Στάλε Σολμπάκεν: Ο άνθρωπος που ήταν νεκρός για επτά λεπτά και «γεννήθηκε» δύο φορές

Στάλε Σολμπάκεν

Στάλε Σολμπάκεν: Ο άνθρωπος που ήταν νεκρός για επτά λεπτά και «γεννήθηκε» δύο φορές

Ορέστης Καδδάς 11:52 - 15.10.2023 / Ανανεώθηκε: 11:57 - 15.10.2023

Η φοβερή ιστορία του Στάλε Σολμπάκεν που ήταν νεκρός για επτά λεπτά έπειτα από την ανακοπή καρδιάς που υπέστη, αλλά βγήκε νικητής και τώρα δίνει μάχη για να πάει τη Νορβηγία στο Euro.

Ο Στάλε Σολμπάκεν μπορεί να πει ότι είχε την τύχη και ταυτόχρονα την ατυχία να «γεννηθεί δύο φορές». Την πρώτη στις 27 Φεβρουαρίου του 1968, στη Νορβηγία και την δεύτερη στις 13 Μαρτίου 2001, στην Δανία, στα 33 του. Τότε, ο Σολμπάκεν αγωνιζόταν στην ομάδα της Κοπεγχάγης όταν η καρδία του σταμάτησε να χτυπά.

«Η καρδιά μου σταμάτησε να χτυπά. Ήμουν τεχνικά νεκρός για επτά λεπτά. Ήμουν στο ασθενοφόρο όταν η καρδιά μου άρχισε να χτυπά ξανά. Ήμουν σε κώμα για σχεδόν 30 ώρες και νοσηλεύτηκα για 14 ημέρες», είπε ο σημερινός προπονητής της Εθνικής Νορβηγίας. 

Τη δεύτερη αυτή ευκαιρία τη χρωστάει σε μεγάλο βαθμό στον γιατρό της ομάδας, Φρανκ Όντγκααρντ, ο οποίος κατάλαβε αμέσως τι συνέβαινε και έτρεξε ταχύτατα να τον βοηθήσει. Έδωσε εντολή στους παίκτες της Κοπεγχάγης να καλέσουν ασθενοφόρο ενώ ο ίδιος έκανε ΚΑΡΠΑ στον Σολμπάκεν, μέχρι αυτό να καταφθάσει. 

Το όνομα του, το Στάλε, στα νορβηγικά σημαίνει ατσάλι και ο ίδιος αποδείχθηκε ότι είναι φτιαγμένος από τέτοιο. Μάλιστα, αρχικά είχε αποφασίσει να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους, φέροντας βηματοδότη, όπως ακριβώς και ο Κρίστιαν Έρικσεν σήμερα. Οι εξετάσεις του ήταν καλές, αλλά οι γιατροί του είπαν πως υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να ξανά συμβεί κάτι τέτοιο. Έτσι έχοντας οικογένεια και παιδιά αποφάσισε να βάλει τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα, αλλά όχι την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο. 

Έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με την προνοητική. Πέρασε από τους πάγκους της Κοπεγχάγης της Κολωνίας, της Γουλβς και από το 2020 βρίσκεται σε αυτόν της Νορβηγίας. Σήμερα (15/10, 21.45) δίνει «τελικό» με την Ισπανία σε ένα ματς που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει την πρόκριση της χώρας του στα τελικά του Euro του 2024, αφού η Νορβηγία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία μέσω του Nations League.