Το προφίλ της Χάιντουκ του Μάρκο Λιβάγια και του Ζβόνιμιρ Σάρλια που είναι υποψήφια αντίπαλος του ΠΑΟΚ

Ομάδα Χάιντουκ

i

©hajduk

Το προφίλ της Χάιντουκ του Μάρκο Λιβάγια και του Ζβόνιμιρ Σάρλια που είναι υποψήφια αντίπαλος του ΠΑΟΚ

Την Χάιντουκ θα βρει στον δρόμο του ο ΠΑΟΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa Conference League εφόσον νωρίτερα αποκλείσει την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (24/07) ο ΠΑΟΚ έμαθε τον αντίπαλο που θα αντιμετωπίσει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa Conference League, εφόσον ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπείτάρ Ιερουσαλήμ. 

Η κληρωτίδα έβγαλε αντιμέτωπο τον «Δικέφαλο του Βορρά» με την κροάτικη Χάιντουκ. Οι αναμετρήσεις της ομάδας του Ράζβαν Λουτσέσκου θα λάβουν χώρα στις 10 Αυγούστου, με τη ρεβάνς στις 17 Αυγούστου.

Το προφίλ της Χάιντουκ

Ο σύλλογος ιδρύθηκε στην παλιά παμπ U Fleků στην Πράγα (τότε επίσης μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας), από μια ομάδα μαθητών από το Σπλιτ. Οι μαθητές πήγαν στην παμπ μετά από έναν αγώνα μεταξύ της Σπάρτα Πράγας και της Σλάβια Πράγας αι αποφάσισαν ότι ήταν καιρός η δική τους πόλη να ιδρύσει έναν επαγγελματικό σύλλογο. Όλοι γνώριζαν πόσο δημοφιλές ήταν το άθλημα στην πατρίδα τους, το Σπλιτ, και πόσο καλά μπορούν να παίξουν οι φίλοι τους.  

Ο σύλλογος εγγράφηκε επίσημα στις 13 Φεβρουαρίου 1911. Ενώ προσπαθούσαν να βρουν ένα όνομα για την ομάδα (άλλες επιλογές είναι ''Velebit", "Uskok", "Marjan''...), οι μαθητές πήγαν στον παλιό δάσκαλό τους Γιοσίπ Μπάρατς για συμβουλές και σύμφωνα με μαρτυρίες, αφού μπήκε με ενθουσιασμό στο γραφείο του, τους είπε να πάρουν το όνομα «Χάιντουκ» που συμβόλιζε την αδυναμία, τη γενναιότητα, την ανθρώπινη προστασία, τη δύναμη και την αγάπη 

Εμβληματική η δεκαετία του 1950

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Χάιντουκ συνέχισε να παίζει στο Γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα και στο κύπελλο του. Το 1946 κέρδισαν το πρωτάθλημα της Κροατίας και ίδρυσαν το περιοδικό Journal of Hajduk. Το 1948–49, η Χάιντουκ επισκέφτηκε την Αυστραλία και έγινε η πρώτη ομάδα από τη Γιουγκοσλαβία που έπαιξε σε όλες τις ηπείρους. 

Ο σύλλογος κέρδισε το Γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα του 1950 χωρίς ούτε μία ήττα, θέτοντας ένα ρεκόρ που κανείς δεν κατάφερε να πετύχει πριν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας 40 χρόνια αργότερα. Στις 28 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, μια μέρα πριν από έναν αποφασιστικό αγώνα εναντίον ενός από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του Ερυθρού Αστέρα (2-1 νίκη), ιδρύθηκε η επίσημη οργάνωση φιλάθλων Τορσίντα. 

Δημιουργήθηκε από τον φοιτητή μηχανικού Vjenceslav Žuvela, ο οποίος επέλεξε το όνομα μετά από τους ενθουσιώδεις βραζιλιάνους οπαδούς, και η Τορσίντα έγινε η πρώτη οργανωμένη ομάδα υποστηρικτών στην Ευρώπη. Την επόμενη χρονιά, ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του σταδίου «Στάρι Πλατς» και στέγασε τον σύλλογο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Η Ευρώπη 

Στα πρώτα τέσσερα χρόνια του HNL (το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Κροατίας), η Χάιντουκ έγινε πολύ πιο επιτυχημένη από την αντίπαλη Ντιναμό από το Ζάγκρεμπ, κερδίζοντας τρία πρωταθλήματα, δύο εγχώρια κύπελλα και δύο σούπερκαπ, με τη σεζόν 1994–95 να παραμένει ως η πιο επιτυχημένη από τότε που έπαιξε στην ανεξάρτητη Κροατία. 

Η Χάιντουκ μπήκε στο UEFA Champions League εκείνης της χρονιάς με μια μίξη νεαρών ανερχόμενων αστέρων Μιλάν Ράπαϊτς, Ίβιτσα Μόρναρ, Τόμισλαβ Έρτσεγκ, Γκόραν Βούτσεβιτς και έμπειρους παίκτες όπως ο Ίγκορ Στίματς, ο Γκόραν Βούτσεβιτς, ο Αλιόσα Ασάνοβιτς και ο Τόντσι Γκάμπριτς να τους βοηθούν. 

Αφού μπήκε στη φάση των ομίλων, η Χάιντουκ τερμάτισε δεύτερη πίσω από την Μπενφίκα, μπροστά από τη Στεάουα Βουκουρεστίου και την Άντερλεχτ, πριν ηττηθεί στους προημιτελικά από τον μετέπειτα πρωταθλητή Άγιαξ (0–0, 0–3). Ωστόσο, παρόλο που η ομάδα είχε καλή απόδοση, ο σύλλογος είχε κακή οικονομική διαχείριση, συσσωρεύοντας μια τεράστια οικονομική ζημία που οδήγησε στο κλείδωμα του λογαριασμού του συλλόγου. 

Το γήπεδο 

Η έδρα της Χάιντουκ είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα στάδια στην Κροατία, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Μπόρις Μάγκας, που επιλέχθηκε μεταξύ 20 άλλων έργων σε διαγωνισμό του 1975. Το στάδιο χτίστηκε για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 1979, αλλά ήταν επίσης χώρος για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του 1990 και το Ηπειρωτικό Κύπελλο IAAF του 2010. 

Το στάδιο είναι στοργικά γνωστό στους ντόπιους ως Poljudska ljepotica. Το μεγαλύτερο πλήθος που καταγράφηκε ήταν το 1980 σε έναν αγώνα εναντίον του Αμβούργου – 52.000 θεατές. Δύο χρόνια αργότερα, μετά την ολοκλήρωση του σταδίου, η χωρητικότητά του αυξήθηκε στις 62.000 για ένα ντέρμπι με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Ο προπονητής και το ρόστερ

Στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται ο Ιβάν Λέκο και το μεγάλο αστέρι της Χάιντουκ είναι ο Μάρκο Λιβάγια. Ο Κροάτης διεθνής επιθετικός που έχει αγωνιστεί με τη φανέλα της ΑΕΚ έχει επιστρέψει στην πατρίδα του και αποτελεί τον παίκτη σύμβολο της ομάδας. Δεν είναι ο μόνος παίκτης που πρέπει κάποιος να δώσει προσοχή. Στο ρόστερ υπάρχει ο Φίλιπ Κροβίνοβιτς που παίζει στη μεσαία γραμμή και ο Γιασίν Μπενραχού που επίσης παίζει στον χώρο της μεσαίας γραμμής.