Ποστέκογλου ο «άγγελος» της Τότεναμ: «Απλώς αντιγράφω τον Πεπ φίλε» (vid)

Σον & Άγγελος Ποστέκογλου

i

©Photo by Visionhaus/Getty Images/Ideal Images

Ποστέκογλου ο «άγγελος» της Τότεναμ: «Απλώς αντιγράφω τον Πεπ φίλε» (vid)

Κώστας Τόπας 10:13 - 08.09.2023 / Ανανεώθηκε: 10:17 - 08.09.2023

Η Τότεναμ απολαμβάνει την δεύτερη θέση στην Premier League κι αυτό πιστώνεται στον Ελληνοαυστραλό τεχνικό, Άγγελο Ποστέκογλου, ο οποίος κατάφερε να κάνει τους οπαδούς των «σπιρουνιών» να ξεχάσουν γρήγορα τον Χάρι Κέιν.

Η αποχώρηση του Χάρι Κέιν για λογαριασμό της Μπάγερν προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στους οπαδούς της Τότεναμ». Τα «σπιρούνια» πήραν αμέσως τον τίτλο της «πιθανής απογοήτευσης» ενόψει της Premier League 2023-24. Ωστόσο, όπως φαίνεται έχουν βρει τον ιδιαίτερο «φύλακα άγγελό» τους στη φιγούρα του Άγγελου Ποστέκογλου.

Η Τότεναμ μετά από τέσσερις αγωνιστικές είναι δεύτερη με 10 βαθμούς στους 12 πιθανούς. Μόνο η Σίτι (12) είναι μπροστά στη βαθμολογία από την ομάδα του ΕλληνοΑυστραλού τεχνικού. Ελάχιστη ή καθόλου σχέση με τους τελευταίους προπονητές στον πάγκο των Σπερς: Νούνο, Μουρίνιο και Κόντε «η Τότεναμ, τα τελευταία χρόνια, είχε μερικούς καταξιωμένους προπονητές που ήταν επιτυχημένοι χάρη σε μια νοοτροπία, λίγο πιο αμυντική. 

«Ο Ποστέκογλου μας είπε: "Παίξτε χωρίς δεσμά. Αν αυτό πάει στραβά, θα φταίω εγώ"»

Ίσως, αν έχετε δουλέψει με αυτούς τους προπονητές, το φυσικό σας ένστικτο είναι σχεδόν να βάλετε τον εαυτό σας στην άμυνα, αλλά είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που θέλει ο προπονητής. Ο Ποστέκογλου έφτασε και έδιωξε όλες αυτές τις έννοιες. Μας είπε: "Παίξτε χωρίς δεσμά. Αν αυτό πάει στραβά, θα φταίω εγώ"», ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Τζέιμς Μάντισον.

Ο Άγγελος Ποστέκογλου φαίνεται πως πάει κόντρα στους προηγούμενους προπονητές που είχαν αναλάβει την Τότεναμ. Τουλάχιστον σε σχέση με την φιλοσοφία τους. «Απλώς αντιγράφω τον Πεπ, φίλε!» είπε ανάμεσα στα γέλια σε μια συνομιλία που είχε ο Ποστέκογλου με τον Τζο Κόουλ και τον Πίτερ Κράουτς. Ο Γκουαρδιόλα, περιέργως, αποθέωσε την υπογραφή του στην ομάδα του Λονδίνου: «Ένας άλλος εξαιρετικός προπονητής έρχεται στην Premier. Είχα την τύχη να τον συναντήσω στο Τόκιο πριν από χρόνια, όταν προπονούσε τη Γιοκοχάμα, και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Επιπλέον, έχει κάνει σπουδαία δουλειά στη Σέλτικ».

Οι ομοιότητες με τον Γκουαρδιόλα

Με τον Γκουαρδιόλα, ο Ποστέκογλου έχει έναν κοινό παρονομαστή: Την τακτική ευελιξία. «Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου χρησιμοποιούσα διαφορετικά συστήματα ανάλογα με τους παίκτες που είχα. Σήμερα υπάρχει τόση ρευστότητα στο ποδόσφαιρο που χρειάζεσαι παίκτες που είναι ικανοί να παίξουν πολλούς ρόλους», λέει ο τεχνικός της Τότεναμ. «Σε γενικές γραμμές έχω παίξει 4-3-3 [στην Τότεναμ είναι περισσότερο σαν 4-2-3-1], αλλά μπορεί να υπάρχουν πολλές στιγμές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού που δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε το σύστημα», διευκρινίζει.

«Καλύτερος από Γκουαρδιόλα, Μουρίνιο, Μαντσίνι, Πελεγκρίνι...»

Η αναγνώριση του «Ange» ξεπερνά τα σύνορα. «Μίλησα με τον Τζο Χαρτ και μου είπε ότι είναι ο καλύτερος προπονητής που έπαιξε ποτέ, τακτικά... και σε όλα. Και ο Τζο είχε κάποιους αξιοπρεπείς προπονητές [Γκουαρδιόλα, Μουρίνιο, Μαντσίνι, Πελεγκρίνι]», αποκάλυψε ο επιθετικός της Γουέστ Χαμ, Μάικλ Αντόνιο σε πρόσφατο podcast.

Ο Ποστέκογλου, προς το παρόν, προτιμά να πηγαίνει βήμα-βήμα: «Είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά υπάρχουν μερικά πολύ καλά σημάδια. Στόχος μας είναι να παίξουμε ποδόσφαιρο που όλοι θέλουν να δουν, όχι μόνο οι οπαδοί της Τότεναμ». Το βέβαιο είναι ότι οι «Spurs» βρήκαν τον «φύλακα άγγελό» τους.