Πού θα μπορούσε να γίνει ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας στην Αυστραλία; (gallery)

Πού θα μπορούσε να γίνει ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας στην Αυστραλία; (gallery)

Τζιοβάνι Ζάκαρη 09:20 - 11.02.2023 / Ανανεώθηκε: 09:21 - 11.02.2023

Η ιδέα της ΕΠΟ για τελικό Κυπέλλου Ελλάδας στην Αυστραλία έβαλε το Sportal σε σκέψεις και αποφασίσαμε να ψάξουμε το που θα μπορούσε να γίνει το εν λόγω ματς.

Μετά την Γερμανία και την Αγγλία, ο Τάκης Μπαλτάκος ενέπλεξε και την Αυστραλία στις πιθανές χώρες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Μπορεί οι φιναλίστ να μην έχουν γίνει γνωστοί ακόμα, αν και η ΑΕΚ έχει ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα μετά τη νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό, εντούτοις η ΕΠΟ προτρέχει ούτως ώστε να οργανώσει σωστά το παιχνίδι.

Η Ομοσπονδία πήρε την απόφαση να διεξάγει τον τελικό στο εξωτερικό, θεωρώντας πως ήρθε η ώρα για τους ομογενείς να δουν έναν από κοντά. Κάπως έτσι φτάσαμε στις υποψήφιες, για φιλοξενία του αγώνα, χώρες, με εκείνη των... καγκουρό να μπαίνει στην εξίσωση, λόγω της μεγάλης παρουσίας Ελλήνων. Η απόφαση αυτή έβαλε σε σκέψεις το Sportal! Στην Αγγλία υπάρχει το «Stamford Bridge» και στη Γερμανία πιθανότατα η «Allianz Arena». Στην Αυστραλία; Αυτή την απορία είχαμε και αποφασίσαμε να ψάξουμε τα γήπεδα που θα μπορούσαν να υποδεχτούν την αναμέτρηση, με βάση την κάθε περιοχή ελληνικής μειονότητας.

Melbourne Cricket Ground

Melbourne Cricket Ground /Helifilms Australia PTY Ltd/Getty Images

Το «Melbourne Cricket Ground» γνωστότερο ως «The G» αποτελεί ιδανική λύση για αυτό που θέλει η ΕΠΟ. Ο πρώτος λόγος είναι η χωρητικότητα του. Βλέπετε το εν λόγω στάδιο είναι το 11ο μεγαλύτερο στον κόσμο αφού μπορεί να φιλοξενήσει στις κερκίδες του πάνω από 100.000 φιλάθλους. Μπορεί η κύρια χρήση του - όπως υποδηλώνει το όνομα του - να είναι το κρίκετ, λόγος για τον οποίο κατασκευάστηκε το 1853 (!), όμως εύκολα μπορεί να μεταμορφωθεί σε ποδοσφαιρική αρένα.

Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο ο τελικός θα μπορούσε να διεξαχθεί εκεί, είναι ο πληθυσμός των Ελλήνων στην περιοχή της Μελβούρνης όπου εδρεύει το γήπεδο. Πιο αναλυτικά, οι ομογενείς της Βικτόρια (μέρος της οποίας είναι η συγκεκριμένη πόλη) αγγίζουν τους 180 χιλ. στον αριθμό, αποτελώντας έτσι την μεγαλύτερη μειονότητα στη χώρα της Ωκεανίας.

Accor Stadium

Accor Stadium / Nick Wilson /Allsport/ Getty Images

Ίσως η πιο... όμορφη λύση που θα μπορούσε να έχει στα χέρια του ο κ. Μπαλτάκος, αφού σε σύγκριση με το προαναφερθέν γήπεδο, το «Accor Stadium» είναι χτισμένο το 1999 με φόντο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Γνωστότερο για τις συναυλίες που φιλοξενεί (μεταξύ άλλων τους AC/DC και τους U2), το εν λόγω στάδιο χρησιμοποιείται κυρίως για αγώνες ράγκμπι.

Μάλιστα, σε σύγκριση με το «Melbourne Cricket Ground», το «Accor Stadium» μπορεί να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό φιλάθλων, αφού η συνολική του χωρητικότητα είναι 115.000 χιλ. άτομα. Το ρεκόρ προσέλευσης είχε έρθει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν φιλοξένησε  τον αριθμό των 114,714 ανθρώπων. Και σε αυτή την περίπτωση η ελληνική ομοιογένεια έχει μεγάλο πληθυσμό, αφού στην πολιτεία του Νιου Σαουθ Ουέιλ κατοικούν 141 χιλ. συμπατριώτες μας.

Adelaide Oval

Adelaide Oval /Dylan Burns/AFL Photos via Getty Images

Ακολουθεί η επιλογή του «Adelaide Oval» η οποία υστερεί σε σύγκριση με τα υπόλοιπα δύο γήπεδα, τόσο σε χωρητικότητα όσο και σε ομορφιά. Όμως παραμένει ένα αρκετά μεγάλο (55.000) και καλοφτιαγμένο γήπεδο, το οποίο χρησιμοποιείται για δύο αθλήματα κυρίως. Το ένα είναι το αυστραλιανό ποδόσφαιρο και το άλλο - όπως και πριν - είναι το κρίκετ.

Το κτίσμα στην Αδελαΐδα κουβαλάει επίσης μία βαριά ιστορία, αφού κατασκευάστηκε το μακρινό 1871. To παράδοξο, δε, είναι πως τα ρεκόρ χωρητικότητας του δεν τα έχει κάνει σε αθλήματα, αλλά στις συναυλίες των Εντ Σίραν και Αντέλ. Πάντως στην περίπτωση που ο τελικός γίνει εκεί το γήπεδο πιθανότατα θα χρειαστεί... εξωτερική βοήθεια για να γεμίσει, αφού ο πληθυσμός των Ελλήνων στη Νότια Αυστραλία είναι 40 χιλ. άνθρωποι.