Υπό τον φόβο του υποβιβασμού Τσέλσι και Σίτι ελπίζουν σε αδιέξοδο μέσω Super League

Μάντσεστερ Σίτι

i

© Photo by Robert Michael/picture alliance via Getty Images

Υπό τον φόβο του υποβιβασμού Τσέλσι και Σίτι ελπίζουν σε αδιέξοδο μέσω Super League

Κώστας Τόπας 15:03 - 02.12.2023

Οι πιθανές κυρώσεις σε βάρος των «κολοσσών» της Premier League, Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι μπορούν να ανοίξουν ξανά ένα νέο πανόραμα για τη Super League.

Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο παρακολουθεί με ενδιαφέρον την απόφαση που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ) στο Λουξεμβούργο στις 21 Δεκεμβρίου σε σχέση με την «υπόθεση της Super League» . Η απόφαση, η απόφαση της οποίας θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μονοπωλίου που ασκείται από την UEFA και τη FIFA στη διοργάνωση διοργανώσεων. Αυτό το γεγονός θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια καμπή στη δομή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η ατμόσφαιρα που οδήγησε στην καταδίκη είναι ιδιαίτερα ταραχώδης στην Αγγλία. Η ποινή των 10 βαθμών που επιβλήθηκε στην Έβερτον για παραβίαση των κανόνων του Financial Fair Play θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή , καθώς άλλοι σύλλογοι της Premier League, συμπεριλαμβανομένης της Μάντσεστερ Σίτι και της Τσέλσι (και οι δύο ιδρυτές της Super League), αντιμετωπίζουν παρόμοιες έρευνες και ενδέχεται να τιμωρηθούν.

Στη χειρότερη περίπτωση, η μέγιστη ποινή θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβιβασμό σε μη επαγγελματική κατηγορία, ένα σενάριο που προκαλεί φόβο και στους δύο συλλόγους. Η πιθανότητα αυστηρών κυρώσεων έχει πυροδοτήσει ανησυχία σε Τσέλσι και Σίτι, με ορισμένους ειδικούς να προτείνουν ότι, σε περίπτωση δυσαρέσκειας από τους πιο ισχυρούς συλλόγους, η συζήτηση για μια νέα Super League θα μπορούσε να επανεμφανιστεί.

Η Super League, η οποία εμφανίστηκε στις 19 Απριλίου 2021, εγκαταλείφθηκε γρήγορα από τους αγγλικούς συλλόγους ενόψει της έντονης αντίθεσης από τους φιλάθλους και την κοινή γνώμη. Η επικείμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για το μέλλον των ευρωπαϊκών διαγωνισμών.