Ποιος είναι ο 59χρονος Σουηδός Φρόιντφελντ που προτάθηκε για αρχιδιαιτητής

Πίτερ Φρόιντφελντ

i

Photo by AMA/Corbis via Getty Images/Ideal Images

Ποιος είναι ο 59χρονος Σουηδός Φρόιντφελντ που προτάθηκε για αρχιδιαιτητής

Κώστας Τόπας 11:28 - 10.10.2023 / Ανανεώθηκε: 11:56 - 10.10.2023

Ο Πίτερ Φρόιντφελντ προτάθηκε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Τάκη Μπαλτάκο για την θέση του αρχιδιατητή. Ποιος είναι ο 59χρονος Σουηδός πρώην ρέφερι.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου στα γραφεία της ΕΠΟ για τον νέο αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Τάκης Μπαλτάκος, πρότεινε τον Σουηδό, Πίτερ Φρόιντφελντ, ώστε να αποτελέσει τον διάδοχο του Στιβ Μπένετ.

Ο 59χρονος γεννήθηκε στην Εσκίλστουνα της Σουηδίας ξεκίνησε να παίζει ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο σε τοπική ομάδα. Ξεκίνησε να διαιτητεύει το 1992 αφού ο πεθερός του, του ζήτησε να σφυρίξει έναν αγώνα σε μικρό πρωτάθλημα. Ανέβηκε στο υψηλότερο σουηδικό πρωτάθλημα, το Allsvenskan το 1997, και απέκτησε το σήμα της FIFA το 2001.  Ο Φρόιντφελντ βρισκόταν στη σκιά του συμπατριώτη και συναδέλφου του Άντερς Φρισκ για πολλά χρόνια μέχρι την απότομη αποχώρηση του τελευταίου το 2005. 

Ψηφίστηκε καλύτερος διαιτητής στη Σουηδία το 2001 και εργάζεται επίσης ως διευθυντής γηπέδου εκτός διαιτησίας. Ο Φρόιντφελντ διαιτήτευσε έξι παιχνίδια κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006, ενώ ήταν ο «άρχοντας» στον τελικό του Κυπέλλου UEFA 2008, ανάμεσα σε Ρέιντζερς και Ζενίτ, έναν από τους μεγαλύτερους διορισμούς για διαιτητή της UEFA.

Ο Σουηδός επιλέχθηκε για διαιτητής στο UEFA Euro 2008 στην αναμέτρηση της Ελβετίας και της Αυστρίας, το πρώτο και μοναδικό μεγάλο τουρνουά του, καθώς έπειτα αναγκάστηκε να κρεμάσει την σφυρίχτρα του σε ηλικία 45 ετών μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2010.

Στην καριέρα του διαιτήτευσε πολλά άλλα σημαντικά παιχνίδια, μεταξύ των οποίων και στο UEFA Champions League. Για να αναφέρουμε μερικά, τον εξ ολοκλήρου αγγλικό προημιτελικό του Champions League μεταξύ Λίβερπουλ και Άρσεναλ το 2008 και το άλλο μεταξύ Άρσεναλ και Γιουβέντους το 2006. Διαιτήτευσε συνολικά 68 διεθνείς αγώνες σε διοργανώσεις UEFA/FIFA.

Οταν αποσύρθηκε έγινε παρατηρητής Διαιτησίας της UEFA. Παρατήρησε πολλούς από τους κορυφαίους διαιτητές του σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των Ντάνι Μακέλι, Άντονι Τέιλορ, Σιμόν Μαρτσίνιακ, Φέλιξ Μπριχ και Μπγιορν Κάιπερς. Διορίστηκε επίσης επικεφαλής διαιτησίας για την σουηδική Allsvenskan (Premier League) και ήταν προπονητής πολλών από τους πιο υποσχόμενους ανερχόμενους Ευρωπαίους διαιτητές της FIFA.

Η φήμη του αυξήθηκε περαιτέρω με την επιλογή του ως ένας από τους πέντε διαιτητές που συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ για το Euro 2008 με τίτλο «Kill the Referee». Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής της UEFA, έδειχνε τους διαιτητές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους για τους αγώνες του Euro. Μια από τις φράσεις του έγινε πολύ γνωστή στον κόσμο της διαιτησίας χάρη σε αυτή την ταινία: «Expect the Unexpected».