Στη δημοσιότητα το ηχητικό με το VAR στο Τότεναμ - Λίβερπουλ: «Σταμάτα το παιχνίδι! Δεν μπορώ να κάνω τίποτα! F@@@!» (vid)

Στη δημοσιότητα το ηχητικό με το VAR στο Τότεναμ - Λίβερπουλ: «Σταμάτα το παιχνίδι! Δεν μπορώ να κάνω τίποτα! F@@@!» (vid)

Κώστας Τσιακλής 20:52 - 03.10.2023 / Ανανεώθηκε: 21:25 - 03.10.2023

Η Ένωση Διαιτητών Αγγλίας έβγαλε στο φως της δημοσιότητας το ηχητικό από τη συνομιλία του διαιτητή και του VAR του αγώνα Τότεναμ-Λίβερπουλ.

Η Ένωση Διαιτητών Αγγλίας (PGMOL) έβγαλε στο φως της δημοσιότητας το ηχητικό από τη συνομιλία του διαιτητή και του VAR του αγώνα Τότεναμ-Λίβερπουλ. Όπως γίνεται αντιληπτό από το ντοκουμέντο ο διαιτητής του VAR στη φάση με το ακυρωθέν γκολ του Λουίς Ντίας θεώρησε ότι η απόφαση που είχε ληφθεί σε κανονική ροή ήταν γκολ και έτσι δεν προχώρησε στη διόρθωση της!

Το παιχνίδι της Τότεναμ με τη Λίβερπουλ θα μείνει για αρκετό καιρό χαραγμένο στη μνήμη των Άγγλων. Ο λόγος είναι φυσικά η φάση με το ακυρωθέν γκολ του Λουίς Ντίας, το οποίο όπως αποδείχθηκε θα έπρεπε να είχε μετρήσει. Η απόφαση εν τέλει ήταν οφσάιντ και έτσι προκλήθηκε τεράστιος ντόρος γύρω από αυτή.

Η Λίβερπουλ ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας (02/10) να λάβει το ηχητικό της συνομιλίας μεταξύ του διαιτητή, Σάιμον Χούπερ και του VAR, Ντάρεν Ίνγκλαντ. Έτσι η Ένωση Διαιτητών Αγγλίας (PGMOL) προχώρησε πριν από λίγο στη δημοσίευση του. Όπως γίνεται αντιληπτό από το ηχητικό ο διαιτητής που βρισκόταν στο VAR θεώρησε ότι το γκολ είχε μετρήσει κανονικά από τον διαιτητή. 

Όταν αντιλήφθηκαν το λάθος τους ήταν πλέον αργά αφού το παιχνίδι είχε επαναρχίσει. Μάλιστα ο χειριστής των επαναληπτικών προβολών ζήτησε από τον VAR να σταματήσει το παιχνίδι ωστόσο αυτός του απάντησε το εξής: «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα! F@@@!

Δείτε όλη τη συζήτηση της διαιτητικής ομάδας στο πιο κάτω βίντεο:

Η επεξήγηση της φάσης από την PGMOL

Παράλληλα με το βίντεο η PGMOL κοινοποίησε και την εξής ανακοίνωση που επεξηγεί τη φάση: «Όπως αναφέρθηκε λίγο μετά το σφύριγμα της λήξης του Σαββάτου το απόγευμα, αναγνωρίσαμε σε δήλωση ότι είχε συμβεί ένα σημαντικό ανθρώπινο λάθος κατά τη διάρκεια του προαναφερθέντος αγώνα, το οποίο αναγνωρίζουμε ότι θα έπρεπε να είχε ως αποτέλεσμα την κατακύρωση ενός γκολ μέσω παρέμβασης VAR.

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις γκολ, η ομάδα VAR έλεγξε κάθε πτυχή του γκολ. Αφού οι διαιτητές του γηπέδου είχαν ακυρώσει το γκολ για οφσάιντ, ξεκίνησε η φάση και η διαδικασία ελέγχου και πραγματοποιήθηκε σωστά από το VAR. Η επιλογή του σημείου λακτίσματος ήταν ακριβής και η χρήση μιας γραμμής 2D στο πόδι του δεύτερου πιο πίσω αμυντικού ήταν επίσης σωστά τοποθετημένη.

