Η απόλυτη μεταγραφή: Ο Μπακασέτας έχει ήδη συμμετοχή σε «τέσσερα στα έξι» γκολ του Παναθηναϊκού

Η απόλυτη μεταγραφή: Ο Μπακασέτας έχει ήδη συμμετοχή σε «τέσσερα στα έξι» γκολ του Παναθηναϊκού

Μπάμπης Τσιμπίδας 11:33 - 05.02.2024 / Ανανεώθηκε: 11:35 - 05.02.2024

Ο Τάσος Μπακασέτας έχει αναβαθμίσει συνολικά το παιχνίδι του Παναθηναϊκού σε κομμάτια που αποτυπώνονται στην στατιστική και σε όσα δεν... πιάνει το μάτι.

Η μεταγραφή του Τάσου Μπακασέτα ήταν το χάιλαϊτ του Ιανουαρίου για τον Παναθηναϊκό, από επικοινωνιακή σκοπιά. Γιατί ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας ήρθε στο «Γεώργιος Καλαφάτης», τονώνοντας το ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ. Μετά από χρόνια, ένας πρωτοκλασάτος Έλληνας προτίμησε το Τριφύλλι από έναν εγχώριο ανταγωνιστή, διαβλέποντας προοπτική. 

 Ήταν μία ξεκάθαρη απόδειξη πως ο Γιάννης Αλαφούζος και η διοίκηση μπορούν να ψωνίσουν από το «πάνω ράφι» της αγοράς, ξεπερνώντας τις δυσκολίες. Ασφαλώς, έχει σημασία μία μεταγραφή να παρέχει πολύπλευρα οφέλη σε μία ομάδα. Η απόκτηση του Τάσου Μπακασέτα έχει αυτές τις πτυχές, όμως πρωτίστως τα κέρδη είναι ποδοσφαιρικά. Ο Φατίχ Τερίμ έχει στη διάθεση του έναν ποδοσφαιριστή που έχει αναβαθμίσει τη λειτουργία της ενδεκάδας του, με χαρακτηριστικά που δεν διακρίνουν άλλον μεσοεπιθετικό.

Η πρώτη και η μεγαλύτερη προσφορά του Μπακασέτα, δεν είναι μετρήσιμη. Γιατί σχετίζεται με τη νοοτροπία νικητή και με την προσωπικότητα που έχει προσθέσει. Ο 31χρονος επιτελικός μέσος συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται χρόνια στο Τριφύλλι, δεν χρειάστηκε προσαρμογή, κατευθύνει τους συμπαίκτες και τους ενθαρρύνει, ακόμα και όσους ανήκουν χρόνια στο δυναμικό του Παναθηναϊκού.

Ο Μπακασέτας είναι ηγέτης και δεν είχε τυχαία την αποδοχή όλων στην Τραμπζονσπόρ, ούτε τυχαία όλοι οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τον αφήνουν με το περιβραχιόνιο. Ο Τερίμ ήξερε ακριβώς τι θα έπαιρνε από τον Μπακασέτα στα εξωαγωνιστικά κομμάτια και ενέκρινε αμέσως τη μεταγραφή του. Εξυπακούεται πως κυρίως ο διεθνής χαφ είναι ποδοσφαιριστής. Στο χορτάρι, επιχειρεί προσπάθειες που αποτυπώνονται στα στατιστικά.

 Στο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων, ο Μπακασέτας πιστώνεται την ασίστ στο δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού, ενώ έχει συμμετοχή στο 1-0, αφού ανοίγει την άμυνα του Ολυμπιακού με την κίνηση του και έπειτα πασάρει δεξιά στον Παλάσιος, πριν αυτός βρει τον σκόρερ Μπερνάρ.

Ο Μπακασέτας δεν έχει την ικανότητα του Μπερνάρ στον χειρισμό της μπάλας, όμως έχει απλοποιήσει την ανάπτυξη του Παναθηναϊκού. Παίζει με τη μία, αξιοποιεί τον κενό χώρο, αποφασίζει γρήγορα. Επιλογές που το Τριφύλλι τις είχε ανάγκη σε μεγαλύτερο βαθμό και τώρα τις παίρνει. Ποιοτικές αποφάσεις, τις οποίες ο αρχηγός της Ελλάδας τις λαμβάνει ταχύτατα.

Επιπλέον, η οξυδέρκεια του Μπακασέτα αποδείχτηκε και στην τακτική. Ο Τερίμ σημάδεψε την αριστερή πλευρά του Ολυμπιακού, με το δίδυμο των Κώτσιρα και Παλάσιος. Οι δυο τους συνεργάστηκαν εξαιρετικά, όμως η διαφορά προήλθε από τη συμμετοχή του «Μπάκα». Ο αρχηγός της Ελλάδας κινήθηκε πολύ στη συγκεκριμένη πτέρυγα, έφτιαξε «τρίγωνα» με τους Κώτσιρα και Παλάσιος και από αυτούς τους συνδυασμούς, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για τα δύο γκολ. 

Παρότι ακόμα δεν το έχει εκδηλώσει πλήρως, ο Μπακασέτας έχει προσθέσει άλλο ένα «όπλο» στο «οπλοστάσιο» του Τερίμ: την απειλή από μακριά. Ο 31χρονος άσος δεν είναι ο μόνος με δυνατό σουτ από απόσταση, αλλά είναι ο μόνος που δεν διστάζει να δοκιμάσει. Οι υπόλοιποι «πράσινοι» παρουσιάζονται πιο διστακτικοί και δύσκολα σουτάρουν.

Όσο για τη συνεισφορά του έως τώρα στα γκολ του Παναθηναϊκού; Σε τέσσερα ματς τον έχουμε δει έως τώρα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Στα τρία απ' αυτά είναι μέσα στα γκολ του Παναθηναϊκού. Στο ντεμπούτο του, στο ματς με τον Ατρόμητο για το Κύπελλο, το γκολ των πράσινων ξεκίνησε από δική του ενέργεια, ενώ είχε και ένα δοκάρι. Στην Τούμπα κέρδισε το πέναλτι και ευστόχησε σε αυτό, ενώ χθες έχει συμμετοχή και στα δύο γκολ. Στο πρώτο δίνει την μπάλα στον Παλάσιος πριν ο Αργεντινός πασάρει για τον Μπερνάρ ενώ στο δεύτερο κάνει την ασίστ στον Γερεμέγεφ. Μόνο στο 2-0 απέναντι στον Ατρόμητο δεν έχει συμμετοχή στα γκολ. Αλλά είναι δεδομένο πως ήδη έχει αρχίσει να αφήνει το στίγμα του.