Επτά χρόνια χωρίς το «λυκάνθρωπο» Τρίφον Ιβάνοφ
i

© Ihvan Radoykov/Getty Images/Ideal Images

Επτά χρόνια χωρίς το «λυκάνθρωπο» Τρίφον Ιβάνοφ

Πάνος Μαλακτάρης • 13:15 - 13.02.2023 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Ήταν 13 Φεβρουαρίου του 2016 όταν μας άφησε ο πολύ αγαπητός Βούλγαρος κεντρικός αμυντικός Τρίφον Ιβάνοφ

Γεννημένος στο Βέλικο Τάρνοβο της Βουλγαρίας, ο Τρίφον Μαρίνοβ Ιβάνοφ έμελλε να έχει μια αξιομνημόνευτη καριέρα στο ποδόσφαιρο. Ποτέ δεν ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο. Δεν είχε τις τεχνικές αρετές άλλων αμυντικών. Ούτε τα 181 εκατοστά του αναστήματός τού προσέδιδαν κάποιο μοναδικό πλεονέκτημα. Το πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που είχε ο αείμνηστος Βούλγαρος, δεν ήταν άλλο από την αυταπάρνηση και την τεράστια καρδιά του. Την ίδια καρδιά που τον πρόδωσε τόσο πρόωρα, πριν καν κλείσει τα 51 του χρόνια. 

Σε εμάς έγινε γνωστός στο μουντιάλ του 1994, όταν και βρέθηκε αντίπαλος της εθνικής μας στα γήπεδα των Η.Π.Α. με τη φανέλα της μεγάλης εκείνης Βουλγαρίας. Στόιτσκοφ, Μπαλάκοφ, Λέτσκοφ «έκλεβαν» όλη τη δημοσιότητα, ωστόσο ο «λύκος» με την αυταπάρνησή του στα μετόπισθεν συνέβαλλε κι αυτός τα μέγιστα στην εκπληκτική πορεία των γειτόνων μας μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης. 

Το όνομά του ήταν ήδη γνωστό από την 3ετή θητεία του στη Μπέτις, ενώ αγωνίστηκε μεταξύ άλλων και με τα χρώματα των ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Ραπίντ και Αούστρια Βιέννης. Με το εθνόσημο κατέγραψε 76 συμμετοχές, ενώ το 1996 κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου Βούλγαρου ποδοσφαιριστή. Στη μνήμη του, ο δήμος Βέλικο Τάρνοβο απονέμει κάθε χρόνο ένα βραβείο στον κορυφαίο νεαρό ποδοσφαιριστή της τοπικής ποδοσφαιρικής σχολής "Etar", ενώ το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου δίπλα στην αθλητική σχολή "Georgi Zhivkov" φέρει το όνομά του. 

Τέλος, το βραβείο «Heart of a Lion - Trifon Ivanov» απονέμεται κάθε χρονιά στον πιο θαρραλέο ποδοσφαιριστή του βουλγαρικού πρωταθλήματος. Φέτος το έπαθλο απονεμήθηκε στον Τοντόρ Νεντέλεφ, ο οποίος πριν από λίγους μήνες είχε τραυματιστεί σοβαρά σε ένα ατύχημα που είχε η εθνική ομάδα της Βουλγαρίας στη Γεωργία. Αδιαμφησβήτητα μια συμπαθέστατη καλτ μορφή και ένας ποδοσφαιριστής που πάντα θα θυμόμαστε με νοσταλγία.