Οι τελικοί Κυπέλλου Αγγλίας με ομάδες της ίδιας πόλης, οι μεγάλες εκπλήξεις και όλοι οι νικητές (vids)

Έρλινγκ Χάαλαντ - Μάρκους Ράσφορντ

Οι τελικοί Κυπέλλου Αγγλίας με ομάδες της ίδιας πόλης, οι μεγάλες εκπλήξεις και όλοι οι νικητές (vids)

Κώστας Τσιακλής 10:12 - 03.06.2023 / Ανανεώθηκε: 10:12 - 03.06.2023

Το sportal.gr σας παρουσιάζει τους τελικούς του Κυπέλλου Αγγλίας με ομάδες από την ίδια πόλη, πέντε μεγάλες εκπλήξεις και τη λίστα με τους νικητές της διοργάνωσης.

Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συγκρούονται για πρώτη φορά στην ιστορία τους στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας (03/06). Με αφορμή αυτό το γεγονός το sportal.gr σας υπενθυμίζει τους τελικούς με ομάδες από την ίδια πόλη, μερικές μεγάλες εκπλήξεις και φυσικά όλους τους νικητές της αρχαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΜΕ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ

Οι πρώτες τρεις τοπικές κόντρες είχαν ακριβώς τους ίδιους πρωταγωνιστές, τη Γουέστ Μπρομ και την Άστον Βίλα. Ναι, οι δύο ομάδες δεν είναι από την ίδια πόλη ωστόσο εντάσσονται στην ευρύτερη περιοχή των Γουέστ Μίντλαντς και για αυτό άλλωστε υπάρχει «μίσος». Στη συγκεκριμένη σειρά αγώνων η Άστον Βίλα σήκωσε τα πρώτα της δύο κύπελλα (2-0, 1887/ 1-0, 1895) ενώ και η Γουέστ Μπρομ έφτασε επίσης σε αυτόν τον αριθμό αφού κέρδισε με 3-0 στο παιχνίδι του 1892.

Το 1931 η Γουέστ Μπρομ αντιμετώπισε και τη Μπέρμιγχαμ. Οι «μπάγκις» κέρδισαν 2-1 με τα δύο γκολ του Ρίτσαρντσον και κατέκτησαν το 3ο από τα συνολικά πέντε τρόπαια τους στη διοργάνωση. Παράλληλα ήταν μια από τις δύο ομάδες που στέρησαν τον πρώτο τίτλο της Μπέρμιγχαμ.

Όπως είναι λογικό την παράσταση σε αυτή την κατηγορία «κλέβουν» οι αναμετρήσεις του Λονδίνου, λόγω του μεγάλου όγκου ομάδων που εδρεύουν εκεί. Η πρώτη Λονδρέζικη κόντρα ήρθε το μακρινό 1967 όταν στον τελικό του FA Cup συγκρούστηκαν Τσέλσι και Τότεναμ. Νικητές τότε αναδείχθηκαν οι «Σπερς», οι οποίοι με τα γκολ των Τζίμι Ρόμπερτσον (40’) και Φρανκ Σαούλ (67’) επικράτησαν με 2-1 (μείωσε με τον Τέιμπλινγκ η Τσέλσι) και πανηγύρισαν το 5ο Κύπελλο στην ιστορία τους.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια χρυσή πενταετία (1975-1980) για τη Γουέστ Χαμ, στην οποία κατέκτησε τα δύο από τα τρία Κύπελλα Αγγλίας της ιστορίας της. Αρχικά το 1975 τα «σφυριά» επικράτησαν της Φούλαμ στον τελικό με δύο γκολ του Άλαν Τέιλορ (2-0) ενώ το 1980 «λύγισαν» την προηγούμενη κάτοχο του τροπαίου, Άρσεναλ (1-0 με γκολ του Σερ Τρέβορ Μπρούκινγκ).

Δύο χρόνια αργότερα ήταν η σειρά των Τότεναμ και Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς να συναντηθούν στον τελικό. Οι «σπερς» προηγήθηκαν στο 110΄ με τον Γκλεν Χοντλ όμως η ΚΠΡ ισοφάρισε πέντε λεπτά αργότερα με τον Τέρι Φένγουικ και αφού δεν υπήρχε η διαδικασία των πέναλτι, το ματς οδηγήθηκε σε επαναληπτικό. Εκεί η Τότεναμ κέρδισε με 1-0 με γκολ του Χοντλ (ξανά) και κατάφερε να κάνει το back-2-back.

Τη σκυτάλη πήρε το ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ. Λίβερπουλ και Έβερτον διασταύρωσαν τα ξίφη τους τόσο την περίοδο 1985-1986, όσο και τη σεζόν 1988-1989. Και στις δύο περιπτώσεις νικητές είχαν αναδειχθεί οι «κόκκινοι».

Στην πρώτη αναμέτρηση η Έβερτον είχε προηγηθεί με τον Γκάρι Λίνεκερ (27’) όμως η Λίβερπουλ έφτασε στην ανατροπή με δύο γκολ του θρυλικού Ίαν Ρας και ένα του Γκρεγκ Τζόνστον. Στο δεύτερο τελικό τα πράγματα ήταν λίγο πιο περίπλοκα. Η Λίβερπουλ «άνοιξε» νωρίς το σκορ με τον Τζον Άλντριτζ όμως η Έβερτον ισοφάρισε σε 1-1 στο 89’ με τον Στιούαρτ ΜακΚολ.

Οι «κόκκινοι» προηγήθηκαν εκ νέου στο 4’ της παράτασης με τον Ίαν Ρας όμως οι «toffees» είχαν ξανά την απάντηση και πάλι με τον ΜακΚολ. Η τελευταία λέξη όμως ανήκε στον Ρας, ο οποίος με γκολ στο 103’ έκανε το 3-2 και χάρισε ακόμα έναν τίτλο στην ομάδα του.

