Το ευρωπαϊκό του Ολυμπιακού και τα επεισόδια στο Ρέντη: Η ανασκόπηση του βόλεϊ
i

© Intime

Το ευρωπαϊκό του Ολυμπιακού και τα επεισόδια στο Ρέντη: Η ανασκόπηση του βόλεϊ

Ποια γεγονότα σημάδεψαν το 2023 στον χώρο του βόλεϊ.

Η κατάκτηση του Challenge Cup από τον Ολυμπιακό «σημάδεψε» το ελληνικό βόλεϊ το 2023. Η ομάδα βόλεϊ ανδρών των Πειραιωτών πήρε το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της μέσα σε αποθέωση στο κλειστό του ΣΕΦ στις 15 Μαρτίου.

Η νίκη με 3-0 στον πρώτο τελικό με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ μεταμόρφωσε σε «γιορτή» τον δεύτερο στο φαληρικό γήπεδο. Το 3-0 του ΣΕΦ επιβεβαίωσε τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων και έδωσε στον Ολυμπιακό την κούπα. Η ομάδα του Πειραιά απέκλεισε με δύο νίκες (3-1, 3-0) την Κομάρνο στη φάση των «32», πέτυχε δύο νίκες (3-0, 3-2) κόντρα στην Μπουργκάς στη φάση των «16» και ξεμπέρδεψε με δύο νίκες (3-1, 3-2) απέναντι στη Στεάουα.

Στα ημιτελικά, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό. Η ήττα του με 3-1 σετ στον πρώτο αγώνα στο κλειστό του Ρέντη δεν του έδινε πολλές φορές, ωστόσο στη ρεβάνς, η ομάδα του Αλμπέρτο Τζουλιάνι έκανε μία απίθανη ανατροπή. Ο δεύτερος ημιτελικός στο κλειστό του Αμαρουσίου σημαδεύθηκε από τη ρίψη δακρυγόνου, που έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική και έφερε την αναβολή του αγώνα για λίγες ώρες ενώ η αναμέτρηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρώτο σετ και στο δεύτερο είχε δύο ευκαιρίες να τελειώσει την υπόθεση πρόκριση. Ωστόσο, οι Πειραιώτες πήραν τη νίκη με 3-1 ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα και πήραν την πρόκριση στο «χρυσό» σετ με 15-6.

Λίγους μήνες νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 4 Ιανουαρίου, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Σούπερ Καπ. Η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου αντιμετώπισε στο Ηράκλειο της Κρήτης τον ΠΑΟΚ και επικράτησε με 3-1 σετ προσθέτοντας στην τροπαιοθήκη του την πρώτη κούπα της σεζόν.

Στα τέλη Μαρτίου διεξήχθη το Final -4 του Κυπέλλου στην Καλαμάτα. Ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε τον ρόλο του φαβορί κόντρα στον Μίλωνα και ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στον δεύτερο ημιτελικό. Στον τελικό, η ομάδα της Θεσσαλονίκης - αν και απώλεσε το πρώτο σετ - πήρε τη νίκη με 3-1 σετ και κατέκτησε το πέμπτο κύπελλο της ιστορίας της.

Ο δικέφαλος απέκλεισε με «σκούπα» τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά του πρωταθλήματος και οι Πειραιώτες είχαν σχετικά εύκολο έργο απέναντι στον Μίλωνα. Πριν τους τελικούς του πρωταθλήματος ανάμεσα στον Ολυμπιακό (είχε το πλεονέκτημα έδρας) και τον ΠΑΟΚ, η ομάδα του Αλμπέρτο Τζουλιάνι αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στον διπλό τελικό του Λιγκ Καπ. Το τριφύλλι κατέκτησε το τρόπαιο με δύο νίκες. Ο δεύτερος τελικός, που έγινε στο κλειστό του ΟΑΚΑ, αποτέλεσε το τελευταίο ματς του Άξελ Γιάκομπσεν με την πράσινη φανέλα μετά από πέντε χρόνια παρουσίας στην ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου.

Οι τελικοί του πρωταθλήματος ήταν μία επιβεβαίωση της κυριαρχίας του Ολυμπιακού μέσα στη σεζόν. Η ομάδα του Πειραιά ήταν καλύτερη, επικράτησε με 3-1 στη σειρά και κατέκτησε τον τίτλο με break στη Θεσσαλονίκη. Αυτό ήταν το 31ο πρωτάθλημα της ομάδας του Πειραιά.

Το δεύτερο σερί του Παναθηναϊκού και το πρώτο κύπελλο της ΑΕΚ

Στο πρωτάθλημα της Volleyleague γυναικών η σεζόν ήταν συναρπαστική. Ο νταμπλούχος τη σεζόν 2021-2022 Παναθηναϊκός παρουσίασε σημαντικές αστάθειες στην απόδοσή του. Αυτό έφερε αλλαγή στον «πράσινο» πάγκο με τον Γιάννη Καλμαζίδη να παίρνει τη θέση του Μπράνκο Γκάιτς.

Αλλαγή, όμως, έκανε και η ΑΕΚ που αντικατέστησε τον Κώστα Αρσενιάδη με τον Γιουνούς Οτσάλ. Το τριφύλλι, η Ένωση, ο ΠΑΟΚ και ο ΑΟ Θήρας ήταν οι τέσσερις ομάδες που προκρίθηκαν στο Final-4 του κυπέλλου που έγινε στην Άρτα τον Μάρτιο.

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε άνετα με 3-0 σετ της ομάδας της Σαντορίνης και η ΑΕΚ νίκησε με 3-1 σετ την ομάδα της Θεσσαλονίκης στους δύο ημιτελικούς. Στον τελικό, η ομάδα του Γιουνούς Οτσάλ έπιασε εκπληκτική απόδοση και με 3-1 σετ κατέκτησε το κύπελλο, που ήταν και το πρώτο της στον θεσμό.

