Η κορυφαία Ελληνίδα διαιτήτρια έβαλε τέλος σε μία σπουδαία καριέρα (gallery)

Η Χρυσούλα Κουρομπύλια.

i

©intime

Η κορυφαία Ελληνίδα διαιτήτρια έβαλε τέλος σε μία σπουδαία καριέρα (gallery)

Γιώργος Σακελλαρίου 19:58 - 15.05.2023 / Ανανεώθηκε: 20:18 - 15.05.2023

Ο πολύπαθος χώρος της διαιτησίας χάνει το «στολίδι» της, τη Χρυσούλα Κουρομπύλια.

Πόσα εκατομμύρια άνδρες πάλεψαν, παλεύουν και θα συνεχίσουν να παλεύουν να εξηγήσουν στις συντρόφους τους τι είναι το οφσάιντ;

Η Χρυσούλα Κουρομπύλια δεν χρειάστηκε μαθήματα. Το είχε μέσα της. Με τις υποδείξεις της μπορεί να διαφώνησαν χιλιάδες οπαδοί. Άλλοι να εξοργίστηκαν και να άρχισαν τα γαλλικά, άλλοι να συμφώνησαν. Το σίγουρο είναι ότι όταν αγωνίζονται 22 άνδρες, υπάρχει άνδρας διαιτητής, ένας ακόμα άνδρας βοηθός και βλέπεις και μία ξανθιά κυρία με την κοτσίδα της, τότε ασυναίσθητα το βλέμμα σου θα στραφεί πάνω της έστω και για λίγα δευτερόλεπτα.

Η Χρυσούλα Κουρομπύλια αναμφίβολα ήταν ένα «στολίδι» στο χορτάρι. Η ίδια αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, από τη διαιτησία, διότι έπιασε το όριο ηλικίας των 45 ετών. Έτσι, δεν μπορεί να οριστεί ξανά σε παιχνίδια της Super League. Θα μπορούσε να συνεχίσει σε πρωταθλήματα του εξωτερικού, όπου υπάρχει μεγαλύτερο όριο ηλικίας, αλλά επιθυμία της είναι να σταματήσει, οπότε το ματς της ΑΕΚ με τον Βόλο, στο οποίο βίωσε τη φιέστα της Ένωσης ήταν και το τελευταίο ματς που κράτησε σημαιάκι εντός συνόρων.

Ο τελευταίος χορός για την Κουρομπύλια θα είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών της Αυστραλίας, το οποίο θα διεξαχθεί 20 Ιουλίου-20 Αυγούστου. Αυτό θα είναι το τρίτο και τελευταίο Μουντιάλ της σπουδαίας καριέρας της.

Τα πρώτα βήματα

Η Κουρομπύλια κατάγεται από το Καλλιφώνι Καρδίτσας. Δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τα social media, αγαπάει τον τόπο της και δηλώνει περήφανη, ενώ κρατάει χαμηλούς τόνους και δεν βγάζει προς τα έξω την προσωπική της ζωή με τον γιατρό σύζυγό της. Αυτός είναι και ο πιο αυστηρός κριτής της. Η Χρυσούλα μπήκε στον αθλητισμό από πολύ μικρή. Οι γονείς της ήταν αγρότες, αλλά ο πατέρας της είχε το «μικρόβιο» του αθλητισμού. Αγωνιζόταν ως αριστερό εξτρέμ στον Αετό Καλλιφωνίου.

Ο στίβος ήταν το πρώτο άθλημα που δοκίμασε. Συνέχισε με μπάσκετ και ποδόσφαιρο. «Από πολύ μικρή πήγαινα στο γήπεδο με τον πατέρα μου. Μέχρι το Γυμνάσιο έπαιζα και μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Τότε όμως ο γυμναστής μου, ο Γιώργος Τζοβάρας, με πήρε από το χέρι και με πήγε στην τοπική ομάδα μπάσκετ. Εκεί ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με αυτό που λέμε οργανωμένος αθλητισμός».

Ο Φιλαθλητικός Καρδίτσας ήταν μία από τις ομάδες που αγωνίστηκε. Το 1996 έδωσε εξετάσεις και μπήκε στη Γυμναστική Ακαδημία στην Κομοτηνή. Συνέχισε το μπάσκετ στον ΓΑΣ Κομοτηνής και παράλληλα έπαιζε και ποδόσφαιρο στη γυναικεία ομάδα Ροδόπη ’87. «Θυμάμαι έπαιζα έναν αγώνα μπάσκετ και μετά έφευγα και πήγαινα να παίξω το δεύτερο ημίχρονο της ομάδας ποδοσφαίρου. Αλλά εκεί θα πω ότι η διαιτησία με επέλεξε, δεν την επέλεξα», είχε δηλώσει η Κουρομπύλια.

Ο τότε αντιδήμαρχος Κομοτηνής και παρατηρητής διαιτησίας Μανώλης Ταπατζάς της πρότεινε να ασχοληθεί με τη διαιτησία. «Ο Μανώλης Ταπατζάς με πίεσε να πάω σε σχολή και θυμάμαι ακόμη τις σημειώσεις που είχα με την μπάλα να είσαι πάνω σε γραμμή και να μαθαίνουμε πότε είναι έξω και πότε μέσα από το γήπεδο».

