Συγκινεί ο Ισπανός προπονητής που πάσχει από ALS: «Νιώθω ότι απλά παίζω την… παράταση»

Ο Χουάν Κάρλος Ουνθουέ

i

©print screen

Συγκινεί ο Ισπανός προπονητής που πάσχει από ALS: «Νιώθω ότι απλά παίζω την… παράταση»

Sportal newsroom 20:13 - 11.05.2023

Ο πρώην βοηθός προπονητή της Μπαρτσελόα Χουάν Κάρλος Ουνθουέ μίλησε στη Marca για το πρόβλημα υγείας που έχει, λέγοντας μεταξύ άλλων πως είναι μακριά από το να βρεθεί γιατρειά.

Ο Χουάν Κάρλος Ουνθουέ είναι ένας προπονητής που πάσχει από Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση. Ο Ισπανός μεταξύ άλλων ήταν βοηθός προπονητή στην Μπαρτσελόνα σε δύο θητείες, ενώ η τελευταία του δουλειά ήταν στη Χιρόνα το 2019. Ακόμη έχει κάτσει στον πάγκο της Νουμάνθια, της Ράθινγκ Σανταντέρ και της Θέλτα ως βοηθός, αλλά και ως πρώτος. 

Ο 56χρονος λοιπόν μίλησε στη Marca για το πρόβλημα υγείας που έχει, αλλά και για το ντοκιμαντέρ που γύρισε. Το οποίο αφορά την ασθένειά του και ονομάζεται «Η ομάδα μου». 

«Είναι ένας ακόμα τρόπος να κάνω ορατή την ασθένεια και τη δυνατότητα απόκτησης πόρων για την έρευνα για την ALS που είναι ο στόχος μου», αναφέρει αρχικά και συνεχίζει. «Πιστεύω ότι αφήνει θετικό σημάδι όχι μόνο για εμένα, αλλά και για αυτούς τους εφτά συναδέλφους, που μου έδωσαν την ευκαιρία να μεταδώσω το τι είναι το ALS (Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση) χωρίς να κρύψω τίποτα». 

Ακόμη κάνει λόγο για το πόσο δύσκολο είναι να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των θεραπειών και γενικά για ό,τι έχει σχέση με την ασθένειά του. Τονίζει μάλιστα ότι χρειάζονται περίπου 6.000 ευρώ τον μήνα. Στη συνέχεια υποστηρίζει πως ένας λογαριασμός που είναι αποκλειστικά για αυτό το θέμα είναι μπλοκαρισμένος εδώ και 14 μήνες και δεν έχει πάρει ακόμα απάντηση γιατί έχει γίνει αυτό. 

«Μιλάμε για περίπου 6.000 ευρώ τον μήνα. Ποια οικογένεια έχει μαζέψει τόσα χρήματα; Ελάχιστες. Υπάρχει ένας λογαριασμός που συνεχίζει να είναι μπλοκαρισμένος για πάνω από 14 μήνες, Δεν έχω ιδέα ποιος είναι ο λόγος, αλλά οι πολιτικοί και όλοι αυτοί που έχουν την εξουσία δεν έχουν δώσει εξηγήσεις». 

Όσον αφορά την ασθένειά του αναφέρει ότι είναι μακριά από τη θεραπεία, αλλά σχετικά κοντά στο να βρεθεί ένα είδος θεραπείας. «Δυστυχώς αν μιλήσω από προσωπική εμπειρία, ξέρω ότι είμαστε μακριά από το να βρεθεί η θεραπεία. Ίσως είμαστε πιο κοντά στο να βρεθεί ένας είδος θεραπείας».

Την ίδια ώρα σχολιάζει πως δεν φοβάται τον θάνατο, αφού η ασθένεια που έχει τον φέρνει αντιμέτωπο μαζί του κάθε μέρα. «Αυτή η ασθένεια σε βάζει πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο, είναι κάτι που συνήθως δεν μας αρέσει να μιλάμε. Δεν ξέρουμε πότε, αλλά από την ημέρα που γεννιόμαστε, ξέρουμε ότι μια μέρα θα πεθάνουμε. 

Καταλαβαίνω ότι ο θάνατος δεν είναι και η καλύτερη συζήτηση, αλλά θεωρώ ότι μερικές φορές έχουμε τον φόβο του και χρειάζεται να τον απομακρύνουμε». 

Τέλος αναφερόμενος στη σύζυγό του, ανέφερε πως εκείνη είναι το είδωλό του αυτή την περίοδο, αφού τον στηρίζει κάθε μέρα και είναι κάθε μέρα μαζί του, «Αυτή είναι το είδωλό μου. Είναι 24 ώρες την ημέρα μαζί μου. Μου δίνει ό,τι χρειάζομαι, από το να σηκωθώ, να πλυθώ, να πιώ νερό, ακόμα και να φάω».