Η ΑΕΚ έκανε εντυπωσιακό σερί νικών και στο πρωτάθλημα, το οποίο σταμάτησε στη Θεσσαλονίκη από τον ΠΑΟΚ στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου και έκρινε την πρώτη θέση. Η ομάδα του Μάρκο Φενόλιο αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τον Ολυμπιακό, ενώ το ζευγάρι του Παναθηναϊκού με την Ένωση ήταν συγκλονιστικό. Η ομάδα του Καλμαζίδη πήρε την πρόκριση για τον τελικό σε μία σειρά που είχε τρία μπρέικ αφού οι δύο σύλλογοι δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν την έδρα τους.

Ο πρώτος τελικός του πρωταθλήματος σημαδεύθηκε από άναμμα καπνογόνου και την πολύωρη διακοπή του προκειμένου να καθαριστεί η ατμόσφαιρα. Ο αγώνας συνεχίστηκε σε άδειο γήπεδο, ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη και εν τέλει τον τίτλο «σκουπίζοντας» τον Ολυμπιακό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο τρίτος τελικός έχει στο ΟΑΚΑ, για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλήματος βόλεϊ γυναικών.

Οι Εθνικές ομάδες δεν έκαναν την υπέρβαση

Οι Εθνικές ομάδες βόλεϊ γυναικών και ανδρών αγωνίστηκαν στα τελικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για τρίτη διαδοχική διοργάνωση. Πρώτη χρονικά αγωνίστηκε η ομάδα των γυναικών. Με τον Γιουνούς Οτσάλ στον πάγκο, η «γαλανόλευκη» ταξίδεψε στη Γερμανία για τους αγώνες του τρίτου ομίλου με πολλά όνειρα για διάκριση.

Η Ελλάδα ηττήθηκε με 3-0 σετ από τη διοργανώτρια Γερμανία αλλά η νίκη με 3-1 επί της Σουηδίας τη δεύτερη αγωνιστική της έδωσε ελπίδες πρόκρισης. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Οι ήττες από την Τσεχία (3-0), το Αζερμπαϊτζάν (3-2) και την Τουρκία (3-0) έφεραν την Εθνική ομάδα βόλεϊ γυναικών στην έκτη και τελευταία θέση του ομίλου.

Παρόμοια ήταν η πορεία και της Εθνικής ανδρών. Η «γαλανόλευκη» ταξίδεψε στο Τελ Αβίβ για τους αγώνες του τέταρτου ομίλου. Η ήττα στην πρεμιέρα (3-2) από το Ισραήλ «γκρέμισε» από νωρίς τις ελπίδες για κάτι θετικό. Παρά τη νίκη επί της Πορτογαλίας με 3-2 σετ τη δεύτερη αγωνιστική, η Ελλάδα κατέλαβε την έκτη και τελευταία θέση του ομίλου αφού ηττήθηκε με 3-1 σετ από την Τουρκία, 3-1 σετ από τη Ρουμανία και 3-0 σετ από τη Γαλλία, χρυσή Ολυμπιονίκη του Τόκιο.

Η επιστροφή του Ολυμπιακού στο Champions League

Το ξεκίνημα της σεζόν 2023-2024 έφερε τον πρωταθλητή Ολυμπιακό στα προκριματικά του Champions League. Η ομάδα του Πειραιά έκανε μόνο νίκες στους δύο προκριματικούς ομίλους και επέστρεψε στην τελική φάση της διοργάνωσης. Η ομάδα του Ντανιέλ Καστελάνι βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με τη Ζάκσα, τρεις διαδοχικές φορές νικήτρια της διοργάνωσης, την Κνακ Ροζελάρε και τη Ζιράτ.

Ο Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια την εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης αλλά ηττήθηκε με 3-1 σετ στην Πολωνία στην πρεμιέρα του στη φάση των ομίλων. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το 2023 η ομάδα του Πειραιά πανηγύρισε την πρώτη της νίκησε στη διοργάνωση όταν πέρασε με άνεση (3-0) από το Βέλγιο απέναντι στην Κνακ Ροζελάρε.

Το «αιματοβαμμένο» ντέρμπι

Μέσα στον Δεκέμβριο, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό για το Λιγκ Καπ σε νοκ άουτ προημιτελικό. Η ομάδα του Πειραιά κατέκτησε το πρώτο σετ και το τριφύλλι ήταν μπροστά στο δεύτερο όταν ο αγώνας διεκόπη λόγω επεισοδίων στον εξωτερικό χώρο του γηπέδου.

Τα δακρυγόνα που είχε χρησιμοποιήσει η αστυνομία έκανε την ατμόσφαιρα εντός του αγωνιστικού χώρου ανυπόφορη. Στα επεισόδια που έγιναν έξω από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» τραυματίστηκε σοβαρά από ναυτική φωτοβολίδα ο 31χρονος αστυνομικός Γιώργος Λυγγερίδης.

Αφού ο αγώνας διεκόπη οριστικά, εκατοντάδες φίλοι των Πειραιωτών και δημοσιογράφοι κρατήθηκαν στο κλειστό του Ρέντη. Ο Ολυμπιακός κατήγγειλε «χουντικές μεθόδους» από την αστυνομία και σημείωσε ότι θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου.

Ο 31χρονος αστυνομικός διακομίσθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Μετά από 20 και πλέον ημέρες νοσηλείας, κι αφού οι γιατροί ακρωτηρίασαν το πόδι του, ο Γιώργος Λυγγερίδης εξέπνευσε στις 27 Δεκεμβρίου.