Ο Μαντσίνι φέρνει στον Παναθηναϊκό όσα του λείπουν από Παλάσιος, Βέρμπιτς και Μπερνάρ
i

Μαντσίνι / © Sportal

Ο Μαντσίνι φέρνει στον Παναθηναϊκό όσα του λείπουν από Παλάσιος, Βέρμπιτς και Μπερνάρ

Γιώργος Περπερίδης 16:20 - 26.01.2023 / Ανανεώθηκε: 16:33 - 26.01.2023

Ο Μαντσίνι ήταν ένας παίκτης που όχι μόνο έλειπε αλλά και είχε ανάγκη ο Παναθηναϊκός. Τι λένε οι αριθμοί του σε σχέση με τους Παλάσιος, Βέρμπιτς, Μπερνάρ, Αϊτόρ, το Impact Score του CIES και το στοίχημα του Γιοβάνοβιτς με τον Αργεντίνο στο χορτάρι.

Ο Μαντσίνι είναι παίκτης του Παναθηναϊκού εδώ και λίγες ώρες. Ο Αργεντίνος μεσοεπιθετικός έρχεται για να ενισχύσει τους «πράσινους» σε ένα κομμάτι του παιχνιδιού που κόστισε πολύ σε απόδοση και αποτελέσματα τις τελευταίες εβδομάδες. Δυνητικά ακόμη και για να γεμίσει αγωνιστικά το τεράστιο κενό που άφησε ο τραυματισμός του Αϊτόρ, που ποτέ επί της ουσίας δεν καλύφθηκε... εσωτερικά. 

Μια μεταγραφή που είχε και μπόλικη ίντριγκα. Από το γεγονός πως ο παίκτης συνδέθηκε νωρίτερα στη σεζόν με τον Ολυμπιακό, μέχρι τις απευθείας διαπραγματεύσεις Αλαφούζου - Καρυπίδη, το ποσοστό της Μπορντό και τη σφήνα (;) που επιχείρησε η ΑΕΚ. Στα «πράσινα» ντύθηκε ο παίκτης, που ζήτησε από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να αγωνιστεί στη ρεβάνς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, έστω κι αν δεν έχει συμπληρώσει καλά καλά μια μέρα με τη νέα του ομάδα.

Το πρώτο δείγμα -αν αυτό εμφανιστεί το βράδυ της Πέμπτης (26/1) στη Λεωφόρο- μπορεί να λέει πολλά, μπορεί και τίποτα. Το ερώτημα είναι τι μπορεί να περιμένουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού από τον Αργεντίνο, σε σχέση με όσα έχουν προσφέρει οι νυν παίκτες του «πράσινου» ρόστερ με ανάλογο ρόλο στο χορτάρι. Για να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα, είναι φρόνιμο να δούμε κάποια στατιστικά στοιχεία που αφορούν συνολικά τις ομάδες - διεκδικητές του τίτλου, για να καταλήξουμε σε ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα.

Από τον Λουκανίδη στον Μαντσίνι: Οι παίκτες που έκαναν το δρομολόγιο Βικελίδης - Λεωφόρος και το αντίστροφο (vid)
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

11:21 - 26.01.2023

Από τον Λουκανίδη στον Μαντσίνι: Οι παίκτες που έκαναν το δρομολόγιο Βικελίδης - Λεωφόρος και το αντίστροφο (vid)

Ο Ντάνιελ Μαντσίνι είναι κι επίσημα ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και με αφορμή τη μεταγραφή του 26χρονου Αργεντινού, το Sportal παρουσιάζει τους παίκτες που μετακόμισαν από το Βικελίδης στη Λεωφόρο και το αντίστροφο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το ελβετικό διεθνές παρατηρητήριο ποδοσφαίρου (CIES) προσφέρει κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Που αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό πώς εξελίσσεται σταδιακά η μάχη του τίτλου. Και εν προκειμένω πού υστερεί ο Παναθηναϊκός, αλλά πολύ περισσότερο που οφείλεται η αγωνιστική του καθίζηση με το νέο έτος. 

Το πρόβλημα γενικής φύσεως του Παναθηναϊκού

Οι στατιστικές κατηγορίες απόδοσης του CIES τοποθετούν την ΑΕΚ στην κορυφή του SoG (Shots on Target) με 6,7 ανά ματς. Ακολουθεί ο Ολυμπιακός με 5,3. Ο ΠΑΟΚ είναι στις 4,9 και ο Παναθηναϊκός με τον Άρη στις 4,1. Το ανησυχητικό -εν προκειμένω- για τους «πράσινους» είναι πως έχουν ουσιαστικό ίδιο μέσο όρο με τον... Ιωνικό, που είναι ουραγός και φτάνει σε 4,0 SoG ανά παιχνίδι.

