Τσέφεριν: «Αν οι χώρες δεν καταπολεμήσουν τη βία, θα τιμωρηθούν οι εθνικές ομάδες»

Ο Τσέφεριν με τον Μπαλτάκο.

i

©intime

Τσέφεριν: «Αν οι χώρες δεν καταπολεμήσουν τη βία, θα τιμωρηθούν οι εθνικές ομάδες»

Sportal newsroom 18:55 - 18.09.2023 / Ανανεώθηκε: 18:56 - 18.09.2023

Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν αναφέρθηκε στα φαινόμενα βίας και στη μετακίνηση πολλών αστεριών στη Σαουδική Αραβία.

Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν έδωσε μεγάλη συνέντευξη στη σλοβενική ιστοσελίδα «N1».

Αναφέραμε την Κυριακή τα όσα είπε για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο ίδιος τόνισε ότι οι χώρες θα πρέπει να καταπολεμήσουν τη βία κι ότι αν δεν τα καταφέρουν είναι πιθανή η τιμωρία των εθνικών ομάδων. Έδειξε επίσης να μην ενοχλείται από τις μεταγραφές αστεριών που έκαναν οι σύλλογοι της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Τσέφεριν, πάντως, δήλωσε αρχικά ότι οι σύλλογοι της Ρωσίας θα πρέπει να μείνουν αποκλεισμένοι μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αναλυτικά όσα είπε ο Τσέφεριν.

Για το φαινόμενο της Σαουδικής Αραβίας και το κύμα φυγής Ευρωπαίων παικτών στη Μέση Ανατολή:

«Νομίζω ότι αυτή η ιστορία με τη Σαουδική Αραβία θα είναι βραχύβια. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια κακή προσέγγιση για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου για αυτούς, Φέρνοντας παίκτες στο τέλος της καριέρας τους, δεν αναπτύσσουμε το ποδόσφαιρο. Η Κίνα έκανε το ίδιο πριν από χρόνια, αλλά η εθνική της ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν εννοώ λοιπόν να κοιτάξουμε κανένα άλλο πρωτάθλημα στις ενέργειές μας».

Το ενδεχόμενο ο τελικός του Champions League να διεξαχθεί στο Ριάντ:

«Μέχρι στιγμής δεν βλέπω την παραμικρή πιθανότητα. Κάποτε, σε μια συνέντευξη στη Νέα Υόρκη, ένας δημοσιογράφος με ρώτησε αν βλέπω το ενδεχόμενο τα επόμενα 20 χρόνια να γίνει ο τελικός εκεί. Απάντησα ότι φυσικά θα το έβλεπα ως ενδεχόμενο. Το ίδιο όμως θα έλεγα αν με ρωτούσε ένας Ινδονήσιος δημοσιογράφος για το ενδεχόμενο ενός τελικού στην Τζακάρτα. Την επόμενη μέρα διάβαζα περιλήψεις συνεντεύξεων και τίτλους στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ότι ο τελικός του Champions League του 2026 θα ήταν στη Νέα Υόρκη. Γι' αυτό απαντώ αυτή τη φορά ότι δεν βλέπω αυτή τη δυνατότητα, αλλά ξέρετε ότι πολλά μπορούν να συμβούν σε 20 χρόνια. Σίγουρα, δεν θα είμαι σε αυτή τη θέση σε 20 χρόνια».

Την ύπαρξη Salary Cup: «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα πρέπει να το κάνουμε μία φορά. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το κλασικό όριο στο ύψος των μισθών απαγορεύεται βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, επομένως χωρίς τη συμμετοχή της ΕΕ, θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να παρακάμψουμε αυτόν τον κανόνα. Ωστόσο, μιλάμε πολύ για αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι ένας τέτοιος περιορισμός δεν θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό, αλλά το πολύ θα τον ενίσχυε στο ποδόσφαιρο. Στον αθλητισμό, οι κανόνες είναι λίγο διαφορετικοί από το συνηθισμένο. Εάν εισάγετε ένα όριο μισθών σε οποιονδήποτε κλάδο, είναι σίγουρα ένας περιορισμός του ανταγωνισμού, αλλά στο ποδόσφαιρο, ακριβώς με τα όρια μισθών θα μπορούσε να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός. Χωρίς περιορισμούς, οι πιο πλούσιοι θα μπορούν να αγοράζουν όλους τους καλύτερους παίκτες και θα υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός και αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για το ποδόσφαιρο.»

