Ρονάλντο, Μπίτσαν, Μέσι - Αυτοί είναι οι κορυφαίοι σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο

i

© Photo by Yasser Bakhsh/Getty Images/Ideal Images

Ρονάλντο, Μπίτσαν, Μέσι - Αυτοί είναι οι κορυφαίοι σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 11:45 - 24.03.2023 / Ανανεώθηκε: 12:38 - 24.03.2023

Οι κορυφαίοι σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, η πρωτιά του Κριστιάνο Ρονάλντο, η θέση του Μέσι και μία κατάταξη γεμάτη από θρύλους.

Στην αναμέτρηση με το Λίχτενσταιν, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγραψε ιστορία καθώς σημείωσε απίθανα ρεκόρ. Χάρη στα δύο του γκολ, ο Πορτογάλος σταρ έφτασε τα 830 γκολ καριέρας κι έγινε πλέον ο ρέκορντμαν συμμετοχών σε επίπεδο εθνικών ομάδων στα 38 του χρόνια. Από την άλλη, ο Λιονέλ Μέσι συνεχίζει στο ίδιο τροπάριο, καθώς τα ρεκόρ για τον Pulga δεν έχουν σταματήσει να σπάνε.

 Στην αναμέτρηση της Αργεντινής κόντρα στον Παναμά, ο Λίο πέτυχε γκολ με εκπληκτική εκτέλεση φάουλ κι έφτασε τα 800 τέρματα. Οι δύο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές τουλάχιστον της τελευταίας 15ετίας δεν σταματάνε να γράφουν ιστορία είτε με τους συλλόγους, είτε με τις εθνικές τους. Μπορεί στη λίστα των σκόρερ ο 38χρονος ποδοσφαιριστής της Αλ Νασρ να υπερτερεί, όμως όσο συνεχίζουν να παίζουν στο κορυφαίο επίπεδο, η «μάχη» θα είναι μεγάλη μέχρι τέλους.

Αναλυτικά η λίστα με τους 15 κορυφαίους σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου:

15ος: Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (570 γκολ)
 

Ο Σουηδός σούπερ σταρ είναι από τους καλύτερους σέντερ φορ που έχουν περάσει από τα γήπεδα της Ευρώπης κι όχι μόνο, την τελευταία 20ετία. Ο 41χρονος επιθετικός έχει λαμπρή καριέρα, διότι έχει αγωνιστεί σε ομάδες όπως ο Άγιαξ, η Μίλαν, η Μπαρτσελόνα, η Ίντερ κλπ.

14ος: Τούλιο Μαραβίλια (575 γκολ)

Ο Βραζιλιάνος πρώην επιθετικός υπήρξε ένας από τους καλύτερους σκόρερ της εποχής του, με τον ίδιο να αγωνίζεται σε διάφορες ομάδες της χώρας του και του εξωτερικού, σε μία καριέρα άνω των τριών δεκαετιών. Επίσης, ο ίδιος ισχυρίζεται πως έχει πετύχει πάνω από 1.000 γκολ, συμπεριλαμβανομένου τους αγώνες στο ερασιτεχνικό επίπεδο.

13ος: Ούβε Ζέελερ (575 γκολ) 

Ο Γερμανός επιθετικός αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της γενιάς του, ενώ επίσης ψηφίστηκε ως ο 45ος καλύτερος παίκτης του 20ού αιώνα στις εκλογές της IFFHS. Τα 575 γκολ τα πέτυχε σε μόλις 649 εμφανίσεις.

12ος: Φέρεντς Ντέακ (576 γκολ)

Ο Ούγγρος επιθετικός είναι κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης, για τα περισσότερα τέρματα πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας σε μία αγωνιστική περίοδο (66 γκολ).

11ος: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (612 γκολ)

Ο Πολωνός φορ μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία από τις «μηχανές» του γκολ της σύγχρονης ιστορίας του ποδοσφαίρου. Ο «Λέβα» βραβεύτηκε ως ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο το 2020 και το 2021 από τη FIFA. Από τη φετινή σεζόν αγωνίζεται στην Μπαρτσελόνα, όμως τα τελευταία χρόνια έχει γράψει ιστορία με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου.

10ος: Τζοζεφ Μπάμπρικ (616 γκολ)

Ο Μπάμπρικ είναι ο δεύτερος διεθνής Βορειοϊρλανδός ποδοσφαιριστής της συγκεκριμένης λίστας. Αποτέλεσε τον βασικό επιθετικό της Τσέλσι από τη σεζόν 1935 μέχρι το 1938, σημειώνοντας 34 γκολ. Ωστόσο, τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του τα πέρασε στη Λίνφιλντ, όπου σκόραρε 286 γκολ σε μόλις 183 αγώνες πρωταθλήματος.

9ος: Εουσέμπιο (619 γκολ)

Ο Εουσέμπιο ήταν ένας από τους κορυφαίους αν όχι ο καλύτερος επιθετικός, τη δεκαετία 1960-70. Αποτέλεσε μία εμβληματική μορφή της Μπενφίκα, καθώς επίσης ψηφίστηκε ως ο 9ος καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα στις εκλογές της IFFHS.

8ος: Γκερντ Μίλερ (634 γκολ)

Ο διεθνής Γερμανός επιθετικός έγινε γνωστός για τη δεινότητά του στο σκοράρισμα. Αποτέλεσε σύμβολο της Μπάγερν Μονάχου κι έγραψε ιστορία και με τη χώρα του, καθώς πέτυχε το νικητήριο γκολ για λογαριασμό της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974, κόντρα στην Ολλανδία (2-1).

7ος: Τζίμι Τζόουνς (647 γκολ)

Ο Τζίμι Τζόουνς ήταν ένας από τους θρύλους της Γκλέναβον, καθώς με τη φανέλα της σκόραρε 517 φορές. Επίσης, στη μεταπολεμική περίοδο αναδείχθηκε ο καλύτερος σκόρερ της χώρας του.

6ος: Φέρεντς Πούσκας (729 γκολ) 

Ο Ούγγρος ποδοσφαιριστής, Φέρεντς Πούσκας θεωρείται ως το πρώτο υπέρλαμπρο αστέρι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου κι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, με πολυάριθμους τίτλους σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο. Επίσης, αποτέλεσε έναν από τους θρύλους της Ρεάλ Μαδρίτης.

5ος: Πελέ (762 γκολ)

Ο Πελέ για πάρα πολλούς ανθρώπους είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έχει περάσει από τα γήπεδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Επίσης, βραβεύτηκε από τη FIFA ως ο κορυφαίος όλων των εποχών, ενώ αναδείχθηκε τρεις φορές νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη Βραζιλία.

4ος: Ρομάριο (775 γκολ)

Ο Ρομάριο είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς που έχει βγάλει το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Ο Ρονάλντο Ναζάριο αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του, καθώς όπως δήλωσε το «φαινόμενο», έμαθε για την τέχνη του γκολ από τον θρυλικό Ρομάριο. Τα 775 γκολ στην καριέρα του, υποδεικνύουν τη δεινότητα του ποδοσφαιριστή στο σκοράρισμα.

3ος: Λιονέλ Μέσι (800 γκολ)

Ο Λιονέλ Μέσι είναι ίσως για πολλούς ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη, ο οποίος χάρη στην πρόσφατη κατάκτηση του Μουντιάλ έγινε ένας από τους πιο ολοκληρωμένους. Ο Pulga μπορεί να μην παίζει στη θέση του σέντερ φορ, όμως το ταλέντο του τον έχει τοποθετήσει στην πρώτη τριάδα των σκόρερ. Ο θρύλος της Μπαρτσελόνα έφτασε τα 800 γκολ χάρη στην εκπληκτική εκτέλεση φάουλ στο φιλικό κόντρα στον Παναμά, ενώ χρειάζεται μόλις ένα ακόμη για να τα... εκατοστίσει και με τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής.

2ος: Γιόζεφ Μπίτσαν (805 γκολ)

Ο Γιόζεφ Μπίτσαν έχει πετύχει 805 γκολ και βρίσκεται στη δεύτερη θέση, αν κι από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να περάσει στην τρίτη. Ο Τσεχοαυστριακός επιθετικός ήταν μέλος της Εθνικής Αυστρίας, όταν η ομάδα έφτασε στους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1934.

 Μετά το τέλος της καριέρας του και μέχρι πριν λίγο καιρό, υπήρχαν πολλές αντιφατικές αναφορές σχετικά με τον επίσημο αριθμό τερμάτων του Μπίτσαν, αλλά μετά από ένα αφιέρωμα του 2020 από τη FIFA για την επέτειο γέννησής του, αποκαλύφθηκε ότι σημείωσε 805 γκολ σε μια καριέρα που κυμαινόταν μεταξύ 1931 και 1955. Κάποιοι συμπαίκτες του μάλιστα, ισχυρίστηκαν ότι είχε βάλει στην πραγματικότητα περισσότερα από 5.000, με τον Μπίτσαν να δηλώνει: «Ποιος θα με πίστευε αν έλεγα ότι είχα σκοράρει πέντε φορές περισσότερα γκολ από τον Πελέ;...»

1ος: Κριστιάνο Ρονάλντο (830 γκολ)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο θεωρείται ευρέως ως ένας από τους καλύτερους στην ιστορία του αθλήματος. Ο Πορτογάλος σταρ έχει γράψει ιστορία κυρίως με τις φανέλες των Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ όπως μας έχει αποδείξει πολλάκις, η αγαπημένη του διοργάνωση είναι το Champions League, καθώς εκεί έχει γράψει απίθανα ρεκόρ. Με τα δύο του γκολ στη χθεσινή (23/3) αναμέτρηση κόντρα στο Λίχτενσταιν, ο άσος της Αλ Νασρ έφτασε τα 830 γκολ, πήρε σημαντική διαφορά από τον δεύτερο στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ κι έγινε πλέον ο ρέκορντμαν συμμετοχών σε επίπεδο εθνικών ομάδων στα 38 του χρόνια.