Πληρώθηκαν πολλά, για να κάνουν... λίγα
i

Ρομελού Λουκάκου / ©intime

Πληρώθηκαν πολλά, για να κάνουν... λίγα

Sportal newsroom 04:48 - 12.01.2023 / Ανανεώθηκε: 06:44 - 12.01.2023

Τα τελευταία χρόνια τα ποσά που ξοδεύονται για τις μεταγραφές είναι υπέρογκα, κάποιοι παίχτες τα «άξιζαν», κάποιοι άλλοι όμως πληρώθηκαν πολλά και έκαναν... λίγα.

«Ό,τι πληρώνεις παίρνεις», συνηθίζει να λέει ο κόσμος. Τις περισσότερες φορές αυτό ισχύει και στο ποδόσφαιρο. Μόνο που σε έξι περιπτώσεις, τα ποσά που δαπανήθηκαν, δεν έπιασαν τόπο. Συγκεκριμένα σε έξι από τις πιο ακριβές μεταγραφές, που στοίχησαν συνολικά 715.000.000 ευρώ. Ο λόγος γίνεται για τον Φελίπε Κουτίνιο, τον Ρομελού Λουκάκου, τον Ζοάο Φέλιξ, τον Εντέν Αζάρ, τον Πολ Πογκμπά και τον Αντουάν Γκριεζμάν.

ΠΟΛ ΠΟΓΚΜΠΑ

Τον Αύγουστο του 2016 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα αποκτήσει τον Πολ Πογκμπά από τη Γιουβέντους έναντι 105 εκατομμυρίων. Ο Γάλλος μέσος μετά από τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στην ομάδα του Τορίνο, θα πάρει μεταγραφή στους «κόκκινους διαβόλους» στων οποίων τις ακαδημίες έχει παίξει προηγουμένως. Η πρώτη χρονιά ξεκινάει εξαιρετικά για τον ίδιο και για τη Γιουνάιτεντ, καθώς κατακτάει το Γιουρόπα Λιγκ και το FA Cup. Η συνέχεια όμως δεν ήταν η ίδια. Στα υπόλοιπα πέντε χρόνια ο Γάλλος μέσος έχει... περισσότερα κουρέματα απ' ότι συμμετοχές. Οι συνεχόμενοι τραυματισμοί του δεν τον άφησαν να βρει ρυθμό. Ως αποτέλεσμα αυτού δε θα έχει πολλά ματς στα πόδια του, ενώ η συνεχόμενη απουσία του θα φέρει και την εξαγρίωση του κοινού της ομάδας. Το καλοκαίρι που μας πέρασε αποχώρησε από το Ολντ Τράφορντ, για να επιστρέψει στη Γιουβέντους.

ΦΕΛΙΠΕ ΚΟΥΤΙΝΙΟ

Το καλοκαίρι του 2017 γίνεται μεγάλος ντόρος για τη μεταγραφή του Φελίπε Κουτίνιο από τη Λίβερπουλ στη Μπαρτσελόνα. Ο ίδιος ο παίχτης στην αρχή δηλώνει ότι θα συνεχίσει στην ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ, αλλά μία βδομάδα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος δηλώνει ότι θέλει να αποχωρήσει. Τελικά κάθεται στη Λίβερπουλ μέχρι τον Ιανουάριο, όπου τελικά θα μετακινηθεί στη Βαρκελώνη για τους «μπλαουγκράνα». Η μεταγραφή κοστίζει 135 εκατομμύρια ευρώ, λεφτά τα οποία έφεραν στους «κόκκινους» τον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ και τον Άλισον. Ο Βραζιλιάνος χρησιμοποιείται σε λάθος θέση με αποτέλεσμα να μην δώσει αυτό που έχει δείξει ότι μπορεί, ενώ και οι τραυματισμοί του τον άφησαν αρκετό καιρό εκτός. Εν τέλει έφυγε δανεικός στη Μπάγερν Μονάχου, θα επιστρέψει στη Μπαρτσελόνα για ενάμισι χρόνο, αλλά θα ξαναφύγει πρώτα ως δανεικός και μετά ως κανονική μεταγραφή στην Άστον Βίλα.

