Ο Χάαλαντ ξεπερνά τους Κριστιάνο, Μέσι και Εμπαπέ και γράφει ξεχωριστή ιστορία στο Champions League (vid)

Έρλινγκ Χάαλαντ

i

©Photo by Joe Prior/Visionhaus via Getty Images/Ideal Images

Ο Χάαλαντ ξεπερνά τους Κριστιάνο, Μέσι και Εμπαπέ και γράφει ξεχωριστή ιστορία στο Champions League (vid)

Κώστας Τόπας 09:06 - 08.03.2024

Στα 23 του χρόνια ο Νορβηγός αστέρας της Μάντσεστερ Σίτι, Έρλινγκ Χάαλαντ συνεχίζει να σπάει ρεκόρ σε κάθε παιχνίδι που παίζει στο Champions League.

Κανένας στα 23 του στην ιστορία του Champions League δεν έχει πετύχει περισσότερα γκολ από τον Νορβηγό. Ο «Cyborg» σημείωσε το 41ο του γκολ κόντρα στην Κοπεγχάγη, ισοφαρίζοντας τον θρύλο της Μάντσεστερ Σίτι, Σέρχιο Αγουέρο.

Με πολλά χρόνια καριέρας μπροστά του και με αρκετούς παίκτες εκτός διοργάνωσης, ο Χάαλαντ βρίσκεται στην 20η θέση μεταξύ των κορυφαίων σκόρερ της διοργάνωσης σε ηλικία 23 ετών. Μπροστά και ακόμα ενεργοί στη διοργάνωση είναι παίκτες όπως ο Σαλάχ (44), ο Εμπαπέ (46 γκολ), ο Μίλερ (54 γκολ) και ο Λεβαντόφσκι (93). Οι υπόλοιποι 16 σκόρερ είτε έχουν αποσυρθεί είτε αγωνίζονται σε άλλα πρωταθλήματα που δεν προκρίνονται για το Champions League, όπως το MLS ή το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας.

Στην ηλικία του δεν υπάρχει καλύτερος

Αν μιλάμε για το Champions League, πρέπει να μιλήσουμε για τους πρώτους σκόρερ του, Κριστιάνο Ρονάλντο (140 γκολ), Λιονέλ Μέσι (129 γκολ) και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (93 γκολ). Αυτή η κατάταξη κινδυνεύει λόγω των βαθμολογικών φιγούρων του Έρλινγκ Χάαλαντ και του Κιλιάν Εμπαπέ. Στα 23 τους, οι παίκτες στο βάθρο είχαν λιγότερα από 100 γκολ. Για την ακρίβεια είχα 91 τέρματα.

Ο Πορτογάλος σταρ δεν είχε το καλύτερο ξεκίνημα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τη σεζόν 2003 , ήταν η μοναδική με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην οποία δεν συμμετείχε στο Champions League. Έκτοτε και για έξι συνεχόμενες σεζόν, έπαιξε συνολικά 40 παιχνίδια με τους «κόκκινους διαβόλους» όπου ανακηρύχθηκε πρωταθλητής τη σεζόν 2008, περιέργως σε ηλικία 23 ετών. Σε αυτά τα σαράντα παιχνίδια, ο Κριστιάνο σημείωσε μόνο 11 γκολ σε 26 παιχνίδια.

Ο Λιονέλ Μέσι έπαιξε επτά σεζόν στο Champions League πριν κλείσει τα 23, όλες με την Μπαρτσελόνα. Ο Αργεντινός έκανε το ντεμπούτο του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση τη σεζόν του 2004 στην Ουκρανία εναντίον της Σάκταρ Ντόνετσκ. Από εκείνο τον αγώνα, ο πρώτος σκόρερ της Μπαρτσελόνα στην ιστορία του Champions League έχει συγκεντρώσει συνολικά 37 γκολ σε 57 αγώνες. Κέρδισε το πρώτο του Champions League τη σεζόν 2009 εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έπαιξε μόνο σε μία διοργάνωση του Champions League πριν κλείσει τα 23. Ήταν τη σεζόν 2011-2012 όταν, στο τρίτο παιχνίδι του με την Μπορούσια Ντόρτμουντ, σημείωσε το μοναδικό γκολ ενάντια στον Ολυμπιακό που κέρδισε το παιχνίδι με 3-1 στις 19 Οκτωβρίου 2011. Ένα καθυστερημένο ντεμπούτο στο Champions League, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητά του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση δεν ήταν κακή, αφού έκανε το ντεμπούτο του εναντίον της Άρσεναλ στις 13 Σεπτεμβρίου 2011, ο Πολωνός κατάφερε να σκοράρει 93 γκολ και αναδείχθηκε ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι ο μόνος παίκτης που μπορεί να αντιμετωπίσει τον επιθετικό της Μάντσεστερ Σίτι. Σε ηλικία 25 ετών, ο σταρ επιθετικός της των Παριζιάνων συγκέντρωσε 32 γκολ πριν κλείσει τα 23. Ο παίκτης για τον οποίο η Παρι Σεν Ζερμέν πλήρωσε 180 εκατομμύρια ευρώ έχει δείξει ότι του αρέσει το Champions League, αυτή τη στιγμή με 46 γκολ, είναι τρεις θέσεις πάνω από τον Χάαλαντ και μόνο πέντε γκολ τους χωρίζουν.

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ έκανε τον κόσμο να τον... ερωτευτεί στο ντεμπούτο του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Έξι παιχνίδια στη φάση των ομίλων με την αυστριακή Σάλτσμπουργκ και οκτώ γκολ τον βοήθησαν, στην πρώτη του σεζόν, να υπογράψει στην Μπορούσια Ντόρτμουντ τον χειμώνα, όπου, σε δύο παιχνίδια με τους Γερμανούς, σημείωσε δύο γκολ. Έκτοτε, άλλα 31 τέρματα σε τρεισήμισι σεζόν τον έχουν τοποθετήσει ως τον 17ο σκόρερ του Champions League. Στατιστικά που λίγοι παίκτες θα μπορέσουν να ταιριάξουν και σχεδόν κανένας δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει αφού ο Χάαλαντ έχει 41 γκολ σε 37 αγώνες.