσοεπιθετικός έχει καταφέρει να αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του κέντρου της ΑΕΚ σε σχέση με την περυσινή σεζόν.

Η σχέση Πινέδα – Αλμέιδα

Η σχέση μεταξύ Ορμπελίν Πινέδα και Ματίας Αλμέιδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως γιου και πατέρα. Ο Αργεντινός τεχνικός επέμενε το περασμένο καλοκαίρι για την απόκτηση του Μεξικανού και σήμερα δικαιώνεται με την επιλογή του. Ο Πινέδα είχε απορρίψει μεταγραφές εκατομμυρίων, προκειμένου να συναντηθεί και πάλι με τον Αλμέιδα.

«Υπήρχαν αρκετές ευκαιρίες για μένα. Υπήρξαν ομάδες σε Ισπανία και Μεξικό, αλλά η επιλογή μου ήταν η ΑΕΚ κι αυτό οφείλεται και στην εμπιστοσύνη του προπονητή (σ.σ. Ματίας Αλμέιδα). Ήμουν πρόθυμος να δουλέψω μαζί του, ξέρω πως λειτουργεί», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Πινέδα.

Κάπου εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχία της Τσίβας, στηρίχθηκε σε σημαντικό βαθμό στηρίχτηκε στην μεταγραφή του Πινέδα, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Αλμέιδα. Ο Πινέδα συνολικά είχε  αγωνιστεί σε 306 παιχνίδια σε συλλογικό επίπεδο, με προπονητή τον Αλμέιδα στα 113 από αυτά. Μαζί κατέκτησαν τα πάντα, πήραν πρωτάθλημα, δύο κύπελλα, Σούπερ Καπ, το Champions League Βόρειας και κεντρικής Αμερικής. Κάτι που ευελπιστούν αμφότεροι να επαναλάβουν με την παρουσία τους στην ΑΕΚ.