Οι τρεις πιο πρόσφατες τοπικές μονομαχίες είναι και πάλι Λονδρέζικα ντέρμπι ενώ μάλιστα αποτελούνταν από τις ίδιες ομάδες. Πρόκειται για τις Άρσεναλ και Τσέλσι που αντιμετώπισαν η μια την άλλη στους τελικούς του 2002, του 2017 και του 2020. Το πιο εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι η Άρσεναλ βγήκε νικήτρια σε όλες.

Το 2002 η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ κέρδισε με 2-0 χάρη σε γκολ των Ρέι Πάρλουρ και Φρέντι Λιούνμπεργκ και έκανε το νταμπλ. Το 2017 οι «κανονιέρηδες» σήκωσαν το τελευταίο τους τρόπαιο υπό τις οδηγίες του Αλσατού προπονητή, νικώντας με 2-1 (4’ Αλέξις Σάντσες, 79’ Άαρον Ράμσεϊ/ 76’ Ντιέγκο Κόστα). Τέλος το 2020 η Άρσεναλ έκανε το 3/3 κόντρα στους «μπλε» επικρατώντας ξανά με 2-1. Η Τσέλσι προηγήθηκε με τον Κρίστιαν Πούλισικ (5’) όμως ο Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ πέτυχε δύο τέρματα (28’, 67’) και έδωσε το 14ο τρόπαιο FA Cup στην Άρσεναλ. Μάλιστα η κόκκινη ομάδα του Λονδίνου είναι και η πολυνίκης του θεσμού.

ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ

Μερικοί τελικοί που έμειναν στην ιστορία είναι αυτοί όπου το αουτσάιντερ κέρδισε το φαβορί και διέψευσε τα προγνωστικά. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι ο τελικός του 1978 όταν η Ίπσουιτς επικράτησε με 1-0 της Άρσεναλ με το σουτ του Ρότζερ Ρόμπσον. Αυτό ήταν το πρώτο και το μοναδικό Κύπελλο Αγγλίας για τους «μπλε» ωστόσο λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε και η κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ/Europa League.

Στο μέλλον ακολούθησαν και άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Αρχικά το 1987 η Κόβεντρι κέρδισε με 3-2 την Τότεναμ στην παράταση με το αυτογκόλ του Γκάρι Μαμπάτ ενώ ένα χρόνο αργότερα η Γουίμπλεντον ίσως έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη στους τελικούς του FA Cup. Η ομάδα του Μπόμπι Γκούλντ νίκησε με 1-0 τη Λίβερπουλ (37’ Λόρι Σάντσες), σε μια περίοδο που οι «κόκκινοι» περνούσαν πιθανότατα την καλύτερη 15ετία της ιστορίας τους.

Οι όμορφες ιστορίες συνεχίστηκαν και στην πιο σύγχρονη έκδοση του Κυπέλλου Αγγλίας. Το 2012 η Γουίγκαν τερμάτισε 18η στην Premier League και υποβιβάστηκε στην Championship. Αυτή η αποτυχία συνδυάστηκε όμως και με τη μεγαλύτερη της επιτυχία αφού στον τελικό υποχρέωσε τη Μάντσεστερ Σίτι σε ήττα με 1-0 (88' Μπεν Γουότσον) και κατέκτησε το πρώτο μεγάλο τρόπαιο στην ιστορία της. 

Παράλληλα εξασφάλισε και θέση στο Europa League της νέας περιόδου, όπου αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γουίγκαν ακόμα δεν έχει επιστρέψει στην Premier League ενώ φέτος υποβιβάστηκε στην 3η κατηγορία.

Τέλος, λίγα χρόνια μετά την κατάκτηση της Premier League, η Λέστερ έφτασε σε ακόμα μια μεγάλη επιτυχία. Λίγες μέρες πριν η Τσέλσι στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, οι «αλεπούδες» κέρδισαν με 1-0 τους «μπλε» με το φοβερό σουτ του Γιούρι Τίλεμανς (63’) και πανηγύρισαν το πρώτο τους FA Cup. Το κοινό σημείο στις πέντε ιστορίες που αναφέραμε είναι ότι οι ομάδες που έκαναν την έκπληξη κατέκτησαν το πρώτο και μοναδικό τους Κύπελλο Αγγλίας.

ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΟΜΑΔΑ

Άρσεναλ: 14

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 12

Λίβερπουλ, Τσέλσι, Τότεναμ: 8

Άστον Βίλα: 7

Μάντσεστερ Σίτι, Νιουκάστλ, Μπλάκμπερν: 6

Έβερτον, Γουέστ Μπρόμ, Γουόντερερς FC: 5

Γούλβς, Μπόλτον, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ: 4

Γουέστ Χαμ, Σέφιλντ Γουένστεϊ: 3

Πόρτσμουθ, Σάντερλαντ, Νότιγχαμ Φόρεστ, Πρέστον, Μπέρι, Όλντ Ετόνιανς: 2

Λέστερ, Γουίγκαν, Γουίμπλεντον, Κόβεντρι, Ίπσουιτς, Σαουθάμπτον, Λιντς, Μπλάκπουλ, Τσάρλτον, Ντέρμπι Κάουντι, Κάρντιφ, Χάντερσφιλντ, Μπέρνλι, Μπάρνσλεϊ, Μπράντφορντ, Νοτς Κάουντι, Μπλάκμπερν Ολίμπικ FC, Όλντ Καρθούσιανς, Κλάπχαμ, Ρόγιαλ Εντζινίαρς, Όξφορντ Γιουνιβέρσιτι: 1