Το δίλημμα ήταν το εξής. Να παραμείνει διαιτητής στις μικρές κατηγορίες ή να προχωρήσει ως επόπτης στις μεγάλες; Πέρασαν 15 χρόνια για να ανέβει από τη Δ’ Εθνική στην Α’ Εθνική. Το 2010 προβιβάστηκε στη Super League, πήρε σήμα FIFA και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ανήκε στον σύνδεσμο διαιτητών Δυτικής Αττικής. Ασφαλώς στη διαδρομή της έζησε πολλά. Άκουσε πολλά. Σαν γυναίκα στο ελληνικό ποδόσφαιρο αν θελήσει να γράψει βιβλίο, μπορεί να γίνει best seller.

Οι επιτυχίες και η σημαία

Η Ελληνίδα διαιτητής εκτός συνόρων μετράει νοκ άουτ ματς του Europa League. Στις 19/2/2015 ήταν βοηθός του Μιχάλη Κουκουλάκη στον αγώνα Τορίνο - Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-2 για το Europa League κι έγινε η πρώτη γυναίκα που ορίστηκε σε αγώνα των ευρωπαϊκών κυπέλλων, έπειτα από 10 χρόνια. Η προηγούμενη που είχε την τύχη να οριστεί σε αγώνες ευρωπαϊκών κυπέλλων υψηλού επιπέδου ήταν η Γαλλίδα Βενιό. Ορίστηκε ακόμα σε Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20 Γυναικών, σε Champions League Γυναικών, Euro και Nations League.

Ο τελικός

Στον Τελικό του Champions League Γυναικών μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Λιόν πριν από έναν χρόνο, η Κουρομπύλια επιλέχθηκε ως η πρώτη βοηθός. Ήταν εξαιρετική. Στις φωτογραφίες μετά τον τελικό του Champions League φωτογραφήθηκε με την υπόλοιπη διαιτητική ομάδα κρατώντας μία ελληνική σημαία. Δήλωσε ότι την έχει πάντα μαζί της και ότι αντλεί δύναμη.

Ήταν 10 Μαϊου 2022, όταν περίπου στις 12 το μεσημέρι, δέχθηκε μήνυμα από την UEFA: «Επιλέχθηκες για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Λιόν στις 21 Μαΐου 2022».

«Η ανακοίνωση του ονόματός μου έγινε Πέμπτη και εγώ το ήξερα δυο ημέρες πριν. Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα, αλλά όταν ήρθε το μήνυμα στο κινητό μου, δεν σοκαρίστηκα, ήταν ένα αναπάντεχο γεγονός, μπορώ να πω. Ηταν κάτι που θεωρούσα ότι κάποια στιγμή θα γινόταν κι έγινε», σχολίασε η Κουρομπύλια.

Η διακοπή και η αποβολή

Η Κουρομπύλια, λοιπόν, έζησε πολλά στα ελληνικά γήπεδα. Από τις πιο δύσκολες στιγμές, ασφαλώς ήταν το 2012, όταν δέχθηκε αντικείμενο και διεκόπη το ματς του Άρη με τον Αστέρα Τρίπολης. Η αρχή των δυσκολιών, πάντως, έγινε στην Τούμπα σε ματς ΠΑΟΚ-Ηρακλής. Ο Σαραμαντάς που έπαιζε στους φιλοξενούμενους, την ειρωνεύτηκε, αμφισβήτησε μία υπόδειξή της, λέγοντας «Δεν ξέρεις τι κάνεις, για γέλια είσαι». Τότε, φώναξε τον διαιτητή Κύζα, ο οποίος απέβαλε τον Σαραμαντά κι αυτός στο τέλος της ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του.

Η στιγμή που ενδεχομένως θα ήθελε να ξεχάσει ήταν στις 8/4/2012. Οπαδός του Άρη στον εντός έδρας αγώνα πρωταθλήματος με τον Αστέρα Τρίπολης, της πέταξε μπουκάλι, που τη βρήκε στα πλευρά. Το περιστατικό έγινε στο 43’ του αγώνα. Η ίδια υπέδειξε άουτ, οι Θεσσαλονικείς ζήτησαν κόρνερ και δεχόμενη το μπουκάλι έπεσε στον αγωνιστικό χώρο. Ο αγώνας διεκόπη κι ο Άρης έχασε το παιχνίδι στην επιτροπή εφέσεων. Σε πρώτο βαθμό, η πειθαρχική επιτροπή της Super League είχε αποφασίσει την συνέχισή του, διότι «δεν είχε αποδειχθεί τραυματισμός της».

Στις 23/4/2012 στο ΟΦΗ-ΠΑΣ Γιάννινα, οπαδός των Κρητικών πέταξε προς το μέρος της ποτήρι με καφέ. Το ματς τότε διεκόπη για λίγα λεπτά.