Προχωρώντας στο Passes on opponent third (πάσες ακριβείας στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση), η ΑΕΚ είναι πρώτη με 198,6 ανά ματς, ο Ολυμπιακός ακολουθεί με 189,1, τρίτος είναι ο ΠΑΟΚ 165,8, τέταρτος ο Άρης με 157,1 και πέμπτος ο Παναθηναϊκός με 156,7. Στο Ball possession (κατοχή μπάλας), η ΑΕΚ είναι ξανά στην κορυφή 62,2% ανά ματς, ο Παναθηναϊκός ακολουθεί στο 59,3%, ο ΠΑΟΚ είναι στο 57,7%, ο Ολυμπιακός στο 57,4% και ο  Άρης 57,2%. Στο ποσοστό ακρίβειας μεταβιβάσεων συνολικά (Accurate passes), ο Ολυμπιακός προπορεύεται στη σχετική κατηγορία με 87,7%, ο Παναθηναϊκός ακολουθεί με 86,4%, ο ΠΑΟΚ είναι στο 86,1%, ο Άρης στο 85,4% και η ΑΕΚ στο 84,8%.

Μια πολύ εύκολη ανάγνωση λοιπόν «λέει» πως ενώ ο Παναθηναϊκός έχει πολύ υψηλά νούμερα σε κατοχή μπάλας και ακρίβειας μεταβιβάσεων, εντούτοις είναι μόλις πέμπτος στις πάσες ακριβείας στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση και κάνει ίδιο αριθμό τελικών προσπαθειών on target με τον ουραγό Ιωνικό! Απλό το συμπέρασμα εδώ, ο Παναθηναϊκός πάσχει από δημιουργία στα πέριξ και εντός της αντίπαλης περιοχής, αδυνατώντας να μεταφράσει σε κάτι ουσιαστικό την ικανότητα του να κυκλοφορεί σωστά και με ασφάλεια τη μπάλα. 

Το Impact Score του Μαντσίνι δείχνει αναβάθμιση

Εδώ λοιπόν πρέπει να δούμε τι λύσεις μπορεί να δώσει ο Μαντσίνι. Καταφεύγοντας ξανά σε πρώτη φάση στη στατιστική μέθοδο του CIES, που ονομάζεται Impact Score (πρόκειται ουσιαστικά για τη βαθμολογία του αντίκτυπου που έχει ένας παίκτης στο χορτάρι με την απόδοση του)*. Τον υψηλότερο βαθμό στον Παναθηναϊκό γενικά έχει ο Τσέριν με 78,5, δεύτερος είναι ο Ρούμπεν Πέρεθ με 73,6 και τρίτος ο Χουάνκαρ με 70,4. 

Εξειδικεύοντας τη συγκεκριμένη βαθμολόγηση στους παίκτες της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Παλάσιος είναι στο 69,9, ο Αϊτόρ στο 69,1 (μέχρι τον τραυματισμό του), o Μπερνάρ στο 66,8 και ο Βέρμπιτς στο 62,6. Στη θέση του φορ ο Ιωαννίδης συγκεντρώνει 69,3 και ο Σπόραρ 67,5. Ο νεοαποκτηθείς Κλάινχαϊσλερ «κουβαλάει» ένα 65,8 από την Όσιγιεκ. Ποιο είναι το Impact Score που φέρνει μαζί του ο Μαντσίνι στον Παναθηναϊκό; 72,4! Μεγαλύτερο από όλους τους παίκτες της μεσοεπιθετικής και επιθετικής γραμμής του Παναθηναϊκού...

Γκολ και ασίστ ανά 90' χωρίς πέναλτι - Ξανά... Μαντσίνι

Τσεκάροντας τους αριθμούς της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου στη Super League, ο Αργεντίνος μεσοεπιθετικός παρουσιάζει ξανά υψηλότερο βαθμό αποτελεσματικότητας από όλους τους συμπαίκτες του -πλέον- στον Παναθηναϊκό, που απαρτίζουν τη γραμμή κρούσης. Πιο συγκεκριμένα όσων είναι σε θέση να βοηθήσουν άμεσα, καθώς υστερεί μονάχα σε σχέση με τον λαβωμένο Αϊτόρ.

Παίρνοντας τον μέσο όρο των γκολ+ασίστ ανά 90 λεπτά δίχως να υπολογίζονται τα πέναλτι, ο Βέρμπιτς είναι στο 0.30, ο Μπερνάρ ακολουθεί με 0.29 και ο Παλάσιος βρίσκεται στο 0.27. Στην θέση του φορ, ο Ιωαννίδης προσφέρει 0.40 και ο Σπόραρ 0.39. Κάπου εδώ γίνεται αντιληπτό και πόσο μεγάλη είναι η απώλεια του Αϊτόρ, που μέχρι να τραυματιστεί έδινε το καταπληκτικό 0.83! Ο Μαντσίνι λοιπόν έρχεται και μπαίνει στην εξίσωση, με την εξαιρετική αναλογία 0.61 γκολ+ασίστ ανά 90 λεπτά.

Ο Αργεντίνος είναι επίσης πρώτος σε ασίστ στη Super League με έξι συνολικά (όσες και ο Πάολο Φερνάντες). Μέχρι σήμερα, ο Μπερνάρ έχει μοιράσει δύο ασίστ, ο Βέρμπιτς μια και ο Παλάσιος... καμία! Τις περισσότερες στο «πράσινο» ρόστερ είχε ο Σπόραρ με τέσσερις. 

