Σάντος: «Με τον Κριστιάνο δεν μιλάμε πλέον, γι' αυτό τον έβαλα στον πάγκο στο Παγκόσμιο Κύπελλο»

Φερνάντο Σάντος - Κριστιάνο Ρονάλντο

i

Φερνάντο Σάντος - Κριστιάνο Ρονάλντο/©Intime

Σάντος: «Με τον Κριστιάνο δεν μιλάμε πλέον, γι' αυτό τον έβαλα στον πάγκο στο Παγκόσμιο Κύπελλο»

Κώστας Τόπας 11:12 - 08.11.2023

Ο Φερνάντο Σάντος σε μεγάλη συνέντευξή του στην «A Bola» μίλησε για τη σχέση του με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι πλέον δεν έχουν καμία επαφή οι δυο τους είναι σαν πατέρας και γιος.

Έντεκα μήνες μετά την αποχώρησή του από τη θέση του προπονητή στην εθνική Πορτογαλίας, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Φερνάντο Σάντος άνοιξε τα χαρτιά του στην «Α Bola» και μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις επιλογές που έκανε στο Κατάρ, δηλαδή αυτή που άφησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο εκτός ενδεκάδας στα παιχνίδια με την Ελβετία και το Μαρόκο. Κάτι που, όπως τόνισε θα έκανε ξανά. Σε αυτό το μέρος μιας μεγάλης συνέντευξης, ο άλλοτε τεχνικός της εθνικής Ελλάδας, εξομολογείται ότι καταλαβαίνει την πικρία του «CR7» κι αποκαλύπτει ότι δεν έχει μιλήσει μαζί του από τότε...

«Δεν μιλάμε πια. Δεν ξέρω τι μέρα ήταν. Δεν έχουμε μιλήσει από τότε που ήρθα από το Κατάρ. Δεν έχει καμία σχέση με το παιχνίδι κόντρα στην Ελβετία. Είχα μια πολύ δυνατή σχέση με τον Κριστιάνο. Παιδιά. Εκτός από την επαγγελματική σχέση. Γνωριστήκαμε στο Σπόρτινγκ όταν ήταν 19 ετών και αυτή η σχέση ενισχύθηκε από τη στιγμή που γνωριστήκαμε στην εθνική. Πάντα τα πηγαίναμε πολύ καλά. 

Η έκφραση είναι λίγο δυνατή, αλλά σχεδόν σαν πατέρας και γιος, ή μικρότερος και μεγαλύτερος αδελφός. Είχαμε μια πολύ στενή, πολύ δυνατή σχέση, τόσο επαγγελματική όσο και προσωπική. Και επομένως, το ένα δεν είχε καμία σχέση με το άλλο. Πήρα μια απόφαση στρατηγικής σημασίας στο Κατάρ. Πρέπει να το καταλάβουν λίγο. Απλώς είπα ότι είναι ο καλύτερος στον κόσμο. Και είναι. Υπήρξε όμως μια στιγμή στην καριέρα μου που ήταν πολύ δύσκολη.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 είχε έξι μήνες που είναι τρομεροί. Ακόμη και στην πτυχή της ψυχής. Ξεκινά με εκείνη την ατυχία που βρήκε το σπίτι και την οικογένειά του, την οποία κανένας από εμάς δεν θα θέλει να περάσει (θάνατος ενός από τα δύο δίδυμα παιδιά). Αυτή η στιγμή τον επηρέασε πραγματικά και μετά υπάρχει το αθλητικό κομμάτι. Ο Κριστιάνο δεν ήταν στην προετοιμασία. Πέρασε δύο μήνες χωρίς προπόνηση. Στη συνέχεια ο Κριστιάνο επιστρέφει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά ουσιαστικά δεν χρησιμοποιείται. 

Αν με ρωτήσετε αν ο Κριστιάνο σωματικά και ατομικά ήταν στην κορυφή, θα σας πω ότι ήταν.. Κανείς δεν φροντίζει καλύτερα το σώμα του, και τις επιδόσεις του, όπως αυτός. Αν κάναμε δοκιμές, ατομικά, θα ήταν στην κορυφή. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για αυτό. Ξέρετε, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που πίστευαν ότι δεν έπρεπε να παίξει και με επέκριναν γι' αυτό, αλλά τον ξέρω καλύτερα από τον καθένα. Όπως και να έχει, όσον αφορά τον ρυθμό του παιχνιδιού, ήταν η χειρότερη στιγμή του. Δεν είχε ρυθμό. 

Προσπαθήσαμε, κατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, και στη συνέχεια στα πρώτα παιχνίδια του ίδιου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, να τον βάλουμε στον ρυθμό αγώνων, αυτό που του έλειπε. Για τα υπόλοιπα δεν του έλειπε τίποτα. Αν έκανε ένα σπριντ με οποιονδήποτε συμπαίκτη του, ή έκανε τεστ αντοχής, μάλλον θα κέρδιζε. Δεν έχει να κάνει με αυτό, ήταν στρατηγικό θέμα. Ένιωσα στα πρώτα παιχνίδια ότι τακτικά για την Πορτογαλία ήταν καλύτερα. Και για αυτόν θα μπορούσε να είναι και καλύτερο. Η σκέψη ήταν η εξής: "Θέλω να το αλλάξω λίγο, χρειάζομαι κάποιον με περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά". Όμως συνέχισε να είναι πολύ σημαντικός για την εθνική ομάδα».