Για την υπόθεση του Λουίς Ρουμπιάλες: «Μιλήσαμε αρκετές φορές. Η ενέργειά του ήταν ακατάλληλη και άσοφη, δεν μπόρεσε να κερδίσει αυτή τη μάχη στο τέλος. Δεν μπορούσε να μείνει. Μιλήσαμε αρκετές φορές και η γνώμη μου ήταν ότι είναι καλύτερα για την ισπανική ομοσπονδία αν παραιτηθεί. Το πόσο καθοριστική ήταν η συμβουλή μου, ωστόσο, δεν μπορώ να πω.»

Για την αντιμετώπιση της βίας:

«Λόγω κάποιων τραγικών γεγονότων που συνέβησαν, αρχίσαμε να μιλάμε ενεργά για αυτό με ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτό χρειαζόμαστε επειγόντως τη βοήθεια των κρατών. Μίλησα για αυτό με τον Κροάτη υπουργό και πρωθυπουργό. Είναι πολύ αποφασισμένοι και αποφασισμένοι να το σταματήσουν. Σε περίπτωση ρατσιστικών, ή παρόμοιων συμβόλων και συνθημάτων, τέτοια άτομα θα απομακρύνονται από το γήπεδο και θα αποκλειστούν από ποδοσφαιρικούς αγώνες. Έτσι πρέπει να είναι παντού, κατά τη γνώμη μου. Πρέπει να ενοποιήσουμε τους κανόνες για όλη την Ευρώπη. Στην UEFA, βλέπουμε και γνωρίζουμε πολλά, αλλά μπορούμε να κάνουμε λίγα περισσότερα μόνοι μας. Τιμωρούμε μόνο τον σύλλογο ή την εθνική ομάδα. Αλλά αυτό δεν αρκεί γιατί πρόκειται για ηλίθιους που δεν τους νοιάζει αν χάσει η εθνική τους ομάδα. Πηγαίνουν μόνο σε αγώνες για να επιδείξουν την ηλίθια ιδεολογία τους. Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί σε συνεννόηση με την κρατική αστυνομία. Μετά το συμβάν στην Ελλάδα, η κροατική αστυνομία έδρασε πολύ επαγγελματικά, όπως και η αστυνομία του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας. Παρακολουθούσαν συνεχώς τι γινόταν και ενημέρωναν τους Έλληνες συναδέλφους τους. Είναι τρομερό που πρέπει να συμβεί κάτι τρομερό για να ξυπνήσουμε όλοι μαζί. Αλλά νομίζω ότι το κλειδί είναι ότι έχουμε τη βοήθεια των κρατών για να αναλάβουμε δράση. Αν δεν μας βοηθήσουν οι χώρες, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τιμωρήσουμε τις εθνικές ομάδες.

Είναι αλήθεια όμως ότι κάποιες ομάδες φιλάθλων είναι πρακτικά σαν στρατοί, ότι έχουν και την υποστήριξη και την προστασία της αστυνομίας. Συχνά είναι δύσκολο να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που είναι οι κύριοι εμπνευστές και διοργανωτές τέτοιων διακοπών.

Είναι αλήθεια, όπως ακούμε, σε ορισμένες χώρες οι ηγέτες των ομάδων φιλάθλων έχουν επίσης μεγάλη επιρροή. Επειδή είναι τόσοι πολλοί, έχουν και πολιτική δύναμη. Μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, μπορούν να λάβουν μέρος σε διαμαρτυρίες. Όπως είπαμε, όταν αναλαμβάνουμε δράση συνδεόμαστε με χώρες. Εάν μια από τις χώρες δεν μπορέσει να αντιδράσει επαρκώς, εάν η προστασία των ομάδων φιλάθλων είναι πολύ ισχυρή, θα αναγκαστούμε να αδειάσουμε το γήπεδο. Και αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα σε ορισμένους συλλόγους και εθνικές ομάδες. Και σε αυτή την περίπτωση, το υπόλοιπο 99% των οπαδών θα πρέπει να εξετάσει αν θεωρεί αποδεκτό ότι τελικά στερούνται την παρακολούθηση του αγώνα. Εκτιμώ ότι η πίεση της κοινής γνώμης στην πολιτική θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε κάτι να αλλάξει ως αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ρατσιστές, ναζί και χούλιγκαν. Αυτά είναι μόνο τα πιο δυνατά. Στην κοινωνία, τα αρνητικά είναι πάντα τα πιο δυνατά».