Super League: Ο πιο ακριβός του πρωταθλήματος, το limit-up, ο αδικημένος Ιωαννίδης και οι δύο που δεν έχουν «ακουμπήσει»

Ιωαννίδης - Ποντένσε - Γκαρσία

i

© Intime

Super League: Ο πιο ακριβός του πρωταθλήματος, το limit-up, ο αδικημένος Ιωαννίδης και οι δύο που δεν έχουν «ακουμπήσει»

Τζιοβάνι Ζάκαρη 18:37 - 27.11.2023 / Ανανεώθηκε: 18:55 - 27.11.2023

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του Transfermarkt, όσον αφορά την αξία των ποδοσφαιριστών στη Stoiximan Super League. Ανάμεσά τους υπάρχει ο αδικημένος Φώτης Ιωαννίδης καθώς και δύο παίκτες που αποδείχθηκαν... no value for money.

Η φετινή Super League ακολουθεί το... τροπάρι της περασμένης, με τoυς Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ να βρίσκονται στη διεκδίκηση του τροπαίου. Οι τέσσερεις αυτές ομάδες αποτελούν τα βασικά φαβορί για την κορυφή, σε μία κούρσα που αναμένεται συναρπαστική. Κάθε μία από αυτές, λοιπόν, έχει μία ιδιαίτερη περίπτωση ποδοσφαιριστή στο ρόστερ της, η οποία από οικονομικής σκοπιάς παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον.

Για παράδειγμα, στο ρόστερ του «τριφυλλιου» υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που παρά τις επιδόσεις του δεν έχει ανεβάσει το market value του. Αντιθέτως αυτό συνέβη στην Ένωση που πήρε ένα... διαμαντάκι και το μετέτρεψε σε ολόκληρο κόσμημα. 

Ο «ακριβότερος» Ποντένσε

Σε πρώτο χρόνο υπάρχει η περίπτωση Ποντένσε. Ένας παίκτης που προκάλεσε ντελίριο στις τάξεις των φιλάθλων του Ολυμπιακού, όταν μαθεύτηκε πως επιστρέφει. Γιατί όχι άλλωστε, αφού ο ίδιος είχε μείνει χαραγμένος στις μνήμες των φιλάθλων από την πρώτη του θητεία, η οποία και του χάρισε μία μεταγραφή στη Γουλβς

Όντας ένας παίκτης που πέρασε από τα σαλόνια της Premier League, ο Πορτογάλος άσος δεν θα μπορούσε να μην έχει φτάσει τον δείκτη της αξίας του ψηλά. Τόσο ψηλά που ο Ποντένσε αυτή τη στιγμή αποτελεί τον πιο ακριβό ποδοσφαιριστή στη Stoiximan Super League, με το market value του να διαμορφώνεται στα 15 εκατ. ευρώ. Αυτό βέβαια αποτυπώνεται και στον αγωνιστικό χώρο, με τον βραχύσωμο επιθετικό να «μαγεύει» και στη δεύτερή του παρουσία στην Ελλάδα.

Το limit-up του Λιβάι Γκαρσία

Το... πουλέν του Ματίας Αλμέιδα για την περασμένη σεζόν ήταν ο Λιβάι Γκαρσία (φυσικά όχι μόνος του αφού υπήρχαν παίκτες όπως ο Πινέδα, ο Αραούχο κλπ). Ο ίδιος είχε ήρθε στη χώρα μας ως ένας παίκτης με πολύ μεγάλη προοπτική, με την ΑΕΚ μάλιστα να τον παίρνει σε μία όχι και τόσο οικονομική - για τα δεδομένα της Ελλάδας - τιμή, δαπανώντας 2,6 εκατ. ευρώ. 

Όμως στη Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ είχαν... ψυλλιαστεί τις δυνατότητες του και αποφάσισαν να κρατήσουν ένα ποσοστό 40% των δικαιωμάτων του. Είχαν δίκιο! Όταν πρωτοήρθε στην Ένωση, ο 26χρονος επιθετικός είχε market value τρία εκατ. ευρώ. Τον Μάιο του 2023 αυτό έφτανε τα εφτά εκατ. και μέσα σε τέσσερεις μήνες την εκτόξευσε στα 12 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας ένα απίθανο limit up. Όλα αυτά, φυσικά, πήγαζαν από τις τρομερές επιδόσεις του παίκτη από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, ο οποίος προσέλκυσε ουκ ολίγους μνηστήρες από το εξωτερικό.

O «αδικημένος» Ιωαννίδης

Λίγες ημέρες πριν, ο Φώτης Ιωαννίδης προκάλεσε ντελίριο στην «OPAP Arena», σκοράροντας για το 2-1 απέναντι στη Γαλλία. Ήταν ένα από τα εξαιρετικά βράδια του Έλληνα επιθετικού, ο οποίος αποτελεί βασικό... γρανάζι του Παναθηναϊκού. Ο ίδιος κέρδισε επάξια τη θέση του στο αρχικό σχήμα του Γιοβάνοβιτς, προσπερνώντας στην ιεραρχία τον Αντράζ Σπόραρ. 

Δυστυχώς όμως για αυτόν, παρά τις απίστευτες επιδόσεις του, η αξία του αυξήθηκε ελάχιστα στο Transfermarkt. Παρά την επίσης τρομερή αλλαγή σε διάστημα λίγων μηνών, ο Ιωαννίδης είδε το limt-up του να πηγαίνει από τα 2,5 εκατ. (Φεβ. 2023) στα 3,5 (Σεπτ. 2023). Βέβαια, ο Έλληνας φορ έχει όλον τον χρόνο μπροστά του όντας 23 χρονών, με τα πρώτα χτυπήματα στην πόρτα των «πράσινων» να έχουν πραγματοποιηθεί από... Γερμανία μεριά.

Αυτοί που δεν έχουν «ακουμπήσει»

Υπάρχουν, όμως, και δύο περιπτώσεις παικτών που παρά την αξία τους δεν έχουν πατήσει ούτε λεπτό στον αγωνιστικό χώρο. Φυσικά, το παρελθόν τους σε μεγάλες ομάδες ήταν αυτό που τους «εκτόξευσε» οικονομικά, όμως δυστυχώς για τους ίδιους η Super League δεν φαίνεται να αποτελεί την «Ιθάκη» τους για την ώρα. 

Σε πρώτο χρόνο, υπάρχει ο Μάρκος Αντόνιο, με αξία οκτώ εκατ. ευρώ. Ένας ποδοσφαιριστής που αποτέλεσε... σήριαλ για τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ και πηγή ενθουσιασμού για τους φιλάθλους. O τραυματισμός του όμως τον εμπόδισε να ενσωματωθεί στην ομάδα και μέχρι τώρα δεν έχει αγωνιστεί με τον «Δικέφαλο του Βορρά»

Σε δεύτερο χρόνο, υπάρχει ο Ομάρ Ρίτσαρντς με αξία 5 εκατ. ευρώ, ο οποίος δεν έχει φορέσει ακόμα τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ακόμα και στη Β' ομάδα, πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις σε ένα παιχνίδι και αυτό για 45 λεπτά.