Οι επτά... Μπέντζαμιν Μπάτον που παίζουν ακόμη ποδόσφαιρο

Κριστιάνο Ρονάλντο - Λούκα Μόντριτς - Τιάγκο Σίλβα

Οι επτά... Μπέντζαμιν Μπάτον που παίζουν ακόμη ποδόσφαιρο

Γιάννης Λιβανός • 20:42 - 01.12.2023 / Ανανεώθηκε: 10:14 - 02.12.2023

Η μπάλα χρόνια δεν κοιτά! Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν οι επτά ποδοσφαιριστές που έχουν.... ξεχάσει να τα παρατήσουν, δείχνοντας πως το τόπι δεν ξεχνιέται όσα χρόνια και αν περάσουν, ενώ κάποιοι είναι σαν το καλό κρασί. Όσο παλιότερο, τόσο το καλύτερο!

Οι επτά παρακάτω παίκτες, αν και βρίσκονται σε προχωρημένη ποδοσφαιρική ηλικία αποτελούν τρανό παράδειγμα πώς αν το λέει η καρδούλα σου μπορείς να αγωνίζεσαι μέχρι τα 40 σου χρόνια. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι η πιο φωτεινή απ' όλες τις περιπτώσεις παικτών, αφού παρόλο που κοντεύει να πατήσει τα 39, η σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα παραμένει άκρως... ερωτική. 

Λίγους μήνες πριν σβήσει τα 39 κεράκια λοιπόν ο Πορτογάλος σταρ εξακολουθεί να τα πηγαίνει περίφημα με τη «στρογγυλή θεά», την οποία ακόμη και σήμερα στέλνει τηλεκατευθυνόμενη στα αντίπαλα δίχτυα. Όπως το καλό κρασί παραμένει χρόνια στα υπόγεια κελάρια μέχρι να φτάσει στο κολονάτο ποτήρι για κατανάλωση, έτσι και οι forever youngs (όπως έλεγε το τραγούδι των Alphaville, που σίγουρα ξέρουν οι παλιότεροι) ποδοσφαιριστές περνούν μία δεύτερη νιότη, σαν άλλοι Μπένζαμιν Μπάτον. Ανοίγοντας λοιπόν το χρονοντούλαπο της φετινής σεζόν μπορούμε να δούμε τι έχει πετύχει ο καθένας από τους επτά «γερόλυκους» παίκτες.

Ο πρεσβύτερος όλων και βράχος στην άμυνα Πέπε

Ο Πορτογάλος αμυντικός, Πέπε στα 40 προς 41 χρόνια του ηγείται της οπισθοφυλακής της Πόρτο. Ο σκληροτράχηλος αμυντικός, έχει συνολικά μέχρι στιγμής καταγράψει 10 συμμετοχές, τις οποίες έχει συνδυάσει με μία ασίστ και ένα γκολ. Ο άλλοτε στόπερ της Ρεάλ Μαδρίτης, όταν αγωνίζεται προσδίδει σιγουριά στα μετόπισθεν της Πόρτο. Λογικό αυτό βέβαια, για έναν παίκτη που έχει «φάει με το κουτάλι» τα γήπεδα και έχει μαρκάρει ένα σωρό παιχταράδες ειδικά την εποχή που ήταν στη «βασίλισσα».

Ο 4Οχρονος παίκτης αποτέλεσε και αποτελεί ακόμη και σήμερα εφιάλτη για πολλούς επιθετικούς, καθώς φημίζεται για το πολύ σκληρό του παιχνίδι και ενίοτε για τα άτσαλα μαρκαρίσματα του. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Πέπε έχει γερή κράση, έχοντας παίξει παραπάνω από 800 επίσημα παιχνίδια στο ενεργητικό του, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως αγωνίζεται ακόμη με την εθνική ομάδα της χώρας του. Το συμβόλαιο του Πέπε με τους «δράκους» λήγει τον Ιούνιο και μένει να φανεί αν θα ανανεωθεί ή αν αυτή η σεζόν θα αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» της πλούσιας καριέρας του Πορτογάλου.