ΖΟΑΟ ΦΕΛΙΞ

Το 2019 το παιδί «θαύμα» της Μπενφίκα θα πάρει μεταγραφή στην άλλη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου, την Ισπανία για χάρη της Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι «ροχιμπλάνκος» θα βγάλουν από τα ταμεία τους  127 εκατομμύρια ευρώ, για να αποκτήσουν τον Πορτογάλο επιθετικό, ποσό το οποίο συζητήθηκε αρκετά, καθώς επρόκειτο για ένα παιδί 20 χρονών. Τα νούμερά του για επιθετικός δεν είναι και τα καλύτερα, καθώς στο πρωτάθλημα δεν ξεπέρασε ποτέ τον διψήφιο αριθμό τερμάτων. Παρόλα αυτά η εικόνα του δεν ήταν τόσο κακή. Ακόμα και τώρα ακούγεται, δικαίως, ότι τα χρήματα που έδωσε η Ατλέτικο για τον Φέλιξ ήταν πάρα πολλά. Φέτος τον Γενάρη η Τσέλσι τον απέκτησε ως δανεικό, έναντι έντεκα εκατομμυρίων ευρώ.

Ακριβοί μου Έλληνες (vids)
PREMIER LEAGUE

09:44 - 31.12.2022

Ακριβοί μου Έλληνες (vids)

Κώστας Τσιμίκας, Οδυσσέας Βλαχοδήμος και Κωνσταντίνος Μαυροπάνος είναι οι παίκτες οι οποίοι έχουν την υψηλότερη χρηματιστηριακή αγορά, βάσει transfermarkt.

ΑΝΤΟΥΑΝ ΓΚΡΙΕΖΜΑΝ

Άλλη μία μεταγραφή, που τα χρήματα που ξοδεύτηκαν, δεν άξιζαν. Η Μπαρτσελόνα για ακόμα μια φορά, θα ξοδέψει υπέρογκο ποσό, 120 εκατομμύρια ευρώ αυτή τη φορά, προκειμένου να αποκτήσει τον Γάλλο από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Γκριεζμάν τα δυόμισι χρόνια που έκατσε στη Βαρκελώνη, δεν θύμισε σε καμία περίπτωση τον Γκριεζμάν της Ατλέτικο και της Σοσιεδάδ. Τα γκολ του είναι ελάχιστα, όπως και οι τίτλοι με τη Μπαρτσελόνα, καθώς κατέκτησε μόλις ένα κύπελλο Ισπανίας. Τον Ιανουάριο του 2022 θα επιστρέψει ως δανεικός στην Ατλέτικο και φέτος πήρε κανονική μεταγραφή, έναντι είκοσι εκατομμυρίων ευρώ.

ΕΝΤΕΝ ΑΖΑΡ

Ίσως ο μοναδικός παίχτης στην ιστορία που πλησίασε το τρόπο παιχνιδιού του Μέσι. Η εκρηκτικότητα και η ταχύτητά του σε συνδυασμό με την τεχνική που διέθετε, έφτιαχνε ένα παίχτη, που ξεπερνούσε κάθε λογική. Ο Βέλγος για πολλά χρόνια στη Τσέλσι έκανε «παπάδες», σκόραρε, μοίραζε, έκανε τα πάντα στο γήπεδο. Ενδεικτικό είναι ότι σε πέντε σεζόν με τους «μπλε» είχε διψήφιο αριθμό γκολ και ασίστ. Το καλοκαίρι του 2019 η Ρεάλ Μαδρίτης κάνει το «μπαμ» και φέρνει τον Βέλγο στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, έναντι 115 εκατομμυρίων ευρώ. Παρόλα αυτά τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια εμφανίζεται συνέχεια υπέρβαρος, ενώ οι συνεχόμενοι τραυματισμοί του τον αφήνουν μονίμως εκτός δράσης. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια έχει μόνο 73 συμμετοχές με τη «βασίλισσα», έχοντας σκοράρει μόλις εφτά γκολ.

ΡΟΜΕΛΟΥ ΛΟΥΚΑΚΟΥ

Ο δεύτερος Βέλγος της εξάδας και ο τελευταίος παίχτης αυτής της «χρυσής» κατηγορίας παιχτών. Η Τσέλσι το περσινό καλοκαίρι τον έφερε στο Στάμφορντ Μπριτζ για δεύτερη φορά, αλλά ούτε αυτή πήγε καλά. Μόνο που αυτή τη φορά οι «μπλε» ξόδεψαν 113 εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσουν. Ο Βέλγος είχε έρθει από μία εξαιρετική σεζόν με την Ίντερ, με την οποία σκόραρε τριάντα γκολ και κατέκτησε το πρωτάθλημα της Ιταλίας. Πήγε στην ομάδα του Λονδίνου με στόχο να κάνει κάτι καλύτερο από τη προηγούμενη φορά που ήταν στη Τσέλσι. Ούτε τώρα το κατάφερε. Σκόραρε 15 μόνο τέρματα με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο Μιλάνο και την Ίντερ.