Ο Μαντσίνι έχει επίσης 36 τελικές προσπάθειες για γκολ (Σπόραρ 35, Παλάσιος 24, Βέρμπιτς 23), 22 προσπάθειες εκτός περιοχής (πρώτος στη Super League), 32 επιτυχημένες σέντρες (Μπερνάρ 41, Παλάσιος 21) και 135 ολοκληρωμένες πάσες (Μπερνάρ 133).

Το στοίχημα του Γιοβάνοβιτς

Από τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο πως ο Ντάνιελ Μαντσίνι ήταν ένας παίκτης που όχι μόνο έλειπε αλλά και είχε ανάγκη ο Παναθηναϊκός. Τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, διότι στην πράξη πολλές φορές το έργο δεν είναι ανάλογο. Ωστόσο η περίπτωση του Αργεντίνου είναι περισσότερο ένα στοίχημα για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ως προς την αξιοποίηση του παίκτη στο χορτάρι.

Ο Μαντσίνι έχει καταθέσει τα αγωνιστικά του προτερήματα με τη φανέλα του Άρη, υπήρξε συνεπής και ανταγωνιστικός στα μεγάλα παιχνίδια που έδωσε με τη φανέλα των «κιτρίνων», τώρα καλείται να το κάνει με αυτή του Παναθηναϊκού. 

Ο τρόπος που θα τον εντάξει ο Σέρβος τεχνικός στο σύνολο, οι «τροποποιήσεις» που ενδέχεται να χρειαστεί να κάνει στην τακτική ή την διάταξη και ο ρόλος που θα του δώσει στο γήπεδο, θα κρίνουν εν πολλοίς την επιτυχία της συγκεκριμένης μεταγραφής για το «τριφύλλι».

*To impact score κάθε παίκτη υπολογίζεται από το μέσο επίπεδο αγώνα στον οποίο συμμετείχαν οι παίκτες σύμφωνα με τη μέθοδο του κεφαλαίου εμπειρίας, τον αριθμό των επίσημων λεπτών παιχνιδιού που έπαιξαν τις τελευταίες 365 ημέρες και την απόδοσή τους στον αγωνιστικό χώρο (στοιχεία InStat), σε σύγκριση με τους συμπαίκτες αλλά και τους αντιπάλους τους. Όπως και σε σχέση με παίκτες με το ίδιο τεχνικό προφίλ, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση βάσει ρόλων που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα του CIES. Το προφίλ του παίκτη δημιουργείται χρησιμοποιώντας έντεκα μεταβλητές παιχνιδιού: έξι επιθετικές (ασίστ, σέντρες, σουτ, πάσες που οδηγούν σε ευκαιρία, επιτυχημένες ντρίμπλες, υποδοχή της μπάλας) τέσσερις αμυντικές (εναέριες μονομαχίες, κερδισμένες μονομαχίες στο χορτάρι, κλεψίματα, αναχαιτίσεις) και τις πάσες (ολοκληρωμένες πάσες). Οι ενέργειες που επιλέγονται έχουν το πλεονέκτημα ότι εκτελούνται συχνά κατά τη διάρκεια των αγώνων, με καλή κατανομή μεταξύ των παικτών, η οποία εγγυάται ένα πιο ισχυρό προφίλ. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν ληφθή υπόψη ένας επαρκής αριθμός λεπτών αγώνα - όπως γίνεται στη συγκεκριμένη μελέτη. Για όλες τις μεταβλητές που ελήφθησαν υπόψη, έχει υπολογιστεί η διαφορά μεταξύ των επιδόσεων των παικτών και του μέσου όρου που μετράται στο επίπεδο της ομάδας τους. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει την απομόνωση στους αγωνιστικούς ρόλους που εκπληρώνουν οι ποδοσφαιριστές στους συλλόγους τους. Αυτοί οι ρόλοι δεν συνδέονται μόνο με τη θέση που καταλαμβάνουν στο γήπεδο, αλλά και με τα προσωπικά χαρακτηριστικά των παικτών. Εφόσον οι επιλεγμένες τεχνικές δεν κατανέμονται με ξεκάθαρο τρόπο μεταξύ των παικτών μιας ομάδας, μερικοί είναι πιο συγκεκριμένοι από άλλους, οι διαφορές από τον μέσο όρο της ομάδας έχουν μετατραπεί σε τυπικές κανονικές κατανομές. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την αποτύπωση χωρίς στατιστική προκατάληψη στις ενέργειες για τις οποίες οι παίκτες ξεχωρίζουν πραγματικά περισσότερο από τους συμπαίκτες τους. Η προσέγγισή αυτή καθιστά ιδιαίτερα δυνατή τη διάκριση μεταξύ των ρόλων που παίζουν οι ποδοσφαιριστές στον ίδιο αγωνιστικό χώρο μιας ομάδας.