Τιάγκο Σίλβα, ένας 39άρης που παίζει ακόμη στο «νησί»

Επόμενος της λίστας μας είναι ο Τιάγκο Σίλβα. Ο Βραζιλιάνος στόπερ αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην άμυνα των μπλέ εδώ και μία τετραετία. Σε όσα ματς αγωνίζεται, οι ''Μπλε'' είναι πιο ''σφιχτοί'' και πιο σοβαροί στα μετόπισθεν. Για να ακριβολογούμε ο Σίλβα έχει αγωνιστεί σε 13 παιχνίδια πρωταθλήματος με την Τσέλσι και κατάφερε να σημειώσει και ένα τέρμα στο δύσκολο παιχνίδι απέναντι  στη Μάντσεστερ Σιτι

Ο Τιάγκο Σίλβα είναι γνώστης του αμυντικού παιχνιδιού, ενώ ως Βραζιλιάνος ξέρει να χειρίζεται πολύ καλά την μπάλα με τα πόδια. Είναι πάρα πολύ καλός στον αέρα και γενικά δυνατός στα μαρκαρίσματα και παρόλο που είναι σε προχωρημένη ποδοσφαιρική ηλικία είναι και αρκετά γρήγορος. Το συμβόλαιο του με την ομάδα του Λονδίνου λήγει τον Ιούνιο, οπότε οι «μπλε» λογικά ή θα τον ανανεώσουν άλλη μία χρονιά, για να κλείσει σε αυτούς την καριέρα τους. ή θα τον αφήσουν ελεύθερο να βρει νέα ποδοσφαιρική στέγη.

Ματιέ Βαλμπουενά, ο βραχύσωμος «δαίμονας» του Απόλλωνα Λεμεσού

Γινόταν να μην συμπεριλάβουμε τον δαιμόνιο Γάλλο του Απόλλωνα Λεμεσού; Φυσικά και όχι. Ο Ματιέ Βαλμπουενά στα 39 του πλέον χρόνια δείχνει χάρμα ιδέσθαι φέτος στην Κύπρο. Ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού έχει παίξει σε 12 παιχνίδια μέχρι στιγμής με τους Κύπριους, πετυχαίνοντας μάλιστα και δύο γκολ.

Ωστόσο, ο Βαλμπουενά δεν είναι μόνο αυτά που λένε οι αριθμοί. Ο Γάλλος είναι πολλά περισσότερα από αυτά και κυρίως το γεγονός ότι είναι πολύ σημαντικός και ως προσωπικότητα μέσα στα αποδυτήρια της ομάδας. Αν και έχει χάσει την έκρηξη και την ταχύτητα του λόγω ηλικίας, η σπιρτάδα στο μυαλό του παραμένει αναλλοίωτη

Αυτή η εξυπνάδα άλλωστε φάνηκε και από τις απευθείας εκτελέσεις φάουλ απέναντι στην Καρμιώτισσα και την Αθλητική Ένωση Ζακακίου. Δεδομένη η ποιότητα του Γάλλου, δεδομένη όμως και η ηλικία του, επομένως το σενάριο να συνεχίσει άλλη μία χρονιά στους Κύπριους δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες.

Ο ξεχασμένος Ινιέστα κι όμως παίζει ακόμη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Πάνε πέντε και πλέον χρόνια απ' όταν ο Αντρές Ινιέστα αποχώρησε από την Μπαρτσελόνα για.. άλλες πολιτείες. Πήγε στην Ιαπωνία για λογαριασμό της Βίσελ Κόμπε και παρέμεινε σε αυτήν πέντε αγωνιστικές περιόδους. Φέτος παίζει για λογαριασμό του Έμιρεϊτς Κλαμπ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έχει αγωνιστεί έως τώρα σε εννέα ματς, βάζοντας παράλληλα και δύο τέρματα. 

Αν μη τι άλλο η ποιότητα του εγνωσμένη από χρόνια, ωστόσο η παρουσία του στην Σαουδική Αραβία μοιάζει περισσότερο ως ευκαιρία να «κολλήσει» τα τελευταία ένσημα της σπουδαίας καριέρας του. Το συμβόλαιο του Ισπανού μέσου εκπνέει τον Ιούνιο του 2024 και θα είναι έκπληξη αν τον ξαναδούμε με ποδοσφαιρικά παπούτσια και του χρόνου. 

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο ανέγγιχτος απ' τον χρόνο

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε πέρυσι τον Ιανουάριο την κίνηση-ματ να μετακομίσει στη Σαουδική Αραβία για λογαριασμό της Αλ Νασρ, σε μία κίνηση εντυπωσιασμού για το εν λόγω πρωτάθλημα, οποία παράλληλα έχει γεμίσει τον τραπεζικό λογαριασμό του με πολλά μηδενικά! Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ωστόσο, μόνο ως αγγαρεία δεν είδε το πρωτάθλημα στη χώρα του πετρελαίου. 

Συγκεκριμένα, ο Πορτογάλος σταρ έχει παίξει σε 19 αγώνες, τους οποίους έχει συνδυάσει με 18 γκολ και εννέα ασίστ. ΄Οχι κι' άσχημα για παίκτη σχεδόν στα 39 του έτσι; Ο Ρονάλντο συνεχίζει απτόητος και στην εθνικής Πορτογαλίας, στην οποία είναι ηγέτης και ρέκορντμαν με 205 επίσημες παρουσίες και 128 τέρματα. Ο CR7 έχει συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2025, όταν και θα έχει σβήσει τα 40 του κεράκια. Δεν αποκλείεται να φύγει από τη Σαουδική Αραβία, αν δεχθεί κάποια δελεαστική πρόταση από Ευρωπαϊκή ομάδα, αφού στον ορίζοντα δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη να κρεμάσει τα παπούτσια σύντομα.

Μόντριτς, ο γερόλυκος μαέστρος της Βασίλισσας με το «πόδι διαβήτη»

Ο Λούκα Μόντριτς ανήκει στην κλειστή κατηγορία παικτών που αν και έχει μπει στα 38 του χρόνια παίζει ακόμη σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες του πλανήτη. Αυτή, ίσως είναι η τελευταία χρονιά που τον βλέπουμε στα γήπεδα, για αυτό πρέπει να ευχαριστηθούμε τις στιγμές «μαγείας» που μας προσφέρει με κάθε ευκαιρία.

 Ο Κροάτης μαέστρος και υπαρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης διάγει την δωδέκατη του σεζόν στη βασίλισσα. Ο διεθνής Κροάτης και αρχηγός της εθνικής ομάδας έχει παίξει σε 16 παιχνίδια της ομάδας του και έχει μοιράσει δύο τελικές πάσες , συγκομιδή που μαρτυρά πώς σιγά-σιγά ο Μόντριτς έχει καθοδική πορεία στην απόδοση του. Το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2024 και περιμένουμε να δούμε αν θα ανανεώσει ή αν θα βάλει τέλος στην καριέρα του στην ομάδα που κατέκτησε κυριολεκτικά τα πάντα.

Γκιγιέρμο Οτσόα, ο γκολκίπερ με την αφάνα και τα «έξι δάχτυλα»

Ο Μεξικανός γκολκίπερ αγωνίζεται με τη φανέλα της Σαλερνιτάνα από πέρυσι. Φέτος έχει παίξει σε 11 αγώνες της ομάδας του, που παλεύει και πάλι να αποφύγει τον υποβιβασμό. Ο γκολκίπερ με το περίεργο μαλλί είχε γραφτεί στα ρεπορτάζ της χώρας μας για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, ωστόσο δεν ήρθε στη χώρα μας και μένει να φανεί  αν στα επόμενα 1-2 χρόνια έρθει σε κάποια ελληνική ομάδα. Το τρέχον συμβόλαιο του λήγει τον Ιούνιο του 2025, εντούτοις μοιάζει απίθανο ο Οτσόα να ακολουθήσει τη Σαλερνιτάνα στη Serie B αν αυτή υποβιβαστεί φέτος.