Το αφεντικό τρελάθηκε: Μισό δισεκατομμύριο ευρώ έχει δαπανήσει ήδη ο Μπόελι σε μεταγραφές της Τσέλσι!
i

Τοντ Μπόελι / © Photo by Mike Egerton/PA Images via Getty Images/Ideal Images

Το αφεντικό τρελάθηκε: Μισό δισεκατομμύριο ευρώ έχει δαπανήσει ήδη ο Μπόελι σε μεταγραφές της Τσέλσι!

Γιάννης Καραγιάννης • 12:50 - 15.01.2023 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Με τη διαφαινόμενη απόκτηση του Μιχάιλο Μούντρικ από τη Σαχτάρ, οι μεταγραφικές δαπάνες της Τσέλσι από το καλοκαίρι μέχρι τώρα πλησιάζουν στο μισό δισ. ευρώ.

Η τακτική του έχει δημιουργήσει ερωτηματικά σε πολύ κόσμο. Ο Γκάρι Νέβιλ, το προηγούμενο καλοκαίρι, τον… κατηγόρησε πως παίζει «Football Manager». Ορισμένοι, του «χρέωσαν» μεταγραφικές τακτικές και προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται στο μπέιζμπολ! Όπως και να έχει το πράγμα, η ουσία είναι πως ο Τοντ Μπέιλι και η νέα ιδιοκτησία της Τσέλσι, την οποία εκπροσωπεί, δεν διστάζουν να βγάζουν εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία τους για να επενδύσουν στον σύλλογο.

Ο Αμερικάνος επιχειρηματίας και επενδυτής, από το καλοκαίρι έχει ξοδέψει πολλά χρήματα στις μεταγραφές και με την διαφαινόμενη απόκτηση του Μιχάιλο Μούντρικ το ποσό που έχουν ρίξει οι «μπλε» στην αγορά για να αποκτήσουν ποδοσφαιριστές ξεπερνάει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, μόλις μέσα σε μερικούς μήνες!

Χωρίς να υπολογίζονται τα μπόνους που υπάρχουν σε ορισμένα συμβόλαια, και τα οποία δεδομένα θα ανεβάσουν τη σούμα, ο Μπόελι το καλοκαίρι… μοίρασε περισσότερα από 280 εκατομμύρια ευρώ για να «χτίσει» μια ομάδα που, τουλάχιστον στο δικό του μυαλό, σε πρώτη φάση θα μπορέσει να τερματίσει στην πρώτη τετράδα και να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Champions League.

Στέρλινγκ, Κουλιμπαλί, Κουκουρέγια, Σλόλινα, Τσουκουεμέκα, Κασαντέι, Φοφανά, Ομπαμεγιάνγκ, Ζακάρια, αλλά και οι πιτσιρικάδες Έντι Μπιτς και Ομάρι Χάτσινσον (σ.σ.: δεν έχουν γίνει γνωστά τα ποσά που δαπανήθηκαν για την απόκτησή τους από Σαουθάμπτον και Αρσεναλ, αντίστοιχα) εμφανίστηκαν στο «Στάμφορντ Μπριτζ», γεμίζοντας αισιοδοξία τους φίλους της ομάδας.

Καλοκαίρι 2022 

Ουέσλι Φοφανά Λέστερ79*
Μαρκ ΚουκουρέγιαΜπράιτον62*
Ραχίμ ΣτέρλινγκΜάντσεστερ Σίτι53.5*
Καλιντού ΚουλιμπαλίΝάπολι38*
Κάρνεϊ ΤσουκουεμέκαΆστον Βίλα17*
Τσέζαρε ΚαζαντέιΊντερ13.5*
Γκάμπριελ ΣλόλιναΣικάγο Φάιαρ13.5
Πιερ-Εμερίκ ΟμπαμεγιάνκΜπαρτσελόνα11.6
Ντένις ΖακάριαΓιουβέντους (δανεισμός)3.3

Ιανουάριος 2023

Μιχάιλο ΜούντρικΣαχτάρ Ντόνετσκ100
Μπενουά ΜπαντιασιλέΜονακό39.4
Αντρέι Σάντος Βάσκο ντα Γκάμα20.3
Ζοάο ΦέλιξΑτλέτικο Μ. (δανεισμός)12.4
Νταβίντ Ντάτρο ΦοφανάΜόλντε9*

*Τα ποσά ενδέχεται να αυξηθούν σύμφωνα με τα μπόνους που υπάρχουν στην εκάστοτε συμφωνία.

Ο Μπόελι και ο Μπεχντάντ Εγκμπαλί, με τον οποίον συνδιοικεί τους «μπλε» άρχισαν εξ αρχής να υλοποιούν τη δέσμευσή τους για επένδυση σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στην ομάδα, πέραν των 2,8 δισ. που είχαν δώσει για να την πάρουν από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Βέβαια, η όποια δραστηριότητά τους στα μεταγραφικά δεν «έδενε» με το πως χειρίστηκαν το θέμα του προπονητή.

Οι μεταγραφές -και τα σημαντικά ποσά που ξοδεύτηκαν- έδειχναν στήριξη στο πρόσωπο του Τόμας Τούχελ, αλλά μετά την ήττα από τη Λιντς (21 Αυγούστου), πριν καν ολοκληρωθεί η μεταγραφική περίοδος, ο Μπόελι έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Γερμανό. Ας μην θεωρούμε δεδομένο, λοιπόν, πως η κινητικότητα της Τσέλσι και στο τρέχον μεταγραφικό «παράθυρο» σημαίνει απαραίτητα και στήριξη προς το πρόσωπο του Γκρέιαμ Πότερ, ο οποίος αυτή τη στιγμή την έχει στη 10η θέση της Premier League.

‘Ο,τι κι αν συμβεί, πάντως, η ουσία είναι πως οι ιδιοκτήτες της Τσέλσι και τώρα δεν είναι καθόλου φειδωλοί όταν πρόκειται να αποκτήσουν ποδοσφαιριστές. Συνεχίζουν τον Ιανουάριο από εκεί που σταμάτησαν τον Αύγουστο και ετοιμάζονται να κλείσουν την πέμπτη μεταγραφή τους, μεσούσης της περιόδου. Και τούτη δω, δηλαδή η προσθήκη του Μιχάιλο Μούντρικ από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ θα είναι η ακριβότερη όλων.

Για να αποκτήσουν τον 22χρονο Ουκρανό εξτρέμ, έπρεπε να… παραμερίσουν την Άρσεναλ, η οποία τον «φλέρταρε» για καιρό, αλλά και φυσικά να ικανοποιήσουν τα «θέλω» της Σαχτάρ. Όπως φαίνεται, ο Μπόελι τα καταφέρνει και τα δύο, ωστόσο για να πάρει τον Μούντρικ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» θα χρειαστεί να κόψει… τσεκ αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει ξοδέψει σε μεταγραφές από τότε που κάνει κουμάντο στην Τσέλσι πάνω από στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα χρήματα στο ποδόσφαιρο, σε πολλές περιπτώσεις, δεν εγγυούνται την επιτυχία. Πολλώ δε μάλλον την άμεση. Μένει να φανεί αν η στρατηγική του Μπόελι θα αποδώσει καρπούς σε εύλογο χρονικό διάστημα ή αν θα βάλει την Τσέλσι σε μπελάδες, με τη FIFA και το Financial Fair Play που έχει θεσπίσει να… καραδοκούν.