Η συγκινητική ιστορία του Αλέ: Από την καταπολέμηση καρκίνου μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής (vids)

Σεμπάστιαν Αλέ

Η συγκινητική ιστορία του Αλέ: Από την καταπολέμηση καρκίνου μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής (vids)

Κώστας Τόπας 10:05 - 13.02.2024

Μετά από 599 ημέρες διάγνωσης με καρκίνο, ο επιθετικός της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Σεμπάστιαν Αλέ, έγινε ο ήρωας της Ακτής Ελεφαντοστού πετυχαίνοντας το γκολ που έδωσε στην χώρα του το Κύπελλο Εθνών Αφρικής.

Ήταν Ιούνιος του 2022 όταν ο 29χρονος Γαλλο-Ιβοριανός επιθετικός, τότε 27 ετών, Σεμπάστιαν Αλέ εντάχθηκε στην Μπορούσια Ντόρντμουντ από τον Άγιαξ. Μόλις λίγες μέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 17 Ιουλίου, η χαρά μετατράπηκε σε λύπη όταν εντοπίστηκε όγκος στον όρχι, ο οποίος στα τέλη εκείνου του μήνα διαγνώστηκε ως κακοήθης.

Ο Αλέ έπρεπε να βάλει στην άκρη αυτό που αγαπάει, το ποδόσφαιρο για να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και σε χειρουργική επέμβαση δύο φορές. Ο σύλλογός του σεβάστηκε το συμβόλαιο που είχε υπογράψει και με πολύ κόπο και θέληση ο παίκτης κατάφερε τελικά να ξεπεράσει τη σοβαρή ασθένεια. Πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2023, φόρεσε ξανά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια με την επιγραφή «F@@@ Cancer» και ξαναβρήκε όλο τον ενθουσιασμό του.

Ωστόσο, δεν μπορούσε καν να φανταστεί ότι η μοίρα θα επιφύλασσε μια τεράστια ανταμοιβή για την πίστη του. Ο Αλέ ήταν τελικά ο ήρωας μιας ομάδας της Ακτής Ελεφαντοστού που την περασμένη Κυριακή (11/02) ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Αφρικής για τρίτη φορά στην ιστορία της, και ως οικοδέσποινα. Ο Αλέ σημείωσε το καθοριστικό γκολ στο 81ο λεπτό στον τελικό κόντρα στη Νιγηρία σε ένα πολύ περίπλοκο ματς στο οποίο οι αετοί προηγήθηκαν με το γκολ του αμυντικού του ΠΑΟΚ, Εκόνγκ στο 38ο λεπτό. Ο Κεσιέ ισοφάρισε στο 62ο λεπτό και ο Αλέ δέκα λεπτά πριν το φινάλε βρήκε δίχτυα και χάρισε στην ομάδα του το τρόπαιο.

Ονειρευτήκαμε αυτή τη στιγμή τόσες φορές, Ελπίζαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και για άλλη μια φορά το ματς δεν ήταν εύκολο. Οι χαρούμενες σκηνές που βλέπουμε τώρα, αυτό που συμβαίνει στη χώρα, το αξίζουν επίσης. Ελπίζω πραγματικά να κάνει καλό σε πολλούς ανθρώπους», είπε ο Αλέ. Αυτή δεν ήταν μόνο μια παραμυθένια νίκη για τους οικοδεσπότες του τουρνουά, αλλά και για τον επιθετικό της Ντόρτμουντ.

Ο 29χρονος αστέρας των Βεστφαλών δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Ακόμα και όταν έμαθε τα δυσάρεστα, χαμογελούσε καθώς και μοιράστηκε μια φωτογραφία στα social media από το κρεβάτι του νοσοκομείου πριν ξεκινήσει τον πρώτο γύρο θεραπείας τρεις ημέρες μετά τη διάγνωσή του. Η λεζάντα της φωτογραφίας έγραφε: «Καλησπέρα σε όλους ήθελα να σας ενημερώσω ότι το 1ο βήμα ολοκληρώθηκε! «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Μπορούσια Ντόρτμουντ και την ιατρική ομάδα που ήταν εξαιρετικοί μαζί μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φροντιστές του νοσοκομείου για την υποστήριξη και την καλοσύνη τους».