Η εικόνα που δημιουργήθηκε έδειχνε ότι ο Λουίς Ντίαζ ήταν ξεκάθαρα καλυμμένος, χωρίς να χρειαστεί να μπει δεύτερη γραμμή. Σε μια έλλειψη συγκέντρωσης και απώλεια εστίασης εκείνη τη στιγμή, το VAR την απόφαση που λήφθηκε εντός γηπέδου και κοινοποίησε λανθασμένα το «έλεγχος ολοκληρώθηκε», επομένως επιβεβαιώνοντας ακούσια την απόφαση εντός γηπέδου. Το έκανε αυτό χωρίς κανένα διάλογο με το AVAR [Βοηθός VAR].

Ο αγώνας ξεκίνησε αμέσως ξανά. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, ο χειριστής επανάληψης και στη συνέχεια ο AVAR ρώτησαν το αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης ελέγχου με τον VAR και του ζήτησαν να επανεξετάσει την εικόνα που είχε δημιουργηθεί, επισημαίνοντας ότι η αρχική απόφαση εντός γηπέδου ήταν οφσάιντ, αλλά αυτό δεν ήταν κοινοποιημένο στην ομάδα εντός γηπέδου σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Στη συνέχεια, η ομάδα VAR εξέτασε εάν το παιχνίδι θα μπορούσε να διακοπεί σε εκείνο το σημείο, ωστόσο ο VAR και ο AVAR κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πρωτόκολλο VAR στους νόμους του παιχνιδιού δεν θα επέτρεπε να συμβεί αυτό και αποφάσισαν ότι δεν ήταν δυνατή η παρέμβαση στο παιχνίδι αφού είχε επανεκκινήσει.

Η PGMOL διεξήγαγε μια επανεξέταση των περιστάσεων που οδήγησαν σε αυτό το λανθασμένο αποτέλεσμα και οι επακόλουθες γνώσεις θα εφαρμοστούν για να μετριαστεί ο κίνδυνος εμφάνισης σφαλμάτων στο μέλλον».

Τα τρία νέα μέτρα που αποφασίστηκαν

Παράλληλα η PGMOL ανέφερε και τρία νέα μέτρα που θα ληφθούν για την αποφυγή τέτοιου είδους λαθών. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τα εξής:

«Η καθοδήγηση των VAR ανέκαθεν τονίζει την ανάγκη για αποτελεσματικότητα, αλλά ποτέ σε βάρος της ακρίβειας. Αυτή η αρχή θα επαναληφθεί σαφώς».

«Θα αναπτυχθεί ένα νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας VAR για τη βελτίωση της σαφήνειας της επικοινωνίας μεταξύ του διαιτητή και της ομάδας VAR σε σχέση με τις αποφάσεις στο γήπεδο».

Το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου με τους... χειρότερους διαιτητές (vids)
PREMIER LEAGUE

13:19 - 03.10.2023

Το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου με τους... χειρότερους διαιτητές (vids)

Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση με τη διαιτησία στην Premier League έχει ξεφύγει. Γίνονται όλα και περισσότερα λάθη, κάποια μάλιστα οφθαλμοφανή και η ένωση διαιτητών έχει... βαρεθεί να ζητάει συγγνώμη από τις ομάδες. Όλα αυτά, στην εποχή που υπάρχει το VAR, το οποίο όχι μόνο δεν κάνει τα πράγματα πιο απλά, αλλά έχει οδηγήσει σε μερικές από τις πιο σκανδαλώδεις αποφάσεις στο κορυφαίο κατά τα άλλα πρωτάθλημα του κόσμου.

«Ως πρόσθετο βήμα στη διαδικασία, o VAR θα επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας ελέγχου VAR με τον AVAR πριν επιβεβαιώσει την τελική απόφαση στους διαιτητές εντός αγωνιστικού χώρου».