Τελικά ποιος κάνει το κουμάντο στην Τσέλσι; Ο Μπόελι έχει μόλις το 13%, ποιοι κρύβονται από πίσω

Ο Τοντ Μπόελι.

Τελικά ποιος κάνει το κουμάντο στην Τσέλσι; Ο Μπόελι έχει μόλις το 13%, ποιοι κρύβονται από πίσω

Κώστας Τόπας 10:09 - 08.03.2024

Ο Τοντ Μπόελι έχει βρεθεί αδίκως στο στόχαστρο των οπαδών της Τσέλσι, καθώς όπως αποκαλύφθηκε ο Αμερικανός δεν είναι εκείνος ο οποίος κάνει κουμάντο στους Λονδρέζους.

Η άφιξη του Τοντ Μπόελι ήταν «σεισμός» στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Με τα εκατομμύρια του δαπάνησε σε μεταγραφές, αλλά και οδήγησε αρκετούς παίκτες στην πόρτα της εξόδου, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Την περασμένη σεζόν, ο ισχυρός άνδρας των «μπλε» να είδε τους κόπους του να ανταμείβονται. Το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται και φέτος καθώς οι Λονδρέζοι έχουν υποχωρήσει στην 11η θέση της βαθμολογίας της Premier League, έχοντας συγκεντρώσει μόλις 36 βαθμούς, ευελπιστώντας να σώσουν τη σεζόν με την κατάκτηση του FA Cup μιας και το όνειρο για μία θέση που οδηγεί στο Champions League έχει εξαφανιστεί...

Ο Αμερικανός αγόρασε τον σύλλογο από τον Αμπράμοβιτς πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, ξόδεψε 600 εκατομμύρια στην μεταγραφική αγορά του 2022/23 (την πιο ακριβή στην ιστορία της ομάδας) και ναυάγησε. Επιπλέον, οι «μπλε» είναι η πρώτη ομάδα στην ιστορία που ξεπέρασε τα 400 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές σε μια σεζόν.

Τα 460,5 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν πέρυσι και το 1 δισεκατομμύριο συνολικά σε αποκτήσεις ποδοσφαιριστών ξεπερνούν την επένδυση των τριών τελευταίων σεζόν του Αμπράμοβιτς (410,2 εκατ. ευρώ). Ο Μπόελι κατάφερε να σπάσει κάθε ρεκόρ αλλά οι κόποι του δεν έχουν ανταμειφθεί.

Το αβέβαιο μέλλον του Μπόελι

Οι Άγγλοι όμως αποκάλυψαν αναλυτικά τους ρόλους που έχουν τα μέλη της κοινοπραξίας και γιατί ο Μπόελι έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο των οπαδών της Τσέλσι. Η Telegraph αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες της Τσέλσι μπορούν να περνούν την προεδρία μεταξύ τους κάθε πέντε χρόνια λόγω της συμφωνίας που περιλαμβάνει μια επιλογή για να την μοιραστούν. Η Clearlake Capital ανήκει στους Μπεχάντ Εγκμπάλι και Χοσέ Φελισιάνο οι οποίοι «θα έχουν την ευκαιρία να ορίσουν τον δικό τους εκπρόσωπο το 2027».

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η συμφωνία είναι επιλογή και όχι υποχρέωση και ότι ο Μπόελι, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης των LA Dodgers και Los Angeles Sparks, θα μπορούσε να παραμείνει πρόεδρος για άλλα πέντε χρόνια από το 2027. Αυτό θα ήταν εάν ο Clearlake Capital επέλεγε να μην αναλάβει - αλλά αν το έκαναν τότε ο Μπόελι θα έπρεπε να περιμένει μέχρι το 2032 για να διεκδικήσει ξανά τον ρόλο.

Οι άνθρωποι πίσω από τον Μπόελι

Η είδηση ​​έρχεται εν μέσω αυξανόμενης κριτικής για τη διοίκηση της Τσέλσι από τον Μπόελι, ενώ άλλες αναφορές ισχυρίζονται ότι η επιρροή του Eghbali στο Stamford Bridge έχει «αυξηθεί δραματικά» τον περασμένο χρόνο. Ωστόσο, ο 50χρονος «δεν σχεδιάζει να παραιτηθεί από την προεδρία νωρίς», παρά τις αντιδράσεις των φιλάθλων. Η Telegraph αναφέρει επίσης ότι έχει «λεπτομέρειες για το πώς μοιράζονται τα χρήματα και η εξουσία» στην Τσέλσι, η οποία ποτέ δεν αποκάλυψε επίσημα την πλήρη ανάλυση των μετοχών μετά την εξαγορά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «Clearlake Capital» κατέχει το 60% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου στην 22 Holdco, την εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο πίσω από την Τσέλσι. Οι Μπόελι, Χάνσγιοργκ Bις και Μαρκ Γουότερ έχουν ισομερή κατανομή του υπόλοιπου 40%. Το μερίδιο 13% του Μπόελι χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου ιδιωτικά από δικά του μετρητά.

Οι Μπεχάντ Εγκμπάλι και Χοσέ Φελισιάνο φέρεται να κατέχουν 60% της Τσέλσι και είναι αυτοί οι οποίοι παίρνουν τις περισσότερες αποφάσεις πίσω από τις κάμερες και τη σκιά του Μπόελι, που δεν είχε πρόβλημα να βγει μπροστά ως επικεφαλής.