Ακριβοί μου Έλληνες (vids)

Κώστας Τσιμίκας

i

Κώστας Τσιμίκας/©Photo by Visionhaus//Getty Images/Ideal Images

Ακριβοί μου Έλληνες (vids)

Κώστας Τόπας 09:44 - 31.12.2022 / Ανανεώθηκε: 17:15 - 31.12.2022

Κώστας Τσιμίκας, Οδυσσέας Βλαχοδήμος και Κωνσταντίνος Μαυροπάνος είναι οι παίκτες οι οποίοι έχουν την υψηλότερη χρηματιστηριακή αγορά, βάσει transfermarkt.

Το SPORTAL παρουσιάζει το Top-10 των Ελλήνων παικτών που λάμπουν τόσο στα ελληνικά γήπεδα όσο και στου εξωτερικού και οι «μετοχές» τους ανεβαίνουν κατακόρυφα.

10) Γιώργος Γιακουμάκης (Σέλτικ): 5 εκατ. ευρώ

Ο επιθετικός της Σέλτικ, Γιώργος Γιακουμάκης βρίσκεται στη θέση νούμερο δέκα. Ο υψηλόσωμος στράικερ Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Πλατανιά, ενώ επίσης έπαιξε και στην Επισκοπή. Το 2017 πήρε μεταγραφή για την ΑΕΚ, όπου έπαιξε μέχρι 2020. Το 2019 δόθηκε δανεικός στον ΟΦΗ, και το 2020 στην πολωνική Γκούρνικ Ζάμπσε. Σε καμία από αυτές τις ομάδες όμως δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά, με την ΑΕΚ να τον πουλάει στην Φένλο το καλοκαίρι του 2020 για μόλις 200.000 ευρώ. Εκεί, έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, πετυχαίνοντας 26 γκολ στο ολλανδικό πρωτάθλημα, κερδίζοντας το βραβείο του πρώτου σκόρερ, πετυχαίνοντας τα 11 από αυτά τον μήνα του Ιανουάριου. 

Οι τρομερές του επιδόσεις έκαναν την Σέλτικ να δώσει στην ολλανδική ομάδα το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ το καλοκαίρι του 2021 για να τον κάνει δικό της.  Στην πρώτη του χρονιά έκανε το νταμπλ με την Σέλτικ, κερδίζοντας το βραβείο του πρώτου σκόρερ του σκωτσέζικου πρωταθλήματος, με 13 γκολ. Φέτος μετράει ήδη έξι γκολ, ενώ σκόραρε και στο Champions League. Στο τέλος της τρέχουσας σεζόν ο Γιώργος Γιακουμάκης δεν αποκλείεται να αποτελέσει παρελθόν από τους Κέλτες μιας και οι δύο πλευρές δεν έχουν βρει τη «χρυσή» τομή για την ανανέωση της συνεργασίας τους.

9) Ταξιάρχης Φούντας (D.C United): 5 εκατ. ευρώ

Ο Ταξιάρχης Φούντας έχει την ίδια χρηματιστηριακή αξία με τον Γιώργο Γιακουμάκη. Ξεκίνησε την καριέρα του στην ΑΕΚ, ενώ έχει περάσει από  Πανιώνιο και Αστέρα Τρίπολης, χωρίς να εντυπωσιάσει. Το 2019 αποκτήθηκε από την Ραπίντ Βιέννης, με την οποία έκανε εντυπωσιακό ξεκίνημα. Κατάφερε σε 91 εμφανίσεις να βρει 45 φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα, κάνοντας την D.C United να τον αποκτήσει για 364 χιλιάδες ευρώ για τρία χρόνια στα γήπεδα των ΗΠΑ, με συμβόλαιο που θα του δώσει επτά εκατομμύρια δολάρια. 

Εως τώρα, ο Φούντας έχει ξεχωρίζει με την ομάδα από τις ΗΠΑ έχοντας πετύχει 12 γκολ σε 21 παιχνίδια πρωταθλήματος, ενώ επιλέχθηκε και στο All-Star Game του MLS.

8) Μανώλης Σιώπης (Τραμπζονσπόρ): 5.5 εκάτ ευρώ

Ο Έλληνας μέσος της τουρκικής Τραμπζονσπόρ είναι στην όγδοη θέση με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία. Στην χώρα μας φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού, Πλατανιά Χανίων, Πανιωνίου και Άρη. Το 2019 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο εξωτερικό και συγκεκριμένα την Τουρκία, για λογαριασμό της Αλανιασπόρ. Εκεί όπου μαζί με τον Τάσο Μπακασέτα μάγεψαν τα τουρκικά γήπεδα.

Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις έκαναν την Τραμπζονσπόρ να βγάλει ένα εκατομμύριο ευρώ από τα ταμεία της για τον εντάξει στο δυναμικό της. Σήμερα, ο Σιώπης έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους αμυντικούς μέσους του τουρκικού πρωταθλήματος και έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες της ομάδας του.

7) Χρήστος Τζόλης (Τβέντε δανεικός από την Νόριτς) 7 εκατ. ευρώ) 

Ο νεαρός επιθετικός της Τβέντε, ο οποίος είναι δανεικός από την αγγλική Νόριτς, είναι ο νεαρότερος σε ηλικία παίκτης που βρίσκεται στην λίστα, καθώς διανύει το 20ο έτος της ηλικίας του. Ο Χρήστος Τζόλης θεωρείται ένα από τα wonderkids του ποδοσφαίρου, καθώς έχει ήδη εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του σε ΠΑΟΚ, Νόριτς και Τβέντε. Με τη φανέλα του ΠΑΟΚ έλαμψε στο ελληνικό πρωτάθλημα και Europa League, με αποτέλεσμα η Νόριτς να βγάζει 11 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. 

Στα «καναρίνια» δεν κατάφερε να στεριώσει, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2022 να παραχωρηθεί ως δανεικός στην ολλανδική Τβέντε, όπου μέχρι στιγμής έχει 12 εμφανίσεις και 3 γκολ. 

6) Γιώργος Μασούρας (Ολυμπιακός) 7.5 εκατ. ευρώ

Ο Γιώργος Μασούρας είναι ο μόνος της λίστας ο οποίος αγωνίζεται σε ελληνική ομάδα. Πριν τον Ολυμπιακό, ο 28χρονος μεσοεπιθετικός έχει αγωνιστεί σε Πανιώνιο και Ηλυσιακό. Το 2019 αποκτήθηκε από τους Πειραιώτες με τους οποίους μέχρι σήμερα μετράει 186 συμμετοχές, με απολογισμό 44 γκολ και 23 ασίστ. Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές και μάλιστα από τους δημιουργικούς με την μπάλα στα πόδια. 

5) Βαγγέλης Παυλίδης (Άλκμααρ) 7.5 εκατ. ευρώ

Ο κεντρικός επιθετικός της Αλκμααρ, δεν έχει αγωνιστεί ποτέ σε ελληνική ομάδα. Ξεκίνησε την καριέρα του στην γερμανική Μπόχουμ, ενώ από το 2019 έως το 2021 αγωνίστηκε στην Βίλεμ. Εκείνο το καλοκαίρι του 2021 η Αλκμααρ δαπάνησε 2.5 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει την επίθεση της με τον Βαγγέλη Παυλίδη. 

Εως τώρα ο νεαρός στράικερ έχει αγωνιστεί με την φανέλα της 64 φορές, πετυχαίνοντας 33 γκολ, όντας ένας από τους καλύτερους της παίκτες, μόλις στα 24 του χρόνια.

4) Αναστάσιος Μπακασέτας (Τραμπζονσπόρ), 11 εκατ. ευρώ

Συμπαίκτης με τον Μανώλη Σιώπη τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Τάσος Μπακασέτας αγωνίστηκε σε πολλές ελληνικές ομάδες. Σε Θρασύβουλο, Αστέρα Τρίπολης, Άρη, Πανιώνιο κι από το 2016 μέχρι το 2019 στην ΑΕΚ. Με την Ένωση κατέκτησε το ελληνικό πρωτάθλημα και το 2019 μετακόμισε στην Αλανιασπόρ μαζί με τον Μανώλη Σιώπη.

Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις έκαναν την Τραμπζονσπόρ να τον αποκτήσει τον Ιανουάριο του 2021, για τρία εκατομμύρια ευρώ. Εως τώρα, ο Τάσος Μπακασέτας εντυπωσιάζει με την τουρκική ομάδα, μετρώντας 24 γκολ και 19 ασίστ σε 84 εμφανίσεις. 

3) Κωνσταντίνος Μαυροπάνος (Στουτγκάρδη) 15 εκατ. ευρώ

Στη θέση νούμερο τρία συναντάμε τον Έλληνα κεντρικό αμυντικό της Στουτγκάρδης. Ξεκίνησε την καριέρα του από τον ΠΑΣ Γιάννινα οπού έκανε καλές εμφανίσεις σε ηλικία των μόλις 21 ετών. Η 'Άρσεναλ έδωσε 2,1 εκατομμύρια ευρώ για τον 25χρονο στόπερ, τον χειμώνα του 2018 για τον εντάξει στο δυναμικό της. Ωστόσο, στους «κανονιέρηδες», ο Μαυροπάνος δεν κατάφερε να βρει χρόνο συμμετοχής κι έτσι το καλοκαίρι του 2020 παραχωρήθηκε δανεικός στην Νυρεμβέργη, ενώ την επόμενη ακριβώς χρονιά στην Στουτγκάρδη. 

Στο τέλος του δανεισμού του, η γερμανική ομάδα τον έκανε δικό της για 3,2 εκατομμύρια ευρώ, 12 εκατομμύρια κάτω από την αξία του. Εως τώρα έχει ξεχωρίσει με τις εμφανίσεις του και δεν αποκλείεται το προσεχές καλοκαίρι αρκετά μεγαθήρια της Ευρώπης να εξετάσουν την περίπτωση του.

2) Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Μπενφίκα) 16 εκατ. ευρώ

Στη θέση νούμερο δύο, συναντάμε τον Έλληνα πορτιέρε, Οδυσσέα Βλαχοδήμο, με την χρηματιστηριακή του αξία να φτάνει τα 16 εκατομμύρια ευρώ. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Στουτγκάρδη, με τον Παναθηναϊκό να τον κάνει δικό του τον χειμώνα του 2016. Στους «πράσινους» παρέμεινε για δύο χρόνια, καθώς με τις εμφανίσεις του εντυπωσίασε τους ανθρώπους της Μπενφίκα, οι οποίοι έδωσαν 2,4 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν. Από τότε είναι ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας, ενώ έχει προσελκύσει ενδιαφέρον από ομάδες όπως η Ατλέτικο.

Ωστόσο, ο «Ody» έχει ήδη συμφωνήσει σε προφορικό επίπεδο με την διοίκηση της Μπενφίκα και συνεπώς απομένουν μόνο οι υπογραφές για να ολοκληρωθεί το deal ανάμεσα στις δύο πλευρές! Υπενθυμίζουμε ότι ο Βλαχοδήμος διανύει την πέμπτη του σεζόν με τους «Αετούς», των οποίων την εστία έχει ήδη υπερασπιστεί 193 φορές σε όλες τις διοργανώσεις.

1) Κωνσταντίνος Τσιμίκας (Λίβερπουλ) 18 εκατ. ευρώ

Στην κορυφή της σχετικής λίστας δεν θα μπορούσε να είναι κανείς άλλος από τον Κώστα Τσιμίκα, ο οποίος αγωνίζεται ως αριστερός μπακ στην ομάδα της Λίβερπουλ. Ο Έλληνας αμυντικός ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στον Ολυμπιακό, ενώ αγωνίστηκε στο εξωτερικό ως δανεικός σε Έσμπιεργκ και Βίλεμ. Την τριετία 2018-2020, έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις με την φανέλα του Ολυμπιακού, ειδικότερα στο Champions League, ενάντια σε Μπάγερν Μονάχου και Τότεναμ. Οπως και στο Europa League.

Οι τρομερές του εμφανίσεις έκαναν την Λίβερπουλ να βγάλει από τα ταμεία της 13 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της το καλοκαίρι του 2020. Η πρώτη του χρονιά ήταν δύσκολη, ωστόσο σήμερα θεωρείται ένα χρήσιμο πολυεργαλείο για τον Γιούργκεν Κλοπ. Μετράει 49 εμφανίσεις με τους «Reds», έχοντας 11 ασίστ. Μάλιστα, πέτυχε το καθοριστικό πέναλτι ενάντια στην Τσέλσι στον τελικό του Carabao Cup.