Τα δάκρυα και η στήριξη

Λίγο περισσότερο από ένα μήνα αργότερα, ο Αλέ δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του καθώς εμφανίστηκε σε μια τελετή απονομής βραβείων αφού τελείωσε την προηγούμενη σεζόν ως ο πρώτος σκόρερ της Eredivisie στον Άγιαξ. Στην ομιλία αποδοχής του, ο 29χρονος φορ ευχαρίστησε τους φίλους και την οικογένειά του για την αμέριστη υποστήριξή τους μετά την έναρξη της χημειοθεραπείας, καθώς παραδέχτηκε ότι «είμαι τυχερός που έχω ανθρώπους κοντά μου». Ο Αλέ σημείωσε 21 γκολ σε 31 εμφανίσεις με τον Αίαντα, βοηθώντας τον να κερδίσει το ολλανδικό πρωτάθλημα. Ο Γαλλο-Ιβοριανός επιθετικός είχε ξεκινήσει χημειοθεραπεία και έμοιαζε πολύ διαφορετικός στη σκηνή των βραβείων χωρίς το συνηθισμένο του γεμάτο μαλλιά, κεφάλι.

Στις 17 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, παρευρέθηκε στην τελετή της Χρυσής Μπάλας στο Παρίσι με την Πρισίλα και τα αδέρφια του Αρμέλ και Σέρι. Ο Χάλερ ψηφίστηκε ως ο 13ος καλύτερος παίκτης στον κόσμο για τα επιτεύγματά του με τον Άγιαξ και ανέβηκε επίσης στη σκηνή για να απονείμει βραβείο. Οι παλιές του σφιχτές μπούκλες και οι χαρακτηριστικές τρίχες του προσώπου του είχαν φύγει, λόγω των παρενεργειών της θεραπείας του. Ενθάρρυνε το είδωλό του, τον πρώην αρχηγό της Ακτής Ελεφαντοστού και συνάδελφο επιθετικό Ντιντιέ Ντρογκμπά, να ενημερώσει για την κατάστασή του.

«Όλα είναι καλά», είπε ο Χάλερ. «Είμαι εδώ γιατί όλα πάνε όπως μπορούν. Είναι σημαντικό να συμμετέχεις σε τέτοιες εκδηλώσεις για να δείξεις ότι είσαι δυνατός».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Times», ο Αλέ αποκάλυψε ότι αντιλήφθηκε για πρώτη φορά ένα θέμα με την υγεία του ενώ έλειπε σε διεθνή υπηρεσία με την εθνική πλευρά της Ακτής Ελεφαντοστού στις 31 Μαΐου. Ωστόσο, μόλις έξι εβδομάδες αργότερα, το έκανε έλεγχο και διαπίστωσε τα δυσάρεστα

«Ολα ξεκίνησαν με έναν πόνο στο στομάχι...»

«Ξεκίνησα τις υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα μου με αυτόν τον πόνο στην κοιλιά μου.. Νόμιζα ότι ήταν πόνος στο στομάχι, τρεις μέρες που δεν χώνευα καλά. "Είναι εντάξει", σκέφτηκα. Δεν είμαι κάποιος που πηγαίνει πάντα στο γιατρό επειδή πονάω. Παίρνω μερικά χάπια, φεύγει. Προσπάθησα να παίξω, προπονήθηκα. Μετά είχα τέσσερις μέρες συμπτώματα γρίπης: δυσκολευόμουν να αναπνεύσω, δεν μπορούσα να τελειώσω την προπόνηση». Μετά από μαγνητική τομογραφία, οι γιατροί βρήκαν όγκο και διέγνωσαν ότι ο Αλέ πάσχει από καρκίνο στους όρχεις Σε συνέντευξή του στο BBC, περιέγραψε πώς αντιμετώπισε τη διάγνωση.

«Φυσικά, αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι πολύ σοβαρό που συμβαίνει, ότι πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν», είπε ο Αλέ. «Αλλά ο ουρολόγος με βοήθησε να μην φοβηθώ. Είπε ότι μπορούσα να θεραπευτώ καλά. Όλα του τα λόγια τα θεωρούσα δεδομένα».

Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών της θεραπείας του, ο 29χρονος επιθετικός υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις και τέσσερις γύρους χημειοθεραπείας, οι οποίες οδήγησαν σε παρενέργειες, όπως απώλεια μαλλιών και φούσκωμα. «Αυτό δεν είναι τίποτα», είπε στους Times. «Για μένα, αυτό είναι απλώς εμφάνιση, μόνο σωματική. Οι πραγματικές παρενέργειες είναι οι πονοκέφαλοι, η ναυτία, οι πόνοι στο στομάχι σας».

Από τότε που επέστρεψε στη Ντόρτμουντ, ο Αλέ έστειλε ένα μήνυμα στους άνδρες να ελεγχθούν από γιατρό εάν αισθάνονται αδιαθεσία ή υποψιάζονται ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά με την υγεία τους. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην πιστεύεις ότι μπορεί να συμβεί μόνο σε άλλους ανθρώπους», είπε στο BBC. «Ήμουν ένας από αυτούς πριν από επτά μήνες. Ήμουν σε φόρμα και τα πήγαινα καλά. Σε διάστημα τριών μηνών το επίπεδο αυτού του όγκου που είχα ήταν πολύ υψηλό. Πρέπει να ελέγξουμε. Δεν μπορείς να ντρέπεσαι. Δεν ελέγχουμε μόνο για εμάς, αλλά και για την οικογένεια και τους φίλους μας και τους γύρω μας. Μπορεί να σώσει πολλές ζωές ».

Η μεγάλη επιστροφή

Ο Αλέ έκανε τελικά το επίσημο ντεμπούτο του με τη Ντόρτμουντ και την πρώτη του αγωνιστική εμφάνιση μετά την ανάρρωσή του από τον καρκίνο, στη νίκη με 4-3 επί της Άουγκσμπουργκ στις 22 Ιανουαρίου πέρυσι. Οι λέξεις «F*CK CANCER» ήταν χαραγμένες στα παπούτσια του καθώς έβγαινε από τον πάγκο για να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο. Δύο εβδομάδες αργότερα, έφτασε η στιγμή που περίμενε. Στο 51ο λεπτό της εντός έδρας νίκης 5-1 επί της Φράιμπουργκ, ο μπακ Ραφαέλ Γκερέιρο χτύπησε μια σέντρα στη μεγάλη περιοχή, ο Αλέ μπήκε κρυφά ανάμεσα σε δύο αμυντικούς και έστειλε την μπάλα στο πίσω μέρος των διχτυών μπροστά σε πάνω από 80.000 οπαδούς στο «Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ».

«Το να σκοράρεις σήμερα ήταν ένα μεγάλο μήνυμα σε όλους όσους αγωνίζονται σήμερα ή θα αγωνιστούν αργότερα», είπε. «Δίνει λίγη ελπίδα, λίγο κουράγιο. Οι μέρες μετά θα είναι πάντα καλύτερες. «Θέλεις μόνο να πετύχεις άλλο ένα γκολ, για να έχεις ξανά αυτό το συναίσθημα. Είναι το καλύτερο συναίσθημα. πετάς. Είσαι σε σύννεφο. Φλέγεται όλο το γήπεδο. Οι συμπαίκτες σου, το προσωπικό, όλοι είναι σαν ένα. Είναι μεγάλη ώθηση. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα, αλλά θα ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι», ήταν τα λόγια του μετά από εκείνο το ιστορικό γκολ.

Η Ακτή Ελεφαντοστού με τον μαχητή Σεμπαστιάν Αλέ νίκησε 2-1 τη Νιγηρία του Εκόνγκ και πήρε το τρίτο Κόπα Άφρικα!
REST OF THE WORLD

00:01 - 12.02.2024

Η Ακτή Ελεφαντοστού με τον μαχητή Σεμπαστιάν Αλέ νίκησε 2-1 τη Νιγηρία του Εκόνγκ και πήρε το τρίτο Κόπα Άφρικα!

Η Ακτή Ελεφαντοστού με θαυμάσιο γκολ του Αλέ νίκησε με ανατροπή 2-1 τη Νιγηρία στον τελικό και πανηγύρισε εντός έδρας το τρίτο τρόπαιο στην ιστορία της στο Κόπα Άφρικα.

Ο Αλέ σκόραρε άλλες οκτώ φορές στην Bundesliga εκείνη τη σεζόν, αλλά έχασε ένα πέναλτι την τελευταία μέρα, καθώς η Ντόρτμουντ έχασε στην κατάκτηση του τίτλου, για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, στη διαφορά τερμάτων από την Μπάγερν Μονάχου. Ολα αυτά όμως μπροστά σε όσα πέρασε ο «ήρωας» των Βεστφαλών